סבא יעקב לוי – איש היהלומים

מפגש סיום לתכנית הקשר הרב דורי בביה"ס
יהלומים המומחיות של סבא יעקב
סבא יעקב מומחה וסוחר ביהלומי גלם בינלאומי

שמי דניאל לוי, השתתפתי השנה בתוכנית הקשר הרב דורי יחד עם סבי יעקב לוי, ממנו שמעתי את סיפורו ותיעדתי אותו.

סבא יעקוב מספר

נולדתי בפברואר שנת 1939 בבית חולים בלפור, ברחוב בלפור שבתל אביב. גלדתי בשכונת נווה צדק בתל אביב, ברחוב אליעזר פינת מנשיה, קרוב ליפו.

למדתי בבית ספר שקוראים לו תחכמוני ברחוב ללינבלום. בנווה צדק למדתי עד כיתה ג', בשנת 1947, לאחר מכן עברתי לשכונה שפירא שבתל אביב ושם למדתי בבית הספר דתי בנווה שאנן, זה הבניין שהיום בנוי עליו קולנוע מרכז בתחנה המרכזית

בכיתה ט' סיימתי לימודים שם. במלחמת השחרור נעקרנו מהבית שלנו וגרנו אצל סבתא וסבא מצד אימא שלי שגרה שבשכונה שפירא, שכונה זו גובלת ליד היא ליד הגבול בין אבו כביר בה גרו הערבים ובין שכונת שפירא היהודית. אני זוכר מקרה בתקופת מלחמת השחרור בו שכן שלנו, ניסה להתקרב לבית שלו וקיבל כדור מצלף ערבי ונהרג.

בגיל 15 שנה התחלתי לעבוד במקצוע ליטוש יהלומים, למדתי את המקצוע עד לגיוסי לצבא. התגייסתי לצבא בשנת 1957 ושרתי עד שנת 1959. לאחר שחרורי מהצבא המשכתי לעבוד בתחום היהלומים כשכיר. עד גיל 23, בשנות עבודה מעטות אלו כבר הספקתי לקנות בחולון, דירת שני חדרים מהחסכונות שלי.

בהמשך פתחתי מפעל לליטוש יהלומים כקבלן מינה. במשך הזמן קניתי חומרי גלם, לטשתי יהלומים ומכרתי אותם בבורסת היהלומים. הרווחתי כסף. קניתי בזמנו חדר בבניין בבורסת היהלומים, חדר זה שימש כחדר העבודה והמשרד שלי, משם קניתי ומכרתי סחורות וחומרי גלם שהייתי מייבא מבלגיה ומאפריקה.

במשך הזמן קניתי מגרש ברמת השרון המערבי, בניתי שם וילה. בוילה זו נולדו וגדלו ילדיי. הפרק הבא בחיי היה הנסיעה לארצות הברית. נסעתי עם משפחתי לארצות הברית, שם גרנו ארבע שנים וחזרנו לישראל לרמת השרון.

המשכתי לעבוד במקצוע שלי כל הזמן ועסקתי בתחום הגלם של היהלומים. הייתי טס לאפריקה לקנות יהלומי גלם, במיוחד באנגורה, את יהלומי הגלם הייתי מוכר בארץ. בשנת 2002 קיבלתי הצעה מסוחר גלם הודי עשיר שהתגורר בבלגיה, קניתי עבורו יהלומי גלם בכל חודש בממוצע של 2 מיליון עד 3 מיליון דולר לחודש, שהם בממוצע כ- 25 מיליון דולר לשנה והייתי שולח אותם לבלגיה למשרד שלו. הייתי גם בעיר מוסקבה, ברוסיה, שמונה שנים וקניתי יהלומי גלם מחברות רוסיות עד לשנת 2008. לאחר שמונה שנים במוסקבה חזרתי שוב לארץ והמשכתי לעסוק במסחר בארץ עד לשנת  2018. במהלך כל השנים הרבתי בנסיעות לרוסיה ולאפריקה, נסיעות עבודה לרכישת יהלומי גלם.

היום אני כבר בפנסיה.

סיפורו של סבא יעקוב, איש היהלומים תועד ע"י נכדו דניאל לוי.

שכונת שפירא
שכונת שפּירא היא שכונה בדרום תל אביב, הקרויה על שמו של מאיר גצל שפירא, סוחר קרקעות ונדבן יהודי מדטרויט. השכונה, שהוקמה בשנת 1924, נמצאת מדרום לתחנה המרכזית החדשה ודרך שלמה (סלמה) ותחומה על ידי דרך חיל השריון ונתיבי איילון ממזרח, דרך קיבוץ גלויות מדרום ושדרות הר ציון ממערב. מתגוררים בה כיום כ-8,500 תושבים. השכונה התאפיינה בבתים נמוכי קומה אך במרקם עירוני צפוף ואוכלוסייתה נחשבת חלשה במונחים סוציו-אקונומיים. מזה שנים רבות שבנייה חדשה בשכונה היא בבתי דירות מודרניים של מספר קומות. (ויקיפדיה)

נווה צדק
נווה צדק היא השכונה היהודית הרשמית הראשונה מחוץ לתוואי חומות העיר יפו. השכונה נוסדה ב-1887, כמה שנים לאחר שחומות יפו נהרסו.

”המשכתי לעבוד במקצוע שלי כל הזמן ועסקתי בתחום הגלם של היהלומים“