מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

סבתא מילה רפפורט – יוזמת ומגשימה

מדליות ועיטורי מלחמה של אבא של מילה
מילה והוריה
החיים הראשונים והשניים - נתינה ועזרה לאחרים

שמי מאור, אני משתתף השנה בתכנית הקשר הרב דורי, במסגרתה אני מעלה סיפור מורשת על סבתי מילה רפפורט אל מאגר התכנית.

החיים של ההורים של סבתא מילה היו מאוד קשים. אמה נולדה באוקראינה ואביה נולד במולדובה, שפעם הייתה רומניה. במלחמת העולם השנייה אביה שירת בצבא האדום בחזית מאז פרוץ המלחמה ועד סופה (1941 עד 1946). אחרי שהמלחמה הסתיימה לקחו אותו לשרת בתור מפקח באוקראינה בדונבאס (המקום אליו לקחו את החיילים הנאצים והם עבדו שם כמו עבדים בכריית פחם).

בכל שנות השירות של אביה הוא קיבל מדליות רבות ועיטורי גבורה. אמה הייתה מורה להיסטוריה ובזמן מלחמת העולם השנייה היא לימדה בבית ספר לנשים יהודיות באוזבקיסטן. שם עזרה ליהודים שהוברחו לעיר שלהם בעקבות המלחמה. מילה מספרת שהיו לה הורים נפלאים שכל החיים לימדו אותה לפזר אהבה ונדיבות. הם הראו לה את זה כדוגמה בהתנהגות שלהם בכך שתמיד עזרו לאנשים אחרים, אהבה זו הייתה כל ילדותה.

מילה עלתה לארץ בשנת 1995 ביחד עם שני ילדיה והוריה. הם כולם חיו בדירה מושכרת בפתח תקווה. אחרי שהגיעה לישראל היא החליפה עבודות רבות אך רוב הזמן הייתה בעלת בית אבות. בתוך בית האבות שהיה ברשותה, שהו זקנים בודדים שאיש לא רצה בביתם, והיו כאלה שהילדים שלהם התייחסו אליהם טוב. אבל מה שהיה משותף לכולם – הם היו בודדים. רבים מתושבי בית האבות סיפרו כי חייהם היו מלאים במשמעות בזכות עזרה ונתינה לאחרים.

אחרי סגירת בית האבות היא טסה חזרה למולדובה לעיר קישינב. באוניברסיטה המקומית היא בנתה ופתחה מסעדה משלה עבור הסטודנטים, והיא שמה את כל האהבה שלה במסעדה ובהכנת אוכל לסטודנטים. זה בא לידי ביטוי בכך שהם הורידו את המחירים באופן משמעותי לסטודנטים וכשסטודנט שהיה בודד הגיע לאכול, סבתא שלי או עובד במסעדה דיברו איתו במטרה שבסוף כל מי שנכנס לשם יצא עם חיוך. המסעדה שפתחה הצליחה מאוד והרבה מאוד סטודנטים ומרצים באו לסעוד בכל שעות היום. בזכות ההצלחה, היא פתחה ליד שטח האוניברסיטה גם קיוסק ועשתה קורסי אפיה לטבחים בערב, בהם שכרה שפים שיבואו ללמד אנשים להכין אוכל. מנהל האוניברסיטה ראה שהמסעדה מצליחה מאוד והחליט לקנות את המסעדה מסבתא שלי והיא חזרה לישראל.

בישראל היא התחילה לעבוד בגן ילדים ובצהרון ולאחר מכן יצאה לפנסיה. העבודה בגן הילדים לא הייתה חדשה עבורה בגלל היותה מורה שנים רבות ומנהלת בית אבות, היא תמיד עזרה ולימדה אנשים בעבודות אלו. סבתי הביאה לילדים הרבה אהבה והבנה גדולה בחיים.

בחייה של סבתא שלי, לא משנה איפה עבדה, היא תמיד רצתה לעזור לאנשים, והעזרה הזאת הביאה לה אושר בכל עבודות אלו. היא אמרה לי שאדם צריך לדעת את המחוייבות שלו לסביבה, ורק כשאתה רואה את התוצאות של העבודה שלך ועוזר לאנשים אחרים – העבודה משמחת אותך, וזה המסר שהיא מעבירה לכל המשפחה שלה ולכל מי שסביבה.

הזוית האישית

מאור הנכד המתעד: בחרתי לתעד את סבתא מילה מכיוון שידעתי שלסיפור שהיא תרצה לספר יהיה מוסר השכל והיא מאוד תשמח שאני אכתוב אותו לאנשים אחרים, כדי שיוכלו לראות אותו. בזמן כתיבת הסיפור גיליתי הרבה דברים חדשים שלא ידעתי על סבתי מילה ותמיד עניין אותי לדעת אותם.

מילון

הצבא האדום
הצבא האדום של הפועלים והאיכרים (ברוסית: Рабоче-Крестьянская Красная Армия;) היה עד 1946 שמו של צבא הקבע של ברית המועצות, אחד מזרועות הכוחות המזוינים של ברית המועצות. נודע בקיצור בכינוי הצבא האדום עקב זיהויו עם הדגל האדום שאומץ על ידי המפלגה הקומוניסטית. לאחר מלחמת העולם השנייה, נקרא בשם הצבא הסובייטי אך המשיך להיות ידוע גם בשם "הצבא האדום". (ויקיפדיה)

ציטוטים

”תעשה מה שאתה חושב שיהיה לך יותר טוב ללב ולא למה שאומרים לך“

”רק כשאתה רואה את התוצאות של העבודה שלך ועוזר לאנשים אחרים - העבודה משמחת אותך“

הקשר הרב דורי