מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

תל חי (אונייה)
תל חי הייתה אוניית מעפילים שארגנה "ההגנה". נקראה על שם מאורעות תל חי. האונייה נתפסה על ידי הכוחות הבריטים במרחק 140 מיל מארץ ישראל. מרגע עליית המלחים הבריטים לספינה, שהובלה לחיפה, לא היה יותר עימות. מכשיר הקשר הושלך לים וסולקו סימני זיהוי נוספים של ההגנה. הונף דגל עברי וכן כרזה עם שם האונייה: תל חי. האלחוטן הודיע למפקדת ההגנה בארץ ישראל על תפיסת האונייה, ואחר כך ניתק הקשר עמה. האנייה הובלה לנמל חיפה והמעפילים נשלחו למחנה המעצר בעתלית. (ויקיפדיה)
מתוך: המסע לאשוויץ – איזי איתי
תל חנן
תל חָנָן היא שכונה בעיר נשר. ראשוני תושביה היו מקרב עולים חדשים שהשתכנו בבתי הכפר הערבי בלד א-שיח', לאחר שנכבש על ידי כוחות ההגנה ב-24 באפריל 1948 ותושביו התפנו. השכונה נקראת על שמו של לוחם החי"ש מפקד פלוגה בגדוד 21 בחטיבת כרמלי חנן זלינגר אשר נהרג ב-1 בינואר 1948 בפעולת תגמול של ההגנה כנגד הכפרים בלד א-שיח' וחוואסה, שרבים מהשותפים לטבח בתי הזיקוק, התגוררו בהם. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא חנה גולן – אני מאושרת שזו משפחתי
תל חנן
תל חנן הנה שכונה בעיר נשר שהוקמה בכפר הערבי בלד א-שיח', באפריל 1948 השכונה נקראת על שמו של מפקד גדוד 21 בחטיבת כרמלי חנן זלינגר. בתחילה התיישבו שם עולים חדשים ממדינות מזרח אירופה ובשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20 התווספו אליהם עולים ממדינות צפון אפריקה בעיקר ממרוקו.
מתוך: ריחות ומטעמים ממטבחה של סבתא רבתא רחל אבוקסיס
תל יוסף
קיבוץ בעמק חרוד, הוקם בשנת 1921 עד ידי חברי גדוד העבודה-עין חרוד, במקום מושבו הראשון ליד מעיין חרוד. נקרא ע"ש יוסף טרומפלדור ממייסדי הגדודים העבריים, וממנהיגי ארגון החלוץ ברוסיה, שרבים מחניכיו היו חברי גדוד העבודה.
מתוך: השירות הצבאי של סבא יואב שמחוני
תל ליטוינסקי
תל ליטוינסקי הייתה מושבה שהוקמה ב־1934. חלק משטח המושב נכלל כיום בעיר רמת גן ועל חלק אחר נבנה בית החולים תל השומר.
מתוך: תל ליטוינסקי והסוסה
תל מוטילה
היה קרב שהתחולל במשך חמישה ימים, החל מ-2 במאי 1951, מצפון מזרח לכנרת בין הצבא הסורי ובין צה"ל. בקרב נהרגו 41 חיילי צה"ל ובסופו נסוגו הכוחות הסורים מהאזור.
מתוך: הישרדותו של סבא רבא יעקב ויסבאום ז"ל
תל מונד
כפר על שם לורד מונד שקנה את כול האדמות של הכפר לצורך יישוב יהודים בארץ ישראל. "תל מונד הוקמה על ידי סר אלפרד מונד, הברון מלצ'ט הראשון (המוכר גם בשם לורד מלצ'ט) בשנת 1929, במטרה לספק מקום יישוב לעובדים בפרדסים"
מתוך: סבא שלי יאיר רגב
תל נורדאו
תל נורדאו (נכתב גם תל נורדוי) היא שכונה שנוסדה בשנת תרפ"ו 1926 בתל אביב. וכן בית ספר אשר הוקם בשכונה ברוח התרבות העברית. בית ספר זה שימש בשנים שלפני קום המדינה (תש"ב-תש"ח) לבסיס האימונים של לוחמות ההגנה שלימים נקרא -ח"ן,חיל נשים. בבית ספר זה למדו בעבר דמויות ידועות כמו הרב אורי זוהר,הרב אמנון יצחק ותרצה אתר. הבית ספר שוכן עד היום בלב לבה של שכונת תל נורדאו ברחוב מנדלי מוכר ספרים (שלום יעקב אברמוביץ).
