מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

עַזְגָּד
משפחה ושם אבי משפחה ששבו מהגולה עם זרובבל, כאמור בפסוק: "בני עזגד אלף מאתים..." (עזרא ב, 12) נציג המשפחה היה בין החתומים על האמנה בימי נחמיה (נחמיה י, 15). תקופתו: המאה החמישית לפני הספירה. (מילון אבניאון)
מתוך: סיפורו של סבא עזי
עַרְמוֹן
עַרְמוֹן (שם מדעי: Castanea sativa) הוא מין עץ נשיר בעל פרי אכיל שמוצאו מדרום אירופה וטורקיה. העץ זקוק לאקלים נוח עם לחות מספקת אך לא מופרזת. פרי הערמון הוא אגוז המוגן על ידי קליפה קשיחה בעלת צבע חום נאה-מבריק, הנפתחת בהדרגה לפי הבשלת הפרי. השלמת ההבשלה מתרחשת באמצע חודש אוקטובר. (ויקיפדיה)
מתוך: עץ הערמונים מאוקראינה – גינדי שליין
עָדֶן
עַדַן (בערבית: عدن) היא עיר נמל בתימן, לשעבר בירתה של הרפובליקה העממית של דרום תימן עד האיחוד בין הצפון והדרום של תימן, עת הוכרזה העיר כעל מרכז סחר חופשי. על שמה מפרץ עדן. נמל עדן היה ליעד נכסף עבור המעצמות משום מיקומו האסטרטגי כתחנת מעבר בין הודו לאירופה. (ויקיפדיה)
מתוך: זה לא מובן מאליו שיש לנו מדינה – יגאל גיל
עָמִיר
עָמִיר הוא קיבוץ באצבע הגליל בצפון עמק החולה, מזרחית לעיר קריית שמונה. הוא שייך לתנועת הקיבוץ הארצי השומר הצעיר שהיא כיום חלק מהתנועה הקיבוצית ונמצא בתחום השיפוט של מועצה אזורית הגליל העליון. היישוב הוקם באוקטובר 1939, האחרון במתכונת יישובי חומה ומגדל על ידי עולים מפולין וליטא, על אדמות שנקנו מהכפר הערבי ח'יאם אל-וליד (כיום קיבוץ להבות הבשן). (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא נטע ז'יטומרסקי מספרת
עֹלֶשׁ
ידוע גם בשם ציקוריה (בלטינית Cichorium) הוא סוג של צמחים בשרניים רב-שנתיים ממשפחת המורכבים. המין המוכר ביותר הוא העולש המצוי, מהיר צמיחה וגדל באזורים רבים בעולם. יש לו שימושים רבים, כתבלין, כתוסף או תחליף לקפה. (ויקיפדיה)
מתוך: הצנע ואני
עאשלונים
רכבות משא שבהם הוברחו היהודים מרוסיה לארצות השכנות לאחר מלחמת העולם השנייה.
מתוך: הכפר שלי כפר חב"ד
עבדון
עַבְדּוֹן הוא מושב באזור הצפון ליד שלומי השייך למועצה אזורית מעלה יוסף. המושב, הוקם בשנת 1952 על ידי עולים מתוניסיה ואיראן, שקראו ליישוב תחילה "כפר עבדון" ואשר שימש בימיו הראשונים ככפר עבודה. שמו של המושב הוא על שם עבדון, אחת מ-48 ערי הלויים, שככל הנראה מיקומה היה בקרבת המושב. ויקיפדיה
מתוך: סבא שלי מאיר צ'רצ'י
עבודה
עשיית מלאכה או פעילות כלשהי, לרוב כאשר זו נעשית כשירות לזולת או לארגון כלשהו ובעבור תשלום או תמורה אחרת. במשמעותה היום-יומית, משמשת העבודה לציון כל פעולה אשר דורשת ריכוז ומאמץ גופני מסוים (ויקיפדיה)
מתוך: יש בי אהבה והיא תנצח
עבודה במזרח
הגרמנים הונו את היהודים, על ידי יצירת מצג שוא, כאילו הולכים לעבוד במזרח ועל כן הם צריכים לעלות לרכבות הנוסעות למזרח. בעוד שהנסיעה האמיתית היתה למחנות השמדה.
מתוך: עולים על הרכבת
עבודה בפלחה
עבודת האדמה, ענף החקלאות העוסק בגדול תבואות שדה.
מתוך: סיפורה של משפחה
עבודה מועדפת
בסעיף 174 לחוק הביטוח הלאומי, עבודה מועדפת ועבודה נדרשת היא עבודה של מסיימי שירות בצה"ל ושירות לאומי במקצועות המוגדרים בחוק, לאחר שעבד במשך שישה חודשים מלאים. על העובד להתחיל את עבודתו במהלך השנה הראשונה משחרורו, ולסיימה עד שנתיים מיום סיום שירות חובה. בעבודה מועדפת, זכאי העובד למענק חד-פעמי. אם עבד פחות משישה חודשים, הוא זכאי, בתנאים מסוימים, למענק חלקי. את המענק משלם המוסד לביטוח לאומי. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה ממרוקו לארץ ישראל האהובה
עבודה מזדמנת
עבודת דחק הן עבודות ציבוריות היזומות על ידי הממשלה על מנת לספק תעסוקה למובטלים. בתקופת העלייה ההמונית שאפיינה את שנות ה-50, של המאה ה-20 הופנו העולים לעבודות פיזיות ומשרדיות לצורך פרנסתם. (ויקיפדיה)
מתוך: המסע בילדות – שלמה סתיו