מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

חובת האפלה
האפלה היא שיטה טקטית מתחום הלוחמה ההגנתית ומתחום ההגנה האזרחית אשר במסגרתה מצמצמים את כמות התאורה הנראית. הצורך בשיטת לוחמה טקטית הגנתית זו נוצר בשנות ה-30 של המאה ה-20 עם תחילת השימוש במטוסי תקיפה למטרות הפצצה. תאורת הרחובות ותאורת הבתים, כמו גם אורות כלי הרכב הנוסעים ברחובות הערים סייעו למטוסי תקיפה לנווט ולהגיע למטרותיהם בשעות הלילה. בנוסף, בערי נמל תאורות הרחוב האירה את הספינות העוגנות בנמלים ואפשרה תקיפה של הספינות. האפלת תאורת הרחוב ותאורת הבתים הקשתה על מטוסי התקיפה לאתר את מטרותיהם שיטת האפלה כוללת כיסוי חלונות הבתים, כיבוי תאורת הרחוב בצורה מוחלטת או צמצום התאורה על ידי צביעת החלונות והפנסים בצבעים כהים.
מתוך: זיכרונות של ילדה בירושלים ממלחמת ששת הימים.
חובת התלמידים
חובת התלמידים הוא ספר מוסר ותיקון המידות על דרך החסידות. מאת רבי קלונימוס קלמיש שפירא, האדמו"ר מפיאסצ'נה. הספר פורסם לראשונה בשנת ה'תרצ"ב, בעיר ורשה, והוא מתייחד בסגנונו ובתכניו. הספר עשה רושם רב בעת יציאתו וזוכה עד היום לפופולריות רבה ואף תורגם לכמה שפות, כולל אנגלית ויידיש.
מתוך: סבתא אסתר בשליחות הרבי בקריית אתא
חוגאלי
חוג'אלי (באזרית: Xocalı), היא עיירה ומחוז באזור נגורנו קרבאך של אזרבייג'ן שנמצאת עכשיו תחת שליטת הבדלנים הארמנים. בפברואר 1991 התרחש באזור זה טבח הידוע כטבח חוג'אלי. הממשלה הבדלנית המקומית מציינת אותה כמחוז של אסקראן. ויקיפדיה
מתוך: סיפור חייה של סבתא אלמירה
חוגה
הטלפון הישן היה בעל עיגול מספרים שבעזרתו חייגו ושפופרת החוגה היא אותו עיגול מספרים שבעזרתו מחייגים.
מתוך: ילדות בענן צרפתי
חוד החנית
ביטוי לפעולה הנעשית ראשונה לפני יתר המשתתפים
מתוך: אהבה לטייס
חודש טבת- יום מיוחד לנשות לוב
יום ראש חודש טבת נקרא "ראש חודש לבנאת'" (ראש חודש הבנות), שהנו יום חג לאם, לאישה ולעלמה היהודיה בלוב, לזכר הנשים היהודיות, שפעלו למען עם ישראל, כמו, חנה ויהודית. ביום זה, החל בתוך חג החנוכה, הנשים שבתו מכל מלאכה, ביקרו אישה את רעותה ואכלו צהרים בצוותא; האמהות הקפידו לשלוח מגש עמוס ב"ספנז" לבנותיהן הנשואות וארוסים נוהגים לשלוח למשפחת ארוסתם סלסלה מלאה כל טוב.
מתוך: מלוב לארץ הנכספת
חוואסה
היישוב חוואסה הוקם בשנת 1938. במקורו תוכנן להיות שכונה של העיר חיפה. היישוב שכן ממערב לכפר בלד א-שיח' סמוך לצומת הצ'ק פוסט, במקום בו שוכנת היום שכונת בן דור בעיר נשר. שמה של השכונה ניתן לה על שם ואדי "אל-חוואסה" שגבל בצידה המערבי. (ויקיפדיה)
מתוך: גביע הקידוש עובר במשפחתנו מדור לדור
חווה
חווה חקלאית היא צורת התיישבות המתבססת על חקלאות בה מתגוררים בדרך כלל בני משפחה אחת
מתוך: סיפורה של סבתי מרים
חווה חקלאית
חווה חקלאית או משק חקלאי היא צורת התיישבות המתבססת על חקלאות בה מתגוררים בדרך כלל בני משפחה אחת, המעבדים שטחי קרקע נרחבים, בדרך כלל בעזרת עובדים שכירים.
מתוך: סבתא דבורה טביב מספרת על ילדות במושב
חווה חקלאית
חווה חקלאית היא צורת התיישבות המתבססת על חקלאות בה מתגוררים בדרך כלל בני משפחה אחת, המעבדים שטחי קרקע נרחבים, בדרך כלל בעזרת עובדים שכירים. אדם העוסק בחקלאות מכונה איכר. בחווה חקלאית מספר מבני מגורים בודדים המשמשים לבעלי המקום ולעובדיהם. החוות מתבססות בדרך כלל על ענפי חקלאות בודדים. קיימות חוות לגידול חיות משק: פרות וצאן להפקת חלב ומוצריו ובשר,
מתוך: עלייתה של עדנה לישראל
חווה קולקטיבית (קולחוז)
כינוי למשק שיתופי בברית המועצות. כחלק מתוכנית החומש של סטלין כפו שלטונות ברית המועצות על האיכרים, בתקופה המכונה "קולקטיביזציה", להתאחד בחוות חקלאיות שיתופיות, בהם הרווחים מתחלקים בין חברי הקולחוז.
מתוך: סיפורו של גיבור העמל הסוציאליסטי
חוויאג'
חוויאג' (בערבית: حوائج מצרכים) הן שתי תערובות תבלינים תימניות מסורתיות, המשמשות האחת לתיבול מרק והשנייה לתיבול קפה. (ויקיפדיה)
מתוך: הבית ברחוב ויתניה 12