מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

רבי נחמן מברסלב
רבי נחמן מברסלב היה מייסד חסידות ברסלב והאדמו״ר היחיד שלה. רבי נחמן היה מורה רוחני מקורי שהדגיש את המכשלות הרבות בדרך לדעת האל ואת חשיבות השמחה, הפשטות והתמימות.
מתוך: ילדות בצל השואה
רבי עמרם בן דיוואן
עמרם בן דיוואן נולד בשנת ה'ת"ק בירושלים לר' אפרים, כנצר למשפחת רבנים ידועה בירושלים. למד בישיבת "נוה שלום" של דודו, רבי יהודה בר עמרם דיוואן, בה רכש את השכלתו התורנית והתלמודית, הגה בתורת הנגלה והנסתר, ונמנה עם תלמידי ישיבת המקובלים. לאחר מכן התיישב בחברון ובשנת (1763) נשלח על ידי קהילת חברון כשד"ר (שליח דרבנן) למרוקו.
מתוך: העלייה הלא חוקית של סבא
רבי עקיבא
רבי עקיבא בן יוסף ( רבי עקיבא, לעתים נכתב רבי עקיבה) היה תנא ארצישראלי, מגדולי חכמי ישראל. על פי המסורת, חי בין השנים ג'תתי - ג'תתצ"ז (50 לספירה - 137 לספירה),[3] היה בן הדור השלישי של התנאים, והיה בר הפלוגתא של רבי ישמעאל ורבי טרפון ורבי יוחנן בן נורי ואחרים. רבי עקיבא היה מנהיגו הרוחני של מרד בר כוכבא, וישנן עדויות להשתתפות תלמידיו במרידה. רבי עקיבא הטביע את חותמו על הלכות רבות ועל ערכים במסורת ובחשיבה היהודית. הוא מוזכר בתלמוד הבבלי כ-1,500 פעמים. נחשב לסמל למסירות נפש על התורה. נהרג על קידוש השם כאחד מעשרת הרוגי מלכות. ויקיפדיה
מתוך: אם רוצים ,הכל אפשרי
רבי שלום שבזי זצ"ל
רבי שלוֹם שבזי (תימן, 1619 - תימן, 1720) המכונה גם אבא שׁלום שבזי, היה מגדולי חכמי ומשוררי תימן ואחד מגדולי היוצרים בספרות העברית והיהודית לדורותיהם‏
מתוך: המסע מנג'ראן שבערב הסעודית לישראל
רבי שלמה אליעזר אלפנדרי
רבי שלמה אליעזר אלפנדרי (מכונה הסבא קדישא) היה רב ומקובל, מחשובי הפוסקים הספרדים בירושלים. נולד בסביבות שנת תקפ"א בקושטא. בצעירותו גילה שקדנות ובקיאות רבה, ואף הוצע לו לכהן כדיין בעיר. על אף שסרב לכך בתחילה, בהמשך נאות לכהן כאב"ד בעיר. בהמשך מונה לרבה של דמשק.
מתוך: ממוסול שבעירק לישראל
רבי שמעון בן יוחאי
רבי שמעון בן יוחי (גם רבי שמעון, ר"ש, בן יוחי, או בקיצור רשב"י; בספרות הזוהר מכונה בר יוֹחאי[4] או בוצינא קדישא[5]) היה תנא בן הדור הרביעי שפעל במאה ה-2, תלמידו של רבי עקיבא.
מתוך: לצמוח עם המדינה
רבי שמעון בר יוחאי
רבי שמעון בר יוחאי היה תנא בדור השני לאחר חורבן בית המקדש. הוא ידוע בראשי התיבות של שמו רשב"י, ובל"ג בעומר, יום פטירתו, מאות אלפים נוהרים למקום מנוחתו במירון כדי לשמוח בשמחת רבי שמעון. רבי שמעון נפטר במירון בל"ג בעומר ושם נקבר. ביום פטירתו הוא גילה לתלמידיו סודות תורה עמוקים שלא גילה קודם לכן, ואת דבריו סיים בפסוק "כי שם ציוה ה' את הברכה חיים עד העולם" ויצאה נשמתו במילה 'חיים'. רבי שמעון ביקש מתלמידיו שלא להצטער ביום פטירתו אלא לשמוח בו. מדי שנה מאות אלפים נוהרים למירון ביום שמחתו של רשב"י כדי להשתתף ביום שמחתו של רבי שמעון בר יוחאי; ברחבי הארץ ובעולם מציינים את היום כיום שמח, מדליקים מדורות ומשחקים בחץ וקשת.
