מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

גימנסיה
שמו של מוסד חינוכי במדינות רבות באירופה, המעניק לחניכיו השכלה על-יסודית. במדינת ישראל המושג מקביל לבית ספר תיכון, אם כי לא במלואו. אופי הגימנסיות משתנה ממדינה למדינה, וממוסד למוסד. חלק מהגימנסיות מציעות לתלמידיהן חינוך כללי, וחלק מציעות חינוך ממוקד ומגמה מרכזית. (ויקיפדיה)
מתוך: ירושלמית דור שביעי
גימנסיה ביאליק
גימנסיה ביאליק הייתה בית ספר 12 שנתי שפעל בחיפה בשנים 1925–1983. בית הספר הוקם ב-1925 על ידי המהנדס יוסף מנדלסון‏ כבית ספר לטכניקה ומסחר, ולאחר נדודים שכן ברחוב יונה 5, בשכונת הטכניקום שבהדר הכרמל. כעבור כ-5 שנים נבנה סניף נוסף לבית הספר ברחוב מונטיפיורי בחיפה ובית הספר הפך לבית ספר 12 שנתי. כיתות התיכון עברו לסניף החדש וכיתות היסוד נשארו בהדר, בית הספר נוהל כקואופרטיב בו היו חברים כל המורים הוותיקים וחלק מהמורים שהצטרפו לסגל בית הספר. לאחר פטירתו של ח. נ. ביאליק הוחלט לקרוא את בית הספר על שמו.
מתוך: החיים בצוותא עוזרים אחד לשני – שותפות גורל
גימנסיה גאולה
גימנסיה גאולה נוסדה בסוף שנת 1919 בשם בית הספר התיכוני למסחר, על ידי קבוצה של עסקני היישוב שכללה את זאב גלוסקין, אליעזר הופיין ויהודה גור, ובהחלטה של אגודת הסוחרים ביפו‏[1], במטרה להכשיר פקידים משכילים שיוכלו להשתלב במסחר המתפתח בארץ ישראל ובמגנגנון הממשל הבריטי. תוכנית בית הספר הייתה תלת שנתית (מקבילה לכיתות ט'-י"א)‏[2] וכללה לימודי תנ"ך, עברית, היסטוריה, מתמטיקה, מדעים והתעמלות, ובנוסף כלכלה, תורת המסחר, חוקה מסחרית, תורת הסחורות, גאוגרפיה כללית ומסחרית, הנהלת חשבונות, כתיבה במכונת כתיבה, כתיבת מכתבים ושפות: אנגלית, ערבית וצרפתית‏[3]. במהרה בית הספר קיים גם ארבע שנות לימוד תיכוניות ראשונות (המקבילות היום לכיתות ה' - ח'), כך שהוא כלל שבע שנות לימוד, אולם חלק מהתלמידים הגיעו רק לקראת השנה החמישית. כן נוספה שנה שמינית למעוניינים בהכנה לבחינות גבוהות לקראת קבלה לאוניברסיטה‏[4]. בשנת 1928 הונהג סטאז' למשך 2-3 חודשים בהם הבוגרים עבדו ללא תשלום בבתי מסחר‏[5]. בראשית שנות ה-30 של המאה ה-20 החל בית הספר לקיים שני מסלולי לימוד תיכוניים: מסלול תיכוני מלא של 8 שנות לימוד (כיתות ה' - י"ב) ומסלול פקידותי דו-שנתי (מקביל לכיתות ט -י')‏[6]. המסלול התיכוני כלל בין מגמותיו מגמת כלכלה שפעלה במקביל למגמות ספרותית, ביולוגית וריאלית, זכר למקור המסחרי של בית הספר‏[7]. בנוסף, קיים בית הספר קורסים מסחריים בשיעורי ערב‏[8].
מתוך: הצבר – סבא דני כץ
גימנסיה הרצליה
הגימנסיה העברית "הרצליה" היא בית הספר התיכון העברי הראשון ואחד מממוסדות החינוך המפורסמים בישראל. במקור, הוקמה ביפו ב־1905, וכיום הגימנסיה היא חטיבת ביניים ובית ספר תיכון ברחוב ז'בוטינסקי אשר בצפון מרכז תל אביב.
מתוך: מחתרת האצ"ל והשבי בקניה
גימנסיה הרצליה
הגימנסיה העברית "הרצליה" - היא בית הספר התיכון העברי הראשון ואחד מממוסדות החינוך המפורסמים בישראל. במקור, הוקמה ביפו ב־1905, וכיום הגימנסיה היא חטיבת ביניים ובית ספר תיכון ברחוב ז'בוטינסקי אשר בצפון מרכז תל אביב. (ויקיפדיה)
מתוך: הנס של משפחתי בתקופת השואה
גימנסיה הרצליה
גימנסיה הרצליה שבתל אביב היא אחת מממוסדות החינוך המפורסמים בישראל. הגימנסיה במקור, הוקמה ביפו ב־1905, והייתה בית הספר התיכון העברי הראשון בעולם. ברשימת בוגרי הגימנסיה ניתן למצוא מספר רב של אנשים מעמודי התווך בחברה הישראלית - בהם משה שרת, ראש הממשלה השני של מדינת ישראל, שהיה בוגר מחזור א\\\\\\\' של הגימנסיה.
