מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

מוינשט
עיר במחוז בקאו, ברומניה. מוינשט הוזכרה לראשונה במסמך משנת 1467 וסומנה לראשונה על מפה בשנת 1783. בשנת 1832 הוכרזה מוינשט כיריד ובשנת 1921 קיבלה מעמד של מועצה עירונית ולבסוף בשנת 2001 קיבלה מעמד של עיר. במוינשט הייתה קהילה יהודית שמתוכה יצאו מרבית חלוצי העלייה הראשונה שהקימו את ראש פינה. יהודי מוינשט היו דתיים, חסידי רבי יצחק פרידמן מבוהוש. (ויקיפדיה)
מתוך: מחיימזון לגליני
מוינשט
מוינשט (Moine?ti), הינה עיר במחוז בקאו, ברומניה. מוינשט הוזכרה לראשונה במסמך משנת 1467. בשנת 2001 קיבלה מעמד של עיר.במוינשטי הייתה קהילה יהודית שמתוכה יצאו מרבית חלוצי העלייה הראשונה שהקימו את ראש פינה, ביניהם דוד שוב ומרדכי ברנשטיין. יהודי מוינשט היו דתיים, חסידי רבי יצחק פרידמן מבוהוש.במוינשט נולדו טריסטן צארה, מראשוני זרם הדאדא, ומשה רוזן, שהיה הרב הראשי של יהדות רומניה בתקופה הקומוניסטית.
מתוך: עובדות ע"פ השמועה – מסיפורים ששמעתי מאימי
מוכמת
מוכמת מגיעה מהמילה מכ"ם שזה מכשיר לגילוי עצמים במרחב
מתוך: הפולניה והצבר
מוכר הקרח