התחלה חדשה בבית שאן – יצחק מנשה

פעילות תכנית הקשר הרב דורי
מנשה עם הוריו בפתח הבית בבית שאן
הפשטות היא המתכון המנצח

סמבגרת תכנית הקשר הרב דורי, מנשה יצחק מספר את סיפורו: "נולדתי בבית שאן ב-13 ביוני 1952. שמי מנשה יצחק, על שם סבי שלא זכיתי להכיר, כי נפטר בטרם עלה לארץ.

התחלה חדשה בבית שאן

נולדתי בשיכון שאליו זכו הוריי להגיע לאחר שנה במעברה. הוריי עלו לארץ מעיראק במסגרת מבצע "עזרא ונחמיה". הם הכירו במעברה בבית שאן, נישאו שם ולקראת לידתי עברו לשיכון. גרנו בבית קטן בשכונה א' בבית שאן. הבית שלנו היה עם חצר ענקית והשירותים היו בחוץ. אני זוכר במיוחד איך ישבתי מתחת לעץ אקליפטוס ענק, קורא ספר. הייתי משחק בחצר ובשכונה, במיוחד עם חבר בשם "אבא". בחצר של אבא הייתה רפת קטנה, וממשפחתו רכשנו חלב טרי מדי יום.

לימודים והמעבר לקריית נצרת

למדתי בבית הספר "תומר". אבא עבד כפועל בחווה חקלאית באזור בית שאן. כשפוטר מעבודתו, חיפשנו מקום לגור בו, ובעזרת דודי מצאנו דירה ועבודה בקריית נצרת. למדתי בבית הספר 'חרמון' מכיתה ג' ועד כיתה ח'.

התקופה בכפר הנוער בן שמן והתגייסות לנח"ל

בעקבות תוצאות מבחן הסקר, המליצו עליי לבית הספר החקלאי בכפר הנוער בן שמן. שם ביליתי את 4 השנים הבאות בעבודה בדיר ובלימודים. בכיתה י"א (1968) הגיע אל הכפר נציג מקיבוץ ראש הנקרה, אשר עסק בגיבוש גרעין נח"ל שישלים את הקיבוץ. התגייסתי במסגרת הגרעין לנח"ל. אחרי הטירונות הגעתי להיאחזות בנח"ל גולן לחצי שנה, ולאחר מכן להיאחזות נח"ל סיני לעוד חצי שנה. את האימון המתקדם עשיתי בחיל השריון – באחד המחזורים הראשונים, אם לא הראשון שבהם.

מלחמת יום הכיפורים וחזרה לקיבוץ

שבעים יום אחרי השחרור מהצבא, ביום הכיפורים, פרצה מלחמה. נקראתי לשירות מילואים ארוך בגזרה הדרומית. צלחנו את תעלת סואץ והשתתפתי בקרב על העיר סואץ. אחרי 142 ימי מילואים חזרתי לקיבוץ, שם עבדתי בבננות.

חקר תמונה

תמונה שלי עם הוריי, שצולמה בבית שאן באחת משכונות החלוצים הראשונות, בשנת 1953 במהלך חודש פברואר. התמונה משקפת חיים לא פשוטים – ללא חשמל, מקלחת ושירותים בבית, ואת החלב קנינו מהשכנה שהייתה לה רפת. למרות הקשיים, אנשים היו שמחים.

יוליאנה המתעדת: מאוד נהניתי מהשפה העברית הקולחת של מנשה. העבודה איתו היתה חוויתית ולמדתי המון.

שיכון