אושר לא נמדד בכסף – איתן כלף

מפגש פתיחת תכנית הקשר הרב דורי
הוריו של איתן בבת המצווה של בתו
פאזל חיי - כשכל חתיכה מוסיפה עוד משמעות

שמי איתן כלף, אני משתתף השנה בתכנית הקשר הרב דורי, במסגרתה אני מתעד סיפור מחיי ומנציח אותו במאגר המורשת של התכנית.

העלייה של הוריי לארץ

אימי עלתה לארץ מתימן בסוף שנת 1939 כשהיתה בת 9 יחד עם הוריה ואחיה. החיים בארץ לא היו קלים. הם גרו שנתיים וחצי באוהלים ולאחר מכן עברו לצריף בגודל 9 מ"ר בקרית בנימין. הם חיו 7 נפשות בצריף הקטן כאשר השירותים היו בחוץ, מרוחקים מהצריף. מקלחת לא הייתה, והם חיממו מים על "פרימוס" והתקלחו בפיילה ממתכת.

בינואר 1940, אבי עלה בגפו בגיל 14 מתימן במסגרת עליית הנוער, כשהוא יתום מהוריו. אחיו הגדולים ממנו עלו בנפרד לאחר מכן.

ההתחלה החדשה בארץ

הוריי התחתנו בנובמבר 1948 כשאבי מגובס בכל גופו ונעזר במקל לאחר שנפצע במלחמת השחרור. אחותי הבכורה נולדה בספטמבר 1949 ואז עברו הוריי לגור במחנה צבאי בריטי נטוש בקרית שטנד (כיום שכונה בקרית אתא), שם נולדתי במרץ 1951.

בגיל 3 עברנו לגור בדירה הנוכחית של הוריי ז"ל. הזיכרון שלי מתחיל ביום מעבר הדירה.

אבי עבד במפעל "אתא" עד סגירתו, ובגיל 57 יצא לפנסיה מוקדמת. עקב היותו נכה צה"ל, לא הצליח למצוא עבודה מתאימה. אימי הייתה עקרת בית הרבה שנים ולאחר מכן עבדה במחלקת הרווחה בעיריית קרית אתא. הוריי היו נשואים באושר רב 66 שנים עד פטירתו של אבי בשנת 2014 ממחלה ממארת. אימי נפטרה בשנת 2021, גם היא ממחלה ממארת.

ילדות מאושרת

הייתה לי ילדות מאושרת. הילדים בשכונה היו משחקים ביחד עד שעות מאוחרות – עד שהורינו היו קוראים לנו הביתה. לא היה לכולנו הרבה, אבל לא היה חסר כלום. אלו היו שנות "הצנע" והיינו קונים בצרכנייה עם תלושי הקצבה שקיבלנו. השכנים היו מחליפים ביניהם מצרכים.

לימודים וקריירה

בבית הספר היסודי היה לי קל מאחר שלמדתי לקרוא ולכתוב בגיל 4 וחצי. תמיד הייתי הראשון בכיתה בכל המקצועות עד כיתה ח'. לרוב לא הכנתי שיעורי בית והייתי מקריא תשובות ממחברת ריקה, או לחילופין, דודתי ז"ל שהייתה בת כיתתי הייתה כותבת לי במחברת בזמן שעזרתי לה. לאחר מכן עברתי לתיכון "בסמת" בחיפה, שם סיימתי כטכנאי אלקטרוניקה.

בפברואר 1971 התגייסתי לצבא לגיבוש לטייס. לאחר שנשרתי בגיבוש, גויסתי לגולני. בגולני נפצעתי והועברתי לשרת בממשל צבאי בחברון כסמל מבצעים ומודיעין. השתחררתי במאי 1974 לאחר הארכת שירות בעקבות מלחמת יום כיפור. שירתי במילואים במשך 22 שנים.

חיים בוגרים

עבדתי 40 שנה בבנק דיסקונט עד לפרישתי בשנת 2018. התחתנתי ב-11.9.1979 (נפילת התאומים לאחר שנים). נולדו לנו ארבע בנות נהדרות. לאחר 44 שנות נישואין נפרדנו.

כיום אני תלמיד בכיתת ותיקים ומתנדב במספר מסגרות. הלימודים מעשירים אותי בערכים נוספים וכן בקשרים חברתיים נוספים.

סער: המפגשים בינינו היו משמעותיים, למדתי המון על חשיבות קשרי המשפחה של איתן במהלך כל חייו.

פרימוס