מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

אֵלֶקְטְרוֹנִיקָה
אֵלֶקְטְרוֹנִיקָה היא ענף של הנדסת חשמל העוסק בתכנון מעגלים חשמליים המווסתים את תנועתם של אלקטרונים באמצעות רכיבים שונים. בהשוואה לענף הנדסת החשמל ניתן להבדיל בין השניים באופן הבא: חשמל הוא ענף העוסק במעבר של אלקטרונים במוליכים ואילו אלקטרוניקה במעברם בחומרים שאינם מוליכים או מוליכים למחצה. (ויקיפדיה)
מתוך: סבא מרדכי זנדברג – לפעול בתושיה מול שינויים
אֵלֶקְטְרוֹנִיקָה
אֵלֶקְטְרוֹנִיקָה היא ענף של הנדסת חשמל העוסק בתכנון מעגלים חשמליים המווסתים את תנועתם של אלקטרונים באמצעות רכיבים שונים. החלפת השפופרת ברכיבים מוליכים למחצה (semiconductors), השימוש במעגלים מודפסים ובמעגלים משולבים, פרצו את הדרך ליישומה של האלקטרוניקה בכל תחומי החיים, וזאת בזכות המזעור ועלות הייצור הנמוכה של הרכיבים. (ויקיפדיה)
מתוך: כיצד גילינו שנותרה לנו משפחה ברומניה – אבישי יזרעאלי
אֵקָלִיפְּטוּס
אֵקָלִיפְּטוּס הוא סוג מגוון של עצים (לעיתים רחוקות שיחים) ירוקי־עד ממשפחת ההדסיים. הסוג מונה כ־700 מינים שמוצאם בעיקר מאוסטרליה. מינים שונים של העץ ניטעו בהצלחה במקומות רבים בעולם ובהם בארץ ישראל, שבה היה לו תפקיד חשוב. מקור השם ביוונית עתיקה. (ויקיפדיה)
מתוך: בצל האקליפטוסים
אֶבֶּנְזֶה
אֶבֶּנְזֶה היה מחנה ריכוז נאצי לעבודת כפייה, שמבחינה מינהלית נחשב אחד ממחנות-המִשנה (מחנות חוץ) של מחנה הריכוז מאוטהאוזן. המחנה הוקם על ידי האס.אס בנובמבר 1943 בקרבת העיירה אבנזה שבאוסטריה עילית (שאז נקראה "רייכסגאו של הדנובה העילית"), למרגלות הרי האלפים. רוב עובדי הכפייה בו, כ-20,000 אסירים, הועבדו בו למוות. (ויקיפדיה)
מתוך: משה העליון – איש סאלוניקי
אֶבֶן יְהוּדָה
מועצה מקומית בשרון במחוז המרכז בישראל. נוסדה כמושבה ב-1932 על ידי אגודת "בני בנימין". היא הוכרזה כמועצה מקומית בשנת 1950. המושבה הוקמה בדצמבר 1932 על ידי אגודת "בני בנימין" על שטח של 5,000 דונם אשר 4,000 מתוכם נרכשו מהנדבן שמואל בלום ועוד 1,000 דונם ממשפחת חנון מטולכרם. השטח חולק בין בני מושבות שהתיישבו במקום ובין יהודים מחוץ לארץ, בהם פליקס דה מנשה, שחברת הנוטע נטעה עבורם פרדסים. (ויקיפדיה)
מתוך: חמישה דורות באבן יהודה
אֶבֶן סַפִּיר
אֶבֶן סַפִּיר הוא מושב בפרוזדור ירושלים, המשתייך לתנועת המושבים. נקרא על שם ספרו של השד"ר רבי יעקב הלוי ספיר, מחבר "אבן ספיר" שנכתב בשנת 1864, המתאר את דרך חייהם ומנהגיהם של יהודי תימן במאה ה-19. על שמו של ספיר נקרא גם נחל ספיר. (ויקיפדיה)
מתוך: משבר לניצחון
אֶלְיָשִׁיב
אֶלְיָשִׁיב הוא יישוב בעמק חפר, אשר הוקם על ידי קבוצת עולים מתימן ב-13 בנובמבר 1933. אלישיב היה המושב הראשון של יוצאי תימן בארץ ישראל. (ויקיפדיה)
מתוך: איך אימא שלי הצילה לי את היד?
אֶמְפַּתְיָה
אמפתיה היא היכולת לזהות את מצבו הנפשי של האחר ולהבין אותו. בתהליך האמפתיה ברוב המצבים אצל האדם המתבונן מתפתחים סוגי רגשות כמו רגישות, דאגה ואכפתיות כלפי האחר.
מתוך: הילדה הכי יפה שסבא ראה אי פעם מימיו
אֶמְפַּתְיָה
אמפתיה היא היכולת לזהות את מצבו הנפשי של האחר ולהבין אותו. בתהליך האמפתיה ברוב המצבים אצל האדם המתבונן מתפתחים סוגי רגשות כמו רגישות, דאגה ואכפתיות כלפי האחר.
מתוך: הילדה הכי יפה שסבא ראה אי פעם מימיו
אֶנְדּוֹקְרִינוֹלוֹגְיָה
אֶנְדּוֹקְרִינוֹלוֹגְיָה (מאנגלית: Endocrinology) היא תחום בביולוגיה וברפואה העוסק בחקר ההורמונים, היווצרותם, הרכבם ופעולתם. המדע עוסק בחקר המבנה והפעולה של מערכת הבלוטות ההורמונליות בגוף האדם וההורמונים המופרשים על ידה. (ויקיפדיה)
מתוך: ורה – הרופאה השורדת
אֶסְפֶּרַנְטוֹ
אֶסְפֶּרַנְטוֹ היא שפה מתוכננת ושפת עזר בינלאומית שנוצרה ב-1887 על ידי אליעזר לודוויג זמנהוף, שייעד אותה להפוך לשפתו השנייה של כל אדם בעולם, לצד שפת האם שלו. אספרנטו היא כיום השפה המדוברת ביותר מבין השפות המתוכננות, ולה כ-2 מיליון דוברים.
