מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

גוֹגוֹאִים
גוֹגוֹאִים, גם אג'ואים (בירושלים), עג'מים (ברחובות), עג'וקים, הם גלעיני פרי המשמש. משמעות המילה עַ'ג'וּ בערבית היא גלעין. הגוגואים קשיחים ועמידים, ניתן להפרידם מן הפרי בקלות ללא שיירי ציפה שתרקיב על פניהם, ולכן הם מתאימים למשחקים.
מתוך: מהגלות לישראל
גוֹגוֹאִים
נקראים גם: אג'ואים (בעגה ירושלמית) עג'מים (ברחובות), עג'וקים הם גלעיני פרי המשמש, המשמשים למשחקי ילדים. משמעות המילה עַ'ג'וּ בערבית היא גלעין. הגוגואים קשיחים ועמידים, ניתן להפרידם מן הפרי בקלות. (ויקיפדיה)
מתוך: עושים שכונה
גוֹגוֹאִים
גלעיני פרי המשמש המשמשים למשחקי ילדים. הגוגואים קשיחים ועמידים, ניתן להפרידם מן הפרי בקלות ללא שיירי ציפה שתרקיב על פניהם, ולכן הם מתאימים למשחקים. עונת המשמש מתחילה זמן קצר בלבד לפני תחילת החופש הגדול. מכיוון שהמשחק בגוגואים מתרחש בעיקר בחצר בית הספר היסודי, תקופת המשחק בגוגואים קצרה ביחס לעונת המשמשים. (ויקיפדיה)
מתוך: לגדול בנווה שאנן
גוֹנְדָר
גוֹנְדָר (באמהרית: ጎንደር) היא עיר השוכנת במחוז צפון גונדר שבמדינת אמהרה בצפון אתיופיה. העיר הייתה בעבר הבירה הקיסרית של האימפריה האתיופית ובירת מחוז בגמדר ההיסטורי, שנקראת לעיתים קרובות "מחוז גונדר". כיום גונדר היא מרכז אזורי ועיר תיירותית שבמרכזה שוכן המתחם הקיסרי ההיסטורי, פאסיל גמב, המוכרז כאתר מורשת עולמית מאז 1979. גונדר היא גם מרכז דתי של הכנסייה האתיופית האורתודוקסית. (ויקיפדיה)
מתוך: רפאל מהרט מתעד את סבא דוד
גוֹנְדָר
גוֹנְדָר (באמהרית: ጎንደር) היא עיר השוכנת במחוז צפון גונדר שבמדינת אמהרה בצפון אתיופיה. גונדר נמצאת כ-30 ק"מ צפונית לאגם טאנה על גדות נהר אנגאראב התחתון ודרומית-מערבית להרי סימן. כיום גונדר היא מרכז אזורי ועיר תיירותית. גונדר מוכרת בישראל בשל כך שרוב היהודים שעלו לארץ מאתיופיה התגוררו בסביבתה של העיר. כיום עדיין מתגוררים בה מעט יהודים. (ויקיפדיה)
מתוך: גטצאו רועי אטיינש – תחנכי את עצמך לסקרנות ולרעב לידע
גוֹנְדָר
גוֹנְדָר (באמהרית: ጎንደር) היא עיר השוכנת במחוז צפון גונדר שבמדינת אמהרה בצפון אתיופיה. גונדר נמצאת כ-30 ק"מ צפונית לאגם טאנה על גדות נהר אנגאראב התחתון ודרומית-מערבית להרי סימן. הייתה הבירה הקיסרית של האימפריה האתיופית בין השנים 1635-1855 ובירת מחוז בגמדר ההיסטורי, שנקראת לעיתים קרובות "מחוז גונדר". (ויקיפדיה)
מתוך: הכנסת האורחים כערך עליון עבור סבתא קטמה
גוֹנְדָר
גוֹנְדָר (באמהרית: ጎንደር) היא עיר השוכנת במחוז צפון גונדר שבמדינת אמהרה בצפון אתיופיה. כיום גונדר היא מרכז אזורי ועיר תיירותית שבמרכזה שוכן המתחם הקיסרי ההיסטורי, פאסיל גמב, המוכרז כאתר מורשת עולמית מאז 1979. גונדר היא גם מרכז דתי של הכנסייה האתיופית האורתודוקסית. כיום עדיין מתגוררים בה מעט יהודים. (ויקיפדיה)
מתוך: סבא טרקאי עזרא – אדם הוא קצת ממה שהוא נולד איתו
גוֹנדי
גוֹנדי הוא מאכל יהודי-פרסי של כופתאות עגולות ואווריריות מבשר עוף טחון, חומוס וקמח שעשוי מחומוס יבש. הגונדי מוגש עם המרק שבו התבשל, בדרך כלל על גבי מצע של אורז לבן. צבעו של הגונדי הוא צהוב, בשל השימוש בתבלין הנפוץ בפרס כורכום או זעפרן. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא שלי ליליאן מנחם
גוֹרִי (עיר)
גוֹרִי (בגאורגית: გორი) היא עיר תעשייתית בנפת גורי שבמחוז כארתלי הפנימית, גאורגיה. נכון ל-2020, אוכלוסייתה מונה 45,557 תושבים. העיר ממוקמת בנקודה בה נהר ליאחווי הגדול נפגש עם נהר הקורה. רעידת האדמה בשנת 1920 הרסה את רוב העיר. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא מרינה ממיסטלוב – גאה לגור בישראל
גוּלוֹת
גוּלוֹת (נקראות לעיתים גם ג'ולות או ג'ולים, וכן "בלורות" באזור חיפה) הן צעצוע המשמש למשחקי ילדים מגוונים. הגולות נרכשות בקיוסקים בחבילות המאופיינות במראה טיפוסי, ובהן כארבעים יחידות קטנות וגולה אחת גדולה יותר, המכונה "בומבילה" במלעיל. גולות הארוזות והנמכרות בחבילה נבדלות זו מזו בעיצובן האישי המקרי. (ויקיפדיה)
מתוך: ילדותה וחייה של סבתא מלכה
גובה מיסים
תשלום כספי לעירייה- ארנונה. עבר מבית לבית לקבל את הכסף.
מתוך: שולמית ארצי
גובורובו
גובורובו (בפולנית: Goworowo; ביידיש: גאוואראווע) הוא כפר במחוז אוסטרולנקה שבפרובינציית מזוביה בפולין, בו התקיימה עד השואה קהילה יהודית גדולה. היישוב הוקם בראשית המאה ה-14 כיישוב כנסייתי. לאחר חלוקת פולין נכלל היישוב בשטחי האימפריה הרוסית, וזאת עד שנת 1918. בסוף המאה ה-19 ובמהלך מלחמת העולם הראשונה נפגע היישוב משריפות. (ויקיפדיה)
מתוך: לאה ברגר – אלה תולדות חיי ומשפחתי
גובלן
כיום מכנים "גובלן" רקמה של תך הצלב על בד רשת בדוגמאות שונות. רקמה כזו הייתה תחביב נפוץ בישראל בשנות ה-60 וה-70 של המאה העשרים, ותוצריה נתלו לקישוט על קירות הבתים. (ויקיפדיה)
מתוך: כך ברחנו מאיראן