מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

אַנְטִישֵׁמִיּוּת
אַנְטִישֵׁמִיּוּת היא המונח המודרני לתיאור תופעה חברתית שלפני המאה ה-19 נודעה בשם שנאת יהודים או שנאת ישראל. למרות הפירוש המילולי של המונח, "נגד השֵמִיִים", דהיינו שנאת כל בני הגזע השֵּׁמִי, אשר עמם נמנים בין היתר היהודים והערבים, המושג אנטישמיות משמעותו שנאת יהודים בלבד, והוא מעולם לא שימש לציון שנאה כלפי עמים שמיים אחרים. (ויקיפדיה)
מתוך: התחלתו של גנאדי באמנות
אַנְטִישֵׁמִיּוּת
אַנְטִישֵׁמִיּוּת היא המונח המודרני לתיאור תופעה חברתית שלפני המאה ה-19 נודעה בשם שנאת יהודים. אנטישמיות נחשבת לסוג של גזענות. המונח שימש לתיאור שנאה גזענית כנגד היהודים בלבד שראתה בהם בני ה"גזע" השמי. במהלך המאה ה-20 התקבל המונח בשפה העברית ובשפות אחרות במשמעות של עוינות או שנאה ליהודים הכולל את כל צורות האיבה כלפי יהודים במהלך ההיסטוריה. (ויקיפדיה)
מתוך: נגיעה בזכרונות קודמים מבלארוס – לידיה פרברוב
אַנְטִישֵׁמִיּוּת
מונח פופולרי לתיאור שנאת יהודים. הפירוש המילולי של המונח הוא "נגד השֵמִיִים", דהיינו שנאת כל בני הגזע השֵּׁמִי, אשר עמם נמנים בין היתר היהודים והערבים (על שמו של שם בן נח, על פי ההיסטוריוגרפיה המקראית). בפועל, המושג אנטישמיות משמש לציון שנאת יהודים בלבד, והוא מעולם לא שימש לציון שנאה כלפי עמים שמיים אחרים.
מתוך: תחביביה של חביבה
אַנְטַקְיָה
אַנְטַקְיָה (בטורקית: Antakya) היא בירת הנפה המטרופוליטנית (Büyükşehir – "עיר גדולה") האטיי במחוז הים התיכון בדרום טורקיה. העיר שוכנת על גדות נהר האורונטס בעמק אמוק ובקרבת שפכו לים התיכון. אנטקיה הוא שמה המודרני של העיר העתיקה אנטיוכיה שהוקמה בשנת 300 לפנה"ס על ידי סלאוקוס הראשון, (ויקיפדיה)
מתוך: תמצית קורות חיי
אַנְשְׁלוּס
אַנְשְׁלוּס (בגרמנית: Anschluss) הוא הכינוי לסיפוחה של אוסטריה הפשיסטית לרייך השלישי ב-12 במרץ 1938, בעקבותיו המדינה האוסטרית בוטלה והפכה למחוז ברייך הגרמני. אף שאיחוד בין אוסטריה לגרמניה נאסר במפורש בהסכם ורסאי, המעצמות לא מנעו את הסיפוח, בתקווה כי היטלר יסתפק בסיפוח אוסטריה וחבל הסודטים (מצ'כוסלובקיה), ולא ישתלט בכוח על שטחים נוספים. (ויקיפדיה)
מתוך: המשפחה שלי היא הניצחון על היטלר – חנה מלמד
אַנְשְׁלוּס
אַנְשְׁלוּס (גרמנית: Anschluss, תרגום מילולי: "סיפוח" הוא הכינוי לסיפוחה של אוסטריה לרייך השלישי ב-12 במרץ 1938, בעקבותיו המדינה האוסטרית בוטלה והפכה למחוז ברייך הגרמני. אף שאיחוד בין אוסטריה לגרמניה נאסר במפורש בהסכם ורסאי, המעצמות לא מנעו את הסיפוח, בתקווה כי היטלר יסתפק בסיפוח אוסטריה ולא ישתלט בכוח על שטחים נוספים.
מתוך: העליה של סבא משה סיני
אַפְסְנָאוּת
גוף שאחראי על אחסון, אספקה והשאלה של ציוד ומזון, בעיקר בצבא. האפסנאי הוא מי שאחראי על אחסון, אספקה והשאלה של ציוד ומזון, בעיקר בצבא.
מתוך: תפילתי להמשך המסורת המשפחתית
אַפַּרְטְהַיְיד
אַפַּרְטְהַיְיד (מאפריקאנס: Apartheid - הפרדה) הייתה מדיניות הפרדה גזעית שהונהגה על ידי המיעוט האירופאי-הלבן בדרום אפריקה משנת 1948 ועד שנת 1994. המדיניות הנהיגה הפרדה בין לבנים לבין שחורים ו"צבעוניים" (בני תערובת), והעניקה זכויות יתר לבני המיעוט הלבן. (ויקיפדיה)
מתוך: שהותי בדרום אפריקה – אלחנן עזרא הרשנזון
אַפּוֹטְרוֹפּוֹס
אַפּוֹטְרוֹפּוֹס הוא אחראי על מי שאינו מסוגל לדאוג לענייניו. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור אישי של אמנון רז
אַפיפְיוֹר
האַפיפְיוֹר הוא מנהיגה של הכנסייה הרומית-קתולית וראש מדינת קריית הוותיקן שברומא. נוצרים קתולים רואים בו את ממשיך דרכו של פטרוס. מוסד האפיפיורות קיים מעל ל-1,900 שנים וגם כיום לאפיפיור יש כוח פוליטי לא מבוטל והוא סוחף אחריו מיליארד ויותר מאמינים קתולים, ושולט על מדינה קטנה מאוד אך עשירה חומרית ותרבותית. (ויקיפדיה)
מתוך: עלייתם המופלאה של סבא מקס וסבתא גרטה
אַרְגֹּב
אַרְגֹּב היה שמו של אזור בבשן בעבר הירדן המזרחי בתקופת המקרא. בקרב חוקרי המקרא וארץ ישראל שוררות דעות שונות באשר לזיהוי של ארגוב. ארגוב נכבש על ידי שבטי ישראל לפני כניסתם לארץ ישראל שממערב לירדן; לפי המסופר בספר דברים, יצאו הלוחמים של שבטי ישראל אל הבשן שכלל את "חבל ארגוב", שם נתקלו בכוחות הצבא של עוג בסמוך לעיר אדרעי, והתנהלה מערכה צבאית שהסתיימה בניצחונם של שבטי ישראל. (ויקיפדיה)
מתוך: דליה בר ארגוב מספרת על הוריה
אַרְטִישׁוֹק
אַרְטִישׁוֹק (שם עברי: קִנְרָס או חֻרְשָׁף;) הוא זן תרבותי של מין ממשפחת המורכבים המשמש למאכל. מוצאו של הצמח במערב הים התיכון, שם הוא גדל בר גם כיום. האיטלקים מיצרים ממנו ליקר ממשפחת הביטר הנקרא צ'ינר (Cynar). ב-100 גרם ארטישוק מבושל או אפוי יש 53 קלוריות, 2.89 גרם חלבון, 0.34 גרם שומן ו-8.6 גרם סיבים תזונתיים. (ויקיפדיה)
מתוך: מה שעושה את אליס מלכה מיוחדת
אַרְטִישׁוֹק (חֻרְשָׁף)
(בעברית: קִנְרֵס; שם שהתפתח מערבית (אל חרשף), אומץ לאנגלית (ארטיצ'וק) ועד לעברית בת ימינו - ארטישוק) הוא ירק מאכל ממשפחת המורכבים. הארטישוק מכונה גם חֻרְשָׁף (מערבית: خرشوف), אך אין לו קשר עם הסוג הבוטני חורשף. (ויקיפדיה)
מתוך: רינה ביטון מספרת על קשיי העלייה
אַרְכִיּוֹן
מקור המילה אַרְכִיּוֹן הוא ביוונית. זהו מאגר מקוטלג של מידע כתוב, מצולם וכד' מן העבר. (מילוג)
מתוך: מקריית חיים אל תל קציר
אַרִיָה
אַרִיָה (Aria) (משמעות באיטלקית: 'אוויר') הוא מונח הקשור לעולם המוזיקה ופירושו חיבור שירי באופרה או אורטוריה. קיימות אריוֹת למגוון קולות רחב. זהו קטע סולו של אחד הזמרים המבטא בדרך כלל מצב-רוח או הלך רגשי. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה הבלתי חוקית והצלת המשפחה
אַשְׁקְלוֹן
אַשְׁקְלוֹן היא עיר חוף במחוז הדרום בישראל, השוכנת במישור החוף הדרומי, בקצה מערבי של חבל לכיש, בין הנגב לשפלה. היא העיר המערבית ביותר במדינת ישראל ובירת נפת אשקלון. העיר הדרומית ביותר במישור החוף במדינת ישראל. (ויקיפדיה)
מתוך: תולדות דולי גלילה
אָדָם (גבע בנימין)
גֶּבַע בִּנְיָמִין (אָדָם) היא התנחלות ויישוב קהילתי הממוקם 2 ק"מ צפונית מזרחית לירושלים, בין כביש 437 לכביש 60. היישוב הוקם על ידי יוצאי שכונות ירושלמיות שהתגבשו לגרעין שנקרא "גרעין אדם". הגרעין התגורר בשתי נקודות עד שב-1984 אושר ליישוב מיקומו הנוכחי. (ויקיפדיה)
מתוך: איך הגעתי לכאן – המציאות עולה על כל דמיון