מתוך: חוויות ילדות עם סבתא וסבא – הדסה כהן סוסובר
רבי שמעון בר יוחאי
(מכונה בקיצור רשב"י) היה תנא בן הדור הרביעי ותלמידו של רבי עקיבא. הלכות רבות בשמו מובאות במשנה. כתיבת ספר הזוהר מיוחסת לרשב"י, אך לייחוס זה קמו מערערים. רשב"י הפך לסמל של תורת הסוד והקבלה, ולדמות מרכזית באירועי ל"ג בעומר, בהם נערכת מדי שנה הילולא על קברו במירון. (ויקיפדיה)
מתוך: אז והיום – סבא שמעון רביבו
רבי שניאור זלמן מליאדי
רבי שניאור זלמן ברוכוביץ' מליאדי - האדמו"ר הזקן[1] (במקור באידיש דעֶר אַלטעֶר רבי. מכונה גם הרב או בעל התניא והשולחן ערוך (י"ח באלול ה'תק"ה(15 בספטמבר 1745) - כ"ד בטבת ה'תקע"ג (27 בדצמבר 1812)), הוא מייסדה של שיטת חסידות חב"ד והאדמו"ר הראשון בשושלת אדמו"רי חב"ד. חיבר את ספר התניא, ספר היסוד של חסידות חב"ד וכתב שולחן ערוך.
מתוך: מכפר פינס לשליחות
רבי שניאור זלמן מליאדי
האדמו"ר הזקן. מכונה גם הרב או בעל התניא והשולחן ערוך נולד בי"ח באלול ה'תק"ה ונפטר - כ"ד בטבת ה'תקע"ג, הוא מייסדה של שיטת חסידות חב"ד והאדמו"ר הראשון בשושלת אדמו"רי חב"ד. חיבר את ספר התניא, ספר היסוד של חסידות חב"ד וכתב שולחן ערוך.
מתוך: חסיד ומקושר לרבי, הרב אהרן הלפרין
רביבים (קיבוץ)
קיבוץ רְבִיבִים ממוקם במועצה אזורית רמת הנגב, בין באר שבע למצפה רמון. בשנת 1938 הוקמה קבוצת 'רביבים' בראשון לציון, באתר בו היו קודם לכן אנשי גרעין השדה שהתיישב בשדה נחום. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורי סבתא רחל ניצן
רביבים (קיבוץ)
קיבוץ רְבִיבִים ממוקם במועצה אזורית רמת הנגב, בין באר שבע למצפה רמון. כשהוקם, היה היישוב היהודי הדרומי ביותר בארץ ישראל ואמור היה להפוך ליישוב קבע, לכשהתנאים הסביבתיים יוכחו כמתאימים למגורים. להקמתו הייתה גם חשיבות אסטרטגית בתקופת המנדט הבריטי – הגברת הנוכחות היהודית בנגב, כאשר לאחר המרד הערבי מנעו חוקי המנדט מן היהודים רכישת קרקעות במרבית שטחי ארץ ישראל. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה לארץ של סבתא אנה לוני
רביזיוניסטים
תנועה פוליטית שהוקמה על ידי זאב ז'בוטינסקי. הרביזיוניסטים דרשו מן התנועה הציונית להצהיר באופן ברור שמטרת הציונות היא להקים מדינה יהודית משני עברי הירדן ולתבוע מממשלת בריטניה ליישם באופן מיידי את הצהרת בלפור.
מתוך: העליה של סבא משה סיני
רבנו גרשום
רבנו גרשום (מכונה רבינו גרשום מאור הגולה או רגמ"ה) (ד'תש"כ 960 – ד'תשפ"ח 1028) היה מגדולי חכמי ישראל ומנהיג יהדות אשכנז במאה ה-11. "חרם דרבנו גרשום" הפך למושג מפורסם בדיני אישות. שתי התקנות הידועות ביותר המיוחסות לו אסרו על ריבוי נשים ועל גירוש אישה בעל כורחה, אף שההלכה במקורה אינה אוסרת שני דברים אלו. בנוסף מפורסמת גם תקנה שלו שנועדה לעגן את הזכות לפרטיות. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור חיי – שרה שטלמן
רבעה
כלי קיבול בתימנית. היו משתמשים ברבעה לאחסון מזכרות או דברים קטנים (תמונה מעלה). בבית הורי בתימן כלים מעין אלו היו מונחים בחדר האירוח לקישוט המקום.
מתוך: כנפי נשרים