מתוך: ארגז היומנים שלי
אֶסְפָהָאן
אֶסְפָהָאן או איספהאן (בפרסית: ??????, להאזנה) היא העיר השלישית בגודלה באיראן (אחרי טהראן ומשהד), ושוכנת במחוז הקרוי על שמה, כ-340 קילומטר דרומית לבירה טהראן. בעיר חיים יותר מ-1.5 מיליון תושבים (נכון לשנת 2007). העיר משמשת כמרכז תיירותי חשוב במדינה.
מתוך: מכתב לאבי היקר
אֶסְפָהָאן
אֶסְפָהָאן או איספהאן (בפרסית: ??????, להאזנה) היא העיר השלישית בגודלה באיראן (אחרי טהראן ומשהד), ושוכנת במחוז הקרוי על שמה, כ-340 קילומטר דרומית לבירה טהראן. בעיר חיים יותר מ-1.5 מיליון תושבים (נכון לשנת 2007). העיר משמשת כמרכז תיירותי חשוב במדינה.
מתוך: בגיל 20 התגייס סבא לצבא הפרסי
אֶסְפָהָאן
(בפרסית: اصفهان;) היא העיר השלישית בגודלה באיראן (אחרי טהראן ומשהד), ושוכנת במחוז הקרוי על שמה, כ-340 קילומטר דרומית לבירה טהראן. בעיר חיים כ-2 מיליון תושבים (נכון לשנת 2016). העיר משמשת כמרכז תיירותי חשוב במדינה. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא שלי גדלה באיראן
אֶסְפָהָאן
אֶסְפָהָאן היא עיר באיראן ובירת הפרובינציה הקרויה על שמה. העיר שוכנת במרכז המדינה ומרוחקת כ-340 קילומטרים דרומית לבירה טהראן. על פי מפקד האוכלוסין האחרון של איראן משנת 2016, התגוררו בעיר כ-1.9 מיליון בני אדם והיא העיר השלישית בגודלה במדינה אחרי טהראן ומשהד. העיר משמשת כמרכז תיירותי חשוב במדינה. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה לישראל של סבתא מאמאני
אֶרְמִיטָאז'
אֶרְמִיטָאז' (ברוסית: Эрмитаж; רשמית: "ארמיטאז' הממלכתי", "Госуда́рственный Эрмита́ж") הוא כינויו של מוזיאון בסנקט פטרבורג שברוסיה, המוזיאון לאמנות הגדול ביותר ברוסיה שנחשב לאחד המוזיאונים הוותיקים, הגדולים, הידועים והחשובים ביותר בעולם לאמנות והוא המוזיאון השני בגודלו בעולם.האוסף הכביר של מוזיאון ארמיטאז' הממלכתי מוצג בשישה בניינים, שהראשי בהם הוא ארמון החורף, מבנה ששימש כמקום מגוריהם הרשמי של הצארים הרוסים. (ויקיפדיה)
מתוך: עלייתו של סבא גרישה שיינרמן לארץ ישראל
אֶרֶץ הַקּוֹדֶשׁ
אֶרֶץ הַקּוֹדֶשׁ (באנגלית: The Holy Land, בלטינית: Terra Sancta, בערבית: الأرض المقدسة או الديار المقدسة) הוא אזור הממוקם בין הים התיכון והגדה המזרחית של נהר הירדן, באופן מסורתי שם נרדף הן לארץ ישראל המקראית והן לארץ ישראל הפוליטית. המונח "ארץ הקודש" מתייחס בדרך כלל לשטח המתאים בערך לשטחי מדינת ישראל והרשות הפלסטינית המודרניות. יהודים, נוצרים, ומוסלמים רואים כולם את השטח כקדוש. (ויקיפדיה)
מתוך: המסע לישראל – שמעון קקון
אֶשְׁבָּל
אֶשְׁבָּל הוא סוג במשפחת השפתניים. האשבל מתאפיין בפרחיו דמויי הפעמון. פרחיו בעלי חמש שיניים שוות בגודלן ומחודדות בקצותיהן, והם מעורקים בכעשרה עורקי אורך. צבעם לבן, ורוד, לילך או סגול. אבקניו חבויים בתוך השפה העליונה של הפרח. על שמו של האשבל, שמיניו נפוצים בכל חלקי הארץ, נקרא הקיבוץ אשבל שבגליל התחתון. (ויקיפדיה)
מתוך: סבא דני אשבל מספר
אֶתְנוֹגְרַפְיָה
תיאור איכותי של תופעות בחברה האנושית, על-סמך עבודת שדה. אתנוגרפיה היא שיטת מחקר הוליסטית המחזיקה בדעה כי מרכיביה של מערכת, בהכרח אינם יכולים להיות מובנים באופן מלא ומדויק כאשר הם מוצגים ונחקרים באופן בלתי-תלוי האחד בשני. לסוגה יש מקורות היסטוריים כמו-גם פורמליים, ביומני-מסע ובדוחות משרד קולוניאליים. (ויקיפדיה)
מתוך: המוזיאון ליהודי גיאורגיה