אנו באנו ארצה

סבתא ואני בקשר הרב דורי בשנת 2024
סבתא יפה מורה חיילת בגן ילדים
סבתא יפה פורמן מספרת על התקופה הראשונה בארץ ישראל

התקופה הראשונה בארץ ישראל

נולדתי בגרמניה לאנייה ומיכאל (שהם סבא רבא וסבתא רבתא של מאיה). אני הבת הבכורה במשפחה וגם אחי נחום נולד שם. עלינו לארץ ישראל בסוף שנת 1949 למחנה עולים בנתניה. הבתים במחנה היו פחונים ושם גרנו כשנה בערך. מנתניה עברנו לנווה נאמן, לבית קטן עם שני חדרים וחצר משק עזר. במשק היה לול תרנגולות. גידלנו בחצר ירקות למאכל ונטענו עצי פרי למאכל. סבתא עזרה בעבודות הבית. אספה ביצים מהלול, ועבדה בגינת הירק. ההורים של סבתא עבדו ולכן אני עזרתי בשמירה על נחום ויורם שנולד בנווה נאמן.

התנאים לא היו קלים. את האוכל בישלו על פתיליות ושמרו קרח במקרר.

הפתילייה של סבתא עליה בישלו

תמונה 1
המשחקים ששיחקנו היו משחקים כמו: חמש אבנים, חמש מקלות, חבל, משחקי כדור. לא הייתה טלוויזיה וקראנו הרבה ספרים. כשהייתי בתיכון עברנו לגור בדירה גדולה יותר ברמתיים שם התנאים היו יותר קלים ולי היה חדר משלי ולאחים שלי היה חדר משותף. אני הייתי בתנועת "הנוער העובד" וגם שימשתי כמדריכה בתנועה.

תקופת השירות בצבא

אחרי סיום לימודיי בבית הספר התיכון, למדתי בסמינר לגננות בבית ברל ובצבא עבדתי כגננת באשקלון.

סבתא והילדים בגן באשקלון בפינת המשחקים

תמונה 2

בזמן שירותי בצבא פרצה מלחמת ששת הימים ולא היו מקלטים בבתים לכן חפרו שוחות, ריפדו את הדפנות בשקי חול ולשם הינו יורדים עם ילדי הגן. בזמן האזעקות אחרי שעות הגן שובצנו כל החיילות (גרנו בדירת חיילות) לעזרה בבית החולים באשקלון וגם שמרנו על ילדי הרופאים והאחיות.

בזמן השירות הצבאי הכרתי את סבא חיים באירוע משפחתי. לאחר תקופת חברות התחתנו ובמהלך השנים נולדו לי ארבע ילדים: ערן, אסף, אייל ושירלי.

סבא וסבתא התחתנו ביולי 1970 וביום העצמאות בשנת 2020 הייתה תערוכה של חתונות וכל זוג הצטלם ליד תמונת החתונה.

סבא וסבתא ליד תמונתם בתערוכה

סיפור ההיכרות של סבא חיים וסבתא יפה, מתוך התערוכה

הזמנת החתונה כפי שעוצבה בשנת 1970

חיי כאם בכפר הס

כשערן היה בן שלושה חודשים פרצה מלחמת יום כיפור וסבא חיים גויס מיד לצבא. מאחר שסבתא אנייה וסבא מיכאל גרו גם בהוד השרון עברתי עם ערן לבית שלהם. במשך היום עבדתי בגן בהוד השרון וערן נשאר עם מטפלת. בלילות ישנו בבית של סבתא אנייה וסבא מיכאל במשך שלושה חודשים. כשסבא חיים חזר ערן לא הכיר אותו.

ערן ואסף נולדו בהוד השרון ואייל ושירלי נולדו בכפר הס. בכפר הס גידלנו פרחים ונטענו פרדסים. סבא חיים עבד על משאית. הוא הוביל מחיפה תבואה מהדגון לסילו של כפר הס.

הסילו בכפר הס ולידו ההסבר

תמונה 6

אנחנו בנינו את ביתנו בכפר הס בחצר של סבא זאב וסבתא רבקה שהם ההורים של סבא חיים. במשך השנים גדלו הילדים ערן, אסף, אייל ושירלי. ערן למד וגמר את בית הספר "רופין". שירת בצבא ושם הכיר את אשתו מיכל הם התחתנו ולהם נולדו ארבע בנות שחר, עמית, שירה ונטע – הנכדות של סבתא. שחר סימה צבא בחיל הים, עמית משרתת בצבא. שירה ונטע תלמידות.

אסף התחתן עם קורין ולהם נולדו שלוש בנות אריאל, ברי וגבי. אייל התחתן עם יעל ולהם נולדו שלושה ילדים: זיו, דניאל ושניר. שירלי התחתנה עם אלון ולהם נולדו שלוש בנות: מאיה, נועה ותמר.

תמונה משפחתית אצל ערן בבית עם סבא וסבתא עם ושחר עמית שירה מאיה נועה תמר אריאל ברי וגבי, בשנת 2022

בתמונה זיו, דניאל ושניר, בני הדודים שלי, בשנת 2022

החלום שלי….

להקים משפחה לתפארת ולעסוק בהוראה ולתרום לזולת לראות את הילדים והנכדים בריאים גדלים ומגשימים את משאלות ליבם.

תמונת עץ משפחת פורמן גבריאלי

מאיה: היה לי ממש כיף להכיר את המשפחה יותר טוב היה לי גם ממש כיף להיפגש איתה להתקרב יותר.

סבתא יפה: המפגשים בימי שישי היו מאוד נעימים. הם תרמו למפגש אישי וזמן איכות ביני ובין מאיה, לשיחות אישיות וסיפור תולדות המשפחה.

פתיליה
כירה ניידת הבנויה ממיכל דלק נוזלי בו טבולה פתילה ומעליו מסגרת מתכת.