מתוך: התפוח הגדול בארצנו
גינה קהילתית
גינה קהילתית היא פרויקט בו מאמצים תושבי אזור מסוים אזור לא בנוי בשכונה והופכים אותו לגינה ירוקה ומטופחת, העומדת לרשות התושבים.
מתוך: המסע לארץ ישראל של מנגטבוש
גינון
גינון הוא מכלול של שיטות שתכליתן היא גידול וטיפוח צמחים מסוגים שונים, במרבית המקרים לצורכי נוי אך לעיתים גם לשם מאכל. המונח יכול להתייחס לאחזקת גינה בקנה מידה קטן כגינה פרטית בחצר בית ועד לגנים ציבוריים הנפרשים על שטח נרחב. תכנון ועיצוב גנים היה לאמנות פופולרית בעיקר ביפן, צרפת ואנגליה, בהן גם פותחו גישות וסגנונות של אדריכלות נוף המכונים "גן יפני", "גן צרפתי" ו"גן אנגלי". (ויקיפדיה)
מתוך: לחיות בשלום עם בני דודי
גינוסר
גינוסר (גִּנּוֹסַר) הוא קיבוץ של התנועה הקיבוצית, השוכן לחופה המערבי של הכנרת, 7 ק"מ מצפון לטבריה, על כביש מס' 90. שייך למועצה אזורית עמק הירדן.
מתוך: מפריז לתל אביב
גינוסר
גינוסר (גִּנּוֹסַר) הוא קיבוץ של התנועה הקיבוצית, השוכן לחופה המערבי של הכנרת, 7 ק"מ מצפון לטבריה, על כביש מס' 90. שייך למועצה אזורית עמק הירדן. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה שלי לגינוסר
גינוסר
גינוסר (גִּנּוֹסַר) הוא קיבוץ של התנועה הקיבוצית, השוכן לחופה המערבי של הכנרת, 7 ק"מ מצפון לטבריה, על כביש מס' 90. שייך למועצה אזורית עמק הירדן. (ויקיפדיה)
מתוך: כשאימא ואבא בנו בית בבקעה
גינוסר - קיבוץ
גינוסר (גִּנּוֹסַר) הוא קיבוץ של התנועה הקיבוצית, השוכן לחופה המערבי של הכנרת, 7 ק"מ מצפון לטבריה, על כביש מס' 90. שייך למועצה אזורית עמק הירדן. (ויקיפדיה)
מתוך: הרפסודה שהתהפכה
גינוסר - קיבוץ
גינוסר (גִּנּוֹסַר) הוא קיבוץ של התנועה הקיבוצית, השוכן לחופה המערבי של הכנרת, 7 ק"מ מצפון לטבריה, על כביש מס' 90. שייך למועצה אזורית עמק הירדן.
מתוך: הגשמת חלומות ונדודים
גינות שלמה
גינה שהוקמה לזכרו של סבא רבא שלמה דדש ז"ל
מתוך: סגירת מעגל
גינס
ג'ינס הם מכנסיים העשויים מדנים. במקור היה הג'ינס בגד עבודה והפך פופולרי בקרב בני נוער בתחילת שנות ה-50. מותג הג'ינס הראשון הוא לוי'ס. כיום ג'ינס פופולרי מאוד כלבוש יום-יומי ברחבי העולם וקיים בצורות, בגזרות, בשפשופים ובצבעים שונים.
מתוך: אהבת חיי – יגאל ואני
גיסטפו
המשטרה החשאית של המדינה. השם גסטאפו יוחד תחילה למשטרה החשאית של פרוסיה, ואחר-כך למשטרה החשאית של הרייך השלישי. הגסטאפו היתה מכשיר הדיכוי וההרס העיקרי של הנאצים.
מתוך: ברטה פרץ
גיסטפו
גסטפו (מגרמנית: Gestapo, ראשי תיבות של Geheime Staatspolizei ·הוא קיצור שמה של "משטרת המדינה החשאית" של גרמניה הנאצית. אחד הגופים המרכזיים לאכיפת הטוטליטריות הנאצית - תחילה בפרוסיה בלבד, משם לכלל גרמניה, ולבסוף לכלל השטחים הכבושים. שמו עורר פחד כבד בלב אזרחי גרמניה והארצות הכבושות, ואף כיום הוא ידוע לשמצה ומסמל את המשטר הנאצי כולו, ומעבר לכך - משטרה בשלטון טוטליטרי.
מתוך: סיפור חייה של ג'נין חדד