מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

מוסד "עליה"
מוסד "עליה" היה בית ספר עם פנימייה בו שהו ילדים (כ 250) של עלית הנוער מכל קצות הגולה. הילדים למדו לימודי חקלאות ולימודים עיוניים. המוסד היה שייך לזרם של ה"מזרחי" (הפועל המזרחי) ונתמך ע"י נשות מזרחי בארה"ב. החיים שהתנהלו במוסד היו בעלי אופי דתי. המבנה היה של ארבע "חברות" של נערים ונערות עם ניהול עצמי. מגורים במבנה אחד בעל שתי קומות כאשר קומה לנערים וקומה לנערות. המבנה כלל אולם שימש לחדר אוכל, מועדון, בית כנסת וכו' וכן מטבח אראי. כל פעילויות ה"חברה" התקיימו במועדון, שם התאספנו להרצאות, לתפילות שלוש פעמים ביום, הכנת שיעורים, אספות חברים וכל בילוי משותף או שהייה ביחידות. לכל חברה הוצמדו מדריכה ומדריך אשר שימשו כמדרכים חינוכיים, כבוגרים אחראיים, כמקשרים עם ההנהלה ולכל עזרה שחניך היה זקוק.
מתוך: עולה חדש בבית ספר חקלאי
מוסד האהבה
כפר ילדים ונוער "אהבה" הוא כפר נוער הנמצא בכפר ביאליק הסמוך לקריית ביאליק, ומופעל על ידי "כפר ילדים ונוער אהבה אגודה לטובת הכלל " (ויקיפדיה)
מתוך: מלחמת השחרור על פי ראובן כלב
מוסד השידורים
אינו אלא חדרון צר בסוף המסדרון בקומת הכניסה של 770. החדר הזה הוא גם סיפורו של WLCC - "מרכז שידורי חב"ד", המקום ששימש במשך עשרות שנים כנקודת קשר בין הרבי וחסידיו.בתאריך י' שבט של שנת תש"ל (1970), לקראת ציון מלאות עשרים שנים מאז החל הרבי להנהיג את החסידות, עלתה יוזמה ליצור שידור טלפוני של ה"התוועדות" (מעמד בו נושא הרבי דברים בפני הקהל) למספר מוקדים ברחבי תבל. הרעיון זכה לאישורו של הרבי, ויצא לדרך.שלושה בחורים צעירים בעלי חוש ביצועי וטכני מפותח נטלו על עצמם את עול ההפקה.". השלושה חיברו את מערכת ההגברה באולם המרכזי, שהשמיעה את קולו של הרבי בתוך היכל בית הכנסת, לקו טלפון. לראשונה בהיסטוריית החסידות נשמעו דבריו של הרבי באי בכפר חב"ד בשידור חי טראנס אטלנטי.
מתוך: חוויות ילדות ונעורים של סבתא אסתר
מוסד חינוכי
מוסד חינוכי היום ניקרא בית ספר תיכון- בשפה הקיבוצית
מתוך: מתלמיד למחנך
מוסד לביטוח לאומי
הוא המוסד האחראי על מימוש רוב הזכויות החברתיות במדינת ישראל, על פי רוב בדרך של תשלומי העברה. פעילות המוסד לביטוח לאומי מוסדרת בחוק הביטוח הלאומי, שהתקבל בכנסת בנובמבר 1953. כמו כן עוסק המוסד במימושם של חוקים נוספים בתחום הביטחון הסוציאלי, כגון חוק הבטחת הכנסה, ובהסכמים עם ממשלת ישראל, הנוגעים לביטחון סוציאלי.
מתוך: חיי ילדות בפרס
מוסד עליה
בתקופת טרום המדינה ולאחר הקמתה הקים ארגון נשי מזרחי כפרי נוער, ובהם כפר בתיה שברעננה וכפר הנוער מוסד עלייה, כיום "אמי"ת פתח תקוה", בית ילדים במוצא ובירושלים בהם התחנכו רבים מעולי עליית הנוער. בנוסף הוקמו בית צעירות מזרחי בירושלים (1933) ובתל אביב (1938) בהם נקלטו נערות פליטות מאירופה.
מתוך: סיפורים מחייה של שושנה עסיס
מוסד פנימייה
פְּנִימִיָּה היא בדרך כלל בית ספר או מוסד חינוכי המספק גם מקום מגורים זול או ללא עלות לכל או לחלק מחניכיו או מוריו. המושג "פנימי" מציין כי המגורים והכלכלה הם פנימיים בתוך המוסד. רבים מבתי הספר בעולם הן פנימיות. תלמידי הפנימיות לעתים מבלים את מרבית שנות ילדותם והתבגרותם בפנימיה, הרחק מהוריהם, אך בחגים וחופשות הם חוזרים לביתם הקבוע.
מתוך: אמא סיפרה לי שנולדתי בחנוכה
מוסדוק
העיר שבה שירת סבי בזמן מלחמת העולם השנייה. העיר מוסדוק נמצאת באיזור צפון מזרח הרי הקווקז, איזור המתאפיין ביערות ובחורפים קשים. בזמן מלחמת העולם השניה, הגרמנים כבשו את העיר באוגוסט 1942 דרך נהר הטרק (Terek) במטרה להגיע לשדות הנפט של אזרביג'אן, אך נכשלו. בינואר 1943 הצבא האדום כבש חזרה את העיר מידי הגרמנים. (ויקיפדיה)
מתוך: המדליות של סבא סבגיל מיכאלוב
מוסדות "בית רבקה"
זמן קצר לאחר הסתלקותו של האדמו"ר השישי בנשיאות חב"ד- ר' יוסף יצחק שניאורסון, שלח הרבי מליובאויטש, ממשיך דרכו, שליחים למדינת מרוקו, בשנת תשי"א, לעבודת החינוך והרבצת התורה. בזמן קצר ביותר קמו שישים מוסדות ביישובים ובערים שונות במרוקו. ביניהם היו בתי החינוך לנערות שכונו "בית רבקה", ושחינכו אלפים מהן בדרך ישראל סבא. הודות לכך, הצליחו רבות מהנערות לשמור על זהותן היהודית והדתית ועל מסורת אבותיהן.
מתוך: לידה מחדש בארץ ישראל