מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

סדן
1. כן עץ או מתכת שמניחים עליו דברים כדי לשנות את צורתם, בדרך כלל במכות פטיש 2.החלק האחורי בתותח או החלק הנע בכלי ירי נטען שנועל את הקנה בעת ירייה 3.החלק התחתון של עץ לאחר גדימתו; גדם 4.אחת מעצמות האוזן התיכונה. (מילוג)
מתוך: סיפור העלייה של סבא דוד חליפקס
סדן
סדן הוא כן מתכת קשיח שחלקו העליון מישורי, עליו מציב הנפח עצמים על מנת לעבד אותם באמצעות מכות פטיש. השימוש העיקרי בסדן הוא למטרת חישול. לפני הופעתן של טכנולוגיות ריתוך מודרניות היה הסדן כלי יסוד מבין הכלים ששימשו את העוסקים בעיבוד מתכות. (ויקיפדיה)
מתוך: אהבה לזוג נעליים מיוחדות – דינה דנון דבוש
סדר המלחמה הפטריוטית
סדר המלחמה הפטריוטית - כוכב זה הוענק לסבה רבא שלי על כך פעל בנחישות במהלך המלחמה ושלט על הצבא הרוסי באומץ רב.
מתוך: סבא רבא בנימין גיבור מלחמה
סדר כרונולוגי
רצף של אירועים על פי סדר התרחשותם (במקרה הזה הסדר הכרונולוגי של האחים לבית ששון)
מתוך: ט"ו בשבט במשפחת ששון
סדר תפילות יום כיפורים
במהלך יום הכיפורים מתפללים 5 תפילות, בהן משולבות תוספות ייחודיות ליום הכיפורים, כסדר וידוי בתוך תפילת העמידה, וסדר העבודה באמצע תפילת מוסף. כן מתפללים בסוף היום את תפילת נעילה, שכיום אין מתפללים אותה באף יום חוץ מיום הכיפורים.
מתוך: מחזור ליום כיפור 1909
סוֹבִּיבּוֹר
מחנה השמדה בגליל לובלין בגנרלגוברנמן, שבפולין הכבושה, שפעל בשנים 1942–1943. המחנה שכן לצד מסילת הרכבת בקו חלם-ולודבה ונקרא על שם כפר סמוך. במחנה זה נרצחו בין 170,000 ל-250,000 בני אדם. למעט כמה מאות צוענים, כולם היו יהודים. סוביבור היה אחד משלושה מחנות המוות שפעלו במסגרת "מבצע ריינהרד", שמטרתו הייתה חיסול היהודים בשטחי הגנרלגוברנמן בפולין. (ויקיפדיה)
מתוך: יפים ליטבינובסקי – שותף פעיל במרד מחנה סוביבור
סוֹבִּיבּוֹר
סוֹבִּיבּוֹר היה מחנה השמדה בגליל לובלין בגנרלגוברנמן, פולין הכבושה, שפעל בשנים 1942–1943. המחנה שכן לצד מסילת הרכבת בקו חלם-ולודבה ונקרא על שם כפר סמוך. במחנה זה נרצחו בין 170,000 ל-250,000 בני אדם. למעט כמה מאות צוענים, כולם היו יהודים. זה היה אחד משלושה מחנות המוות שפעלו במסגרת "מבצע ריינהרד". (ויקיפדיה)
מתוך: המשפחה
סוֹבִּיבּוֹר
סוֹבִּיבּוֹר, היה מחנה ריכוז והשמדה בגליל לובלין בגנרלגוברנמן, פולין הכבושה), שפעל בשנים 1942-1943. המחנה שכן לצד מסילת הרכבת בקו חלם-ולודבה ונקרא על שם כפר סמוך. במחנה זה נרצחו לפחות 170,000 בני אדם.‏ למעט כמה מאות צוענים, כולם היו יהודים. סוביבור היה אחד משלושה מחנות המוות שפעלו במסגרת "מבצע ריינהרד", שמטרתו הייתה חיסול היהודים בשטחי הגנרלגוברנמן בפולין (שחולקו למחוזות ורשה, לובלין, קרקוב, ראדום ולבוב).
מתוך: סבתא שלי ניצולת שואה
סוֹסְנוֹביץ
סוֹסְנוֹביץ היא עיר בפרובינציית שלזיה שבדרום-מערב פולין, בסמוך לנהר פשימשה. ההתיישבות במקום הוגדרה ככפר כבר בשנת 1780, אך סוסנוביץ הוכרה רשמית כעיר בשנת 1902. הודות לקרבתה לערי התעשייה של פולין - קטוביץ, גליביץ ובנדין, הפכה סוסנוביץ לצומת דרכים חשוב. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא רחלי לא נחה לרגע
סוֹצְ'י
סוֹצְ'י (רוסית Сочи) היא עיר לחופו של הים השחור, בדרום-מזרחו של חבל קרסנודאר ברוסיה. בתקופה הסובייטית היא התבססה כאתר תיירות לחופי הים השחור. העיר ידועה כמרכז לספורט חורף וכנקודת מוצא לאתרי הקווקז המערבי, ובכללם השמורה הביוספרית הלאומית של הקווקז, שהוכרזו כאתרי מורשת עולמית על ידי אונסק"ו בשנת 1999. עוד ידועה העיר בחופיה ובאקלימה הנוח וכן במבנים הסטליניסטיים שהוקמו בה במהלך ימי השלטון הסובייטי. (ויקיפדיה)
מתוך: אלונה זליאזניק – אף פעם לא לוותר
סוֹצְיָאלִיזְם
סוֹצְיָאלִיזְם (בעברית: חֶבְרָתָנוּת) הוא שם-אב לקבוצת אידאולוגיות כלכלית, פוליטית ופילוסופית, שמאופיינות בבעלות ציבורית על אמצעי ייצור וניהול עצמי של העובדים. הבעלות המשותפת יכולה להיות במסגרת מדינית, דבר שייקרא "סוציאליזם מדיני", או במסגרת עממית, מה שייקרא "סוציאליזם חירותני". (ויקיפדיה)
מתוך: ציונות, התמדה וחברה
סוֹצְיָאלִיזְם
שם-אב לקבוצת אידאולוגיות כלכלית ופוליטית ליישומן, שמאופיינות בבעלות ציבורית על אמצעי ייצור וניהול עצמי של העובדים. הבעלות המשותפת יכולה להיות במסגרת מדינית, דבר שייקרא "סוציאליזם מדיני", או במסגרת עממית, מה שייקרא "סוציאליזם חירותני".
מתוך: ילדות בקיבוץ מעברות