בין צ'יטה לצופים: זיכרונות מחיפה של יורם כץ

אני (דניאל) כשהייתי תינוקת יחד עם סבא
סבא יורם בילדותו
ילדותי ותקופת הצבא

שמי יורם כץ, ואני משתתף השנה בתכנית הקשר הרב דורי עם נכדתי דניאל. יחד, אנו מתעדים את סיפור חיי ומנציחים אותו במאגר המורשת של התכנית.

נולדתי בחיפה ב-9 לפברואר 1956 להורים טילי ומנפרד כץ. אמי נולדה ברומניה ואבי נולד בגרמניה. מנפרד כץ, אבא שלי, עלה לישראל ללא משפחתו מיד אחרי מלחמת העולם השנייה והתגייס לפלמ"ח, ומשפחתו הצטרפה אליו. אבי לחם במלחמת השחרור ובמלחמת ששת הימים. טילי כץ, אמא שלי, שעלתה אחרי מלחמת העולם השנייה, התגוררה עם עלייתה לארץ במעברה בתרשיחא (מעונה) והחלה לעבוד בקרן קיימת לישראל (קק"ל).

ילדותי, בית הספר ותקופת הבגרות

נולדתי בחיפה בשנת 1956 בבית חולים אלישע שבכרמל. גרתי בדירה קטנה ביחד עם הוריי ואחותי הקטנה מיכל שנולדה שלוש שנים אחרי. הוריי החליפו דירות רבות עד שהגענו לגור במקום הקבע שבו גדלתי והתחנכתי בכרמל. למדתי בבית הספר יסודי "הרצל" בכרמל. סיפור קטן שזכור לי מבית הספר היסודי: הייתה לנו מורה בשם צפרירה, מעט מבוגרת ומעט מגושמת, והילדים כולם בכיתה כינו אותה בשם צ'יטה (קוף). כמו תמיד, כשחזרתי הביתה מבית הספר סיפרתי להוריי כי צ'יטה אמרה ככה… ועשתה ככה… והיום למדנו אצל צ'יטה… הוריי היו בטוחים ששם המחנכת הוא צ'יטה. ואז יום אחד כאשר הוזמנה אימי ליום הורים, בתמימותה נכנסה לכיתה ואמרה למורה "שלום גברת צ'יטה"… ההמשך היה מביך מאוד.

פעילותי בצופים

בצופים הייתי ופעלתי מכיתה ה' ועד כיתה י"א, הייתי חניך, מדריך ומרכז שכבה בצופים. למדתי את אהבת הארץ, טיילנו בארץ ולמדנו המון. הפעילויות העיקריות אחרי הלימודים היו בתנועה, רכיבה על אופניים, רכיבה על סוסים, ובחופשות עבדתי בכל מיני עבודות כדי לחסוך כסף ולממן את הפעילויות. אני וחברי נפגשנו רבות בתנועת הנוער ובכל חופש ארוך היינו יוצאים למחנות של כמה ימים בשטח, שם בנינו מתקנים, את המחנה, את האוהלים ועסקנו בפעילות צופית. בימי שישי בערב הכיתה הייתה נפגשת בגן שמואל שבכרמל, ושם היינו עושים ערבי כיתה, משחקים משחקי ילדים, רוקדים ריקודי עם, עושים מדורות ועוד.

שירות צבאי

התגייסתי בשנת 1974 לאחר מלחמת יום כיפור לצנחנים. בתקופה זו עיקר הפעילות הייתה שמירה על הגבולות, לחימה במחבלים ואימונים רבים לקראת המלחמה הבאה. בשנת 1982 השתתפתי במלחמת לבנון הראשונה.

מסר לדור הצעיר

לימדו וטיילו בארץ לאורכה ולרוחבה. יש לנו ארץ נהדרת והיא ביתנו לנצח נצחים. אמצו ערכים לאהבת הזולת, חברות ורעות.

דניאל הנכדה המתעדת: המפגשים עם סבא היו לי מהנים ומעניינים, למדתי דברים חדשים על סבא שלא הכרתי בעבר.

סבא יורם: לי ולדניאל יש קשר טוב ואני נהנה לספר לה סיפורים מעברי ולראות את ההתעניינות שלה בי.

מעונה
מְעוֹנָה הוא מושב חקלאי בגליל המערבי, סמוך לעיר מעלות-תרשיחא, בתחומי המועצה האזורית מעלה יוסף.

ציטוטים

”יום אחד כאשר הוזמנה אימי ליום הורים בתמימותה נכנסה לכיתה ואמרה למורה "שלום גברת צ‘יטה "... - ההמשך היה מביך מאוד“