מסורת, עלייה ומשפחה – יעקב ג'אקו שלום

סבתא סוזי סבא יעקב והנכד איתן
ארבעת האחים במשפחה 1965
מהילדות בארגנטינה ועד הקמת משפחה בישראל

שמי יעקב (ג'אקו) שלום, אני משתתף השנה בתכנית הקשר הרב דורי עם נכדי איתן. יחד אנחנו מתעדים סיפור מחיי ומנציחים אותו במאגר המורשת של התכנית.

נולדתי במנדוזה, ארגנטינה, להורים ילידי ארגנטינה. הסבים שלי מצד אמא נולדו בחאלב, סוריה, והסבים מצד אבא באיזמיר, טורקיה. כולם היגרו לארגנטינה בתחילת המאה הקודמת.

בילדותי חונכתי בבית ספר יהודי עד כיתה ו'. בבית גרנו עם ההורים וארבעה אחים נוספים, חיים כחלק מקהילה יהודית, שומרים על המסורת ומקפידים להגיע לבית הכנסת בחגים ולא מעט בשבתות.

לאחר סיום הלימודים בבית הספר היסודי, הצטרפתי לתנועת נוער ציונית, שם השתתפתי בפעילויות שבועיות, מחנות קיץ וסמינרים עיוניים. במהלך השנים בתנועה התגבש אצלי הרעיון לעלות לישראל. תכננו יחד עם אחי לעלות יחד, אך מאחר וכבר התחלתי ללמוד ארכיטקטורה, השליח המליץ לי להשלים יותר מקצועות כדי לפשט את הכניסה לטכניון להמשך הלימודים. כך שאחי עלה לבדו ואני שנה אחריו.

בשנת 1973, בגיל 21, עליתי לארץ והצטרפתי לאולפן בקיבוץ גן שמואל. אחרי כחודשיים עברתי לאולפן אינטנסיבי בחולון ולקראת תחילת שנת הלימודים בטכניון פרצה מלחמת יום הכיפורים. היינו חסרי אונים שלא יכולנו להיות חלק מהמאמץ הצבאי כי עד אז לא קיבלנו הכשרה צבאית, אך המומים מההתגייסות, האחדות והערבות ההדדית שהיו בשיאן באותם ימים.

בשנת 1975, בעקבותינו, עלו לארץ ההורים ושני הילדים הקטנים יותר, לאולפן קליטה בנתניה. לאותו אולפן הגיעו גם ההורים של סוזי (אשתי היום וסבתא של איתן). הכרנו באולפן כשאחי רמי ואני ביקרנו את ההורים וחיפשנו שותף/פה לדירת סטודנטים בחיפה והיא גם… ומאז אנחנו יחד.

סוזי ילידת ארגנטינה, והסבים שלה ילידי דמשק, סוריה ואיזמיר שבתורכיה. היא לא חייתה חיי קהילה יהודית בארגנטינה ואף לא רצתה לעלות לארץ. אז השליח הציע שתבוא לביקור בארץ וכך התאהבה בישראל, עלתה ב-1974 ולמדה מדעי המדינה והיסטוריה כללית באוניברסיטת חיפה.

עם סיום הלימודים בתואר אדריכל התחתנו, ואז התחילה בשבילנו המלחמה האמיתית, מלחמת הקיום. עבדנו קשה, ללא קשרים וכמעט ללא עזרה מבחוץ הצלחנו להתגבר על הקשיים ולקיים חיי משפחה סבירים למדי.

נולדו לנו שני ילדים ויש לנו ארבעה נכדים, שניים מכל אחד מהם. עם הזמן התבססנו והצלחנו לבנות בית בעתלית שהנכדים מאוד אוהבים ונהנים לבוא לביקור.

אנחנו מאוד אוהבים לטייל ומשתדלים לארגן חופשות של כל המשפחה, בעיקר חופשות סקי בחורף.

באולפן קיבוץ גן שמואל

המשפחה בחופשה

הזוית האישית

הסיפור תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי. התכנית התקיימה בבית הספר אלחריזי התשפ"ד 2024, בהנחיית המורה המובילה אתי מונוביץ'.

אולפן
אולפן עברית הוא בית ספר ללימוד אינטנסיבי של השפה העברית. האולפנים מיועדים בראש ובראשונה לעולים חדשים במסגרת תהליך הקליטה.

”עם סיום הלימודים בתואר אדריכל התחתנו, ואז התחילה בשבילנו המלחמה האמיתית, מלחמת הקיום“