מתוך: הפצצת תל אביב על ידי המצרים במלחמת השחרור
תל נפוליאון
(ידוע גם כתל ג'רישה, תל גריסה או גבעת נפוליאון) הוא תל ארכאולוגי השוכן בצפון תל אביב, מדרום לנחל הירקון וממזרח לנחל איילון. הממצא העיקרי בתל הוא בור של מערכת המים הכנענית. מהתל נשקפת תצפית פנורמית לכל הכיוונים. שטחו של התל הוא כארבעים דונמים וצורתו כשל אוכף. הוא מתנשא לגובה של 38 מטרים מעל פני הים. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור הילדות של אילנה
תל נפוליאון
תל נפוליאון הידוע גם כתל ג'רישה, תל גריסה או גבעת נפוליאון, הוא תל ארכאולוגי השוכן בצפון תל אביב, מדרום לנחל הירקון וממזרח לנחל איילון. הממצא העיקרי בתל הוא בור של מערכת המים הכנענית. מהתל נשקפת תצפית פנורמית לכל הכיוונים. שטחו של התל הוא כארבעים דונמים וצורתו כשל אוכף. הוא מתנשא לגובה של 38 מטרים מעל פני הים. ויקיפדיה
מתוך: מבגדד לישראל
תל נפוליאון
תל ארכאולוגי השוכן בצפון תל אביב, מדרום לנחל הירקון וממזרח לנחל איילון. מהתל נשקפת תצפית פנורמית לכל הכיוונים.
מתוך: עלייה מבולגריה לארץ
תל עדשים
תֵּל עֲדָשִׁים הוא מושב עובדים בעמק יזרעאל, 5 ק"מ צפונית לעפולה, בתחום השיפוט של המועצה האזורית עמק יזרעאל. היישוב נקרא על שם תל עדס, יישוב ערבי ששכן בקרבת מקום. היישוב הוקם בשנת 1913 כהתיישבות של חברי ארגון השומר. בשנת 1917 התפלג היישוב ונותרו בו משפחות בודדות לצורך שמירה. בשנת 1923 הגיעו למקום 40 משפחות חדשות והוא הפך למושב עובדים. (ויקיפדיה)
מתוך: הילדה לאה עולה בגיל שמונה, לבדה, מדמשק לישראל
תל עדשים
תל עדשים הוא מושב עובדים בעמק יזרעאל, 5 ק"מ צפונית לעפולה, בתחום השיפוט של המועצה האזורית עמק יזרעאל. היישוב נקרא על שם תל עדס, יישוב ערבי ששכן בקרבת מקום.
מתוך: הכרזת העצמאות בתל עדשים
תל עמל
נִיר דָּוִד (תֵל-עָמָל) הוא קיבוץ בבקעת בית שאן השייך למועצה אזורית עמק המעיינות. בכ"ו בכסלו תרצ"ז (10 בדצמבר 1936), נר שלישי של חנוכה, נעשתה היסטוריה בארץ-ישראל: עלה על הקרקע קיבוץ תל-עמל. ייחודו בכך, שלראשונה נוסתה שיטת עלייה חדשה, 'חומה ומגדל', ושיטה זו הפכה תוך זמן קצר לסמל ההתיישבות היהודית בארץ-ישראל. ויקיפדיה
מתוך: חזרה לחיים אמיתיים
תל פאחר
מבט ממצדית בחלק הצפוני של תל פאחר אל הגאיון שבין שתי הכיפות (ואדי אל-חצין) קרב תל פאחר הוא קרב שנערך בשעות אחר הצהריים ב-9 ביוני 1967, במסגרת ההבקעה של צה"ל ברמת הגולן בחזית הסורית במלחמת ששת הימים. בתל פאחר היה מוצב מבוצר של צבא סוריה, והוא נכבש על ידי יחידות מחטיבת גולני בסיוע כוח שריון. הקרב התפרסם בעיקר בגלל מיתוסים אחדים שהוליד, שהתבססו על אירועים אמיתיים, ובהם: הלוחמים ששכבו על גדרות התיל כדי שחבריהם יעברו על גבם; קרב פנים אל פנים בין שני קצינים; הגרסה השגויה, שטעות בניווט גרמה לשינוי בדרך ההגעה ליעד; דבקותם במטרה וגבורתם של מפקדים זוטרים ולוחמים, לאחר שכל קציני הגדוד הבכירים נפגעו. ויקיפדיה
מתוך: העליה ממרוקו לזכרון יעקב
תל פאחר
קרב תל פאחר הוא קרב שנערך בשעות אחר הצהריים ב־9 ביוני 1967, במסגרת ההבקעה של צה"ל ברמת הגולן בחזית הסורית במלחמת ששת הימים. בתל פאחר היה מוצב מבוצר של צבא סוריה, והוא נכבש על ידי יחידות מחטיבת גולני בסיוע כוח שריון. הקרב התפרסם בעיקר בגלל מיתוסים אחדים שהוליד, שהתבססו על אירועים אמיתיים, ובהם: הלוחמים ששכבו על גדרות התיל כדי שחבריהם יעברו על גבם; קרב פנים אל פנים בין שני קצינים; הגרסה השגויה, שטעות בניווט גרמה לשינוי בדרך ההגעה ליעד; דבקותם במטרה וגבורתם של מפקדים זוטרים ולוחמים, לאחר שכל קציני הגדוד הבכירים נפגעו. (ויקיפדיה)
מתוך: בגיל שבועיים סבא משה רחמינוב עלה לישראל
תל פאחר
קרב תל פאחר הוא קרב שנערך בשעות אחר הצהריים ב-9 ביוני 1967, במסגרת ההבקעה של צה"ל ברמת הגולן בחזית הסורית במלחמת ששת הימים. בתל פאחר היה מוצב מבוצר של צבא סוריה, והוא נכבש על ידי יחידות מחטיבת גולני בסיוע כוח שריון. הקרב התפרסם בעיקר בגלל מיתוסים אחדים שהוליד, שהתבססו על אירועים אמיתיים, ובהם: הלוחמים ששכבו על גדרות התיל כדי שחבריהם יעברו על גבם; קרב פנים אל פנים בין שני קצינים; הגרסה השגויה, שטעות בניווט גרמה לשינוי בדרך ההגעה ליעד; דבקותם במטרה וגבורתם של מפקדים זוטרים ולוחמים, לאחר שכל קציני הגדוד הבכירים נפגעו. ויקיפדיה
מתוך: גונב מגנב פטור – סיפור אהבה
תל פארס
הר פרס נמצא במרכז רמת הגולן, כחמישה וחצי קילומטרים מזרחית דרומית ממושב קשת. צה"ל הנציח את רב סרן זוהר יוחנן שנפל בתל פארס ב-26 ביוני 1970, וקראו על שמו - תל זוהר. התל ברשות צה"ל ואין כניסה אליו. הר פרס הוא "חרוט אפר" - הר געש כבוי - ממורכז לוע יחיד בגולן.
מתוך: מלחמת יום כיפור
תל פארס
הר פרס (בערבית: תל פארס) הוא הר געש רדום במרכז רמת הגולן, כחמישה וחצי קילומטרים מזרחית דרומית ממושב קשת. צה"ל הנציח את רב-סרן יוחנן זוהר שנפל בתל פרס ב-26 ביוני 1970, וקראו על שמו - תל זוהר. בראש ההר נמצא מוצב צבאי. (ויקיפדיה)
מתוך: חייו ומותו של "גיבור" רב סרן יוחנן זוהר ז"ל
תל קציר
תֵּל קָצִיר הוא קיבוץ בעמק הירדן, השייך למועצה האזורית עמק הירדן, מדרום מזרח לכנרת וממזרח לירדן.
מתוך: דור לדור יביע אומר