מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

מושב טירת יהודה
טִירַת יְהוּדָה הוא מושב דתי לאומי במישור חוף יהודה בגבול שפלת יהודה. שוכן בקרבת נתב"ג, שייך למועצה אזורית חבל מודיעין במחוז המרכז. המושב הוקם בשנת 1949 על ידי עולי הונגריה. תחילה התיישבו העולים בכפר הנטוש טירה, בשטח בו שוכן כיום מושב ברקת, שנכבש במהלך מבצע דני, בבוחרם להם את הבתים היותר מתאימים למגורים. התוספת "יהודה" בשם "טירת יהודה", נועדה להבדילו מטירה שבשרון ומטירת כרמל. עם השנים התווספו למושב מתיישבים מכלל העדות (יוצאי תימן, מרוקו, פולין, לוב). שטחו של המושב כ-2500 דונם. בעבר שטחו היה גדול יותר, עד שנרכשו ממנו כ-750 דונם לטובת אזור התעשייה הסמוך, איירפורט סיטי. במקום קיימות עתיקות מתקופת הכפר הערבי, בהן קבר נבי כ'יפל. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא אסתר מספרת על מסע חייה מלוב לטירת יהודה
מושב יגל
יָגֵל הוא מושב ליד העיר לוד וליד נמל התעופה בן-גוריון השייך למועצה אזורית שדות דן (שם קודם: עמק לוד).
מתוך: ממעברת עמישב למושב יגל
מושב יגל
יָגֵל הוא מושב ליד העיר לוד וליד נמל תעופה בן-גוריון השייך למועצה אזורית שדות דן. היישוב נוסד ביום י"ב בתמוז ה'תש"י -27 ביוני 1950 על ידי עולים מעיראק. יגל נמצאת כ-30 מ' מעל פני הים וכ-14 ק"מ מחופו. נקראה בראשיתה לוד ב'. המושבים השכנים לו: אחיעזר מדרום וזיתן ממזרח (ויקיפדיה)
מתוך: סבא שלמה במלחמת יום הכיפורים
מושב יגל
יָגֵל הוא מושב ליד העיר לוד וליד נמל התעופה בן-גוריון השייך למועצה אזורית שדות דן. היישוב נוסד ביום י"ב בתמוז ה'תש"י -27 ביוני 1950 על ידי עולים מעיראק. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה ממרוקו והאהבה הגדולה
מושב ינוב
היישוב הוקם בשנת 1950 על ידי קבוצת עולי תוניסיה. המושב הוקם על אדמות נטושות שהותירה אחריה משפחת נבולסי שברחה מישראל עם תחילת מלחמת העצמאות לירדן. המושב היה ידוע בפרדסי ההדרים שלו ובשנות החמישים נחשב לאחד המושבים המובילים בישראל בתוצרת ההדרים שלו לדונם. מאוחר יותר, הפך המושב למשק מגדלי פרחים ליצוא ועם השנים פחתה בו הפעילות החקלאית. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא דינה אביגיל לביאד – מודה על הכל
מושב ירדנה
יַרְדֵּנָה הוא מושב בבקעת בית שאן, ליד העיר בית שאן ובקרבת גבול ישראל-ירדן, השייך למועצה אזורית עמק המעיינות. ויקיפדיה
מתוך: החיים בירדנה
מושב ישעי
ישעי הוא מושב בהרי יהודה, מושב חקלאי בהרי יהודה, סמוך לתל בית שמש ולקיבוץ צרעה, מייסודו של הפועל המזרחי. המושב נוסד בכ"ז בתמוז ה'תש"י - 12 ביולי 1950, על ידי עולים מתימן (חלקם מבלאדנס, חלקם מצנעא ורובם מבני אל חודייג׳ה). עד היום לא השתנה צביונו העדתי של המושב, ורוב התושבים הם בני העדה התימנית, ושומרי מצוות. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא שולה עלתה מתימן לישראל
מושב כסלון
כְּסָ‏לוֹ‏ן הוא מושב ליד העיר בית שמש השייך למועצה אזורית מטה יהודה ומהבחינה הארגונית לתנועת האיחוד החקלאי.המושב הוקם בתקופת מבצע על כנפי נשרים (1949 - 1950), כמעברה לעולים מתימן‏. בשנת 1952 הפכה המעברה למושב בה יושבו עולי תימן שעזבו את עגור. לאחר זמן עברו עולי תימן למושב נחלה‏ ולמושב הגיעו 37 משפחות של עולים מרומניה‏
מתוך: גולני שלי – גולני של יצחק שובילי
מושב כפר זיתים
כְּפַר-זֵיתִים הוא מושב בבקעת ארבל בגליל התחתון ליד טבריה ובסמוך לקרני חיטין השייך למועצה אזורית הגליל התחתון. המושב הוקם בשנת 1950 ה'תש"י על ידי עולים מתימן, ככפר עבודה. המושב הוקם על אדמות הכפר הערבי חיטין (ששכן על שרידי העיירה התלמודית כפר חיטיא), שתושביו נמלטו ממנו במהלך מלחמת העצמאות, ולא הורשו לחזור אליו לאחריה. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורו של רחמים אהרון מכפר זיתים
מושב מבטחים
הוא מושב ישראלי בחבל אשכול, סמוך לרצועת עזה, המשתייך לתנועת המושבים. עיקר העיסוק בישוב הוא בחקלאות, גידול ירקות,פרחים ומשתלות.
מתוך: זיכרונות ילדות מבית סבא וסבתא
מושב מבטחים
מבטחים הוקם מחדש ב-1950 בידי קבוצה של עולים מכורדיסטן שתוגברו בשנת 1954 על ידי קבוצה של עולים ממרוקו. קרבתו לגבול הביאה להפיכתו לבסיס צבאי עם תעלות קשר ועמדות ירי מכל עבר. במבצע קדש שימש הקיבוץ כבסיס יציאה לכוחות צה"ל בדרכם לכיבוש הרצועה וסיני. בתחומי מבטחים מתגוררים כיום כ-500 תושבים, וליישוב אופי חילוני.
מתוך: המפגש הלא צפוי
מושב מבטחים
מִבְטָחִים הוא מושב בחבל אשכול, סמוך לרצועת עזה, המשתייך לתנועת המושבים. שטחו 4,000 דונם. מקור השם מבטחים הוא הפסוק "ויישב עמי בנווה שלום ובמשכנות מבטחים" (ישעיהו ל"ב, י"ח). המושב הוא ישוב מסורתי - חילוני, וקיימים בו גם בית כנסת ומקווה. עיקר העיסוק ביישוב הוא בחקלאות: גידול ירקות, פרחים ומשתלות. בין שאר מוקדי התעסוקה ביישוב בתי מסחר, בתי אריזה, ומסגריה.
מתוך: ממצרים לישראל – סבתא גילה זוארץ
מושב מולדת
מוֹלֶדֶת הוא מושב שיתופי בגליל התחתון השייך למועצה אזורית הגלבוע. ויקיפדיה
מתוך: סיפור מולדת
מושב מטע
מושב מטע הוקם בשנת 1950, באדמות הכפר הערבי עלאר שהיה במקום עד למלחמת העצמאות. המושב הוקם על ידי עולים מתימן, אשר נטשו אותו כעבור שנתיים, וקלט מאוחר יותר עולים מצפון אפריקה. (ויקיפדיה)
מתוך: הקושי בשינוי מקום
מושב מלאה
מושב באזור הצפון בחבל תענך שנמצא במרכזו של גוש אומן, השייך למועצה אזורית הגלבוע. ושוכן במרכזו של עמק יזרעאל. המושב הוקם בשנת 1956 על ידי עולים מפולין כחלק מתוכנית יישוב חבל תענך. רוב התושבים מתפרנסים מענפי חקלאות שונים, לרבות גידול בעלי חיים. ויקיפדיה
מתוך: בשביל אבא תמיד הייתי מלכה
מושב מסלול
מַסְלוּל הוא מושב בצפון-מערב הנגב, המשתייך לתנועת המושבים. הוא ממוקם מדרום-מערב לאופקים ומול הכפר השיקומי עלה נגב. שטחו של המושב הוא כ-7,200 דונם. שמו ניתן לו על שם הפסוק בספר ישעיהו: ”וְהָיָה שָׁם מַסְלוּל וָדֶרֶךְ”. (ויקיפדיה)
מתוך: מרחובות ועד נהלל – סיפורה של סבתא רותי שליין
מושב מרגליות
מַרְגָּלִיּוֹת הוא מושב בישראל הסמוך לגבול בין ישראל ללבנון, 1.5 ק"מ מערבית לקריית שמונה.
מתוך: פרק חשוב בחיי סבתא דינה
מושב משען
מושב משען הוא מושב במישור החוף הדרומי ליד העיר אשקלון המשתייך למועצה האזורית אשקלון. הישוב הוקם בשנת 1949 על ידי העולים מתימן.
מתוך: מתימן לבית שבמושב משען
מושב נבטים
נְבָטִים הוא מושב בנגב הצפוני, ממזרח לבאר שבע (כ-8 ק"מ), והוא אחד מ-11 הנקודות שהוקמו ביחד באזור זה. היישוב משתייך לתנועת המושבים והוא מהווה חלק ממועצה אזורית בני שמעון. בשנת 1954, התיישב במושב גרעין של עולי קוצ'ין (ויקיפדיה).
מתוך: סיפור העלייה של סבתי וחייה בארץ
מושב נוגה
מושב בחבל לכיש, הוקם בשנת 1956 הוקם על ידי עולים מעירק ואיראן.
מתוך: בדרך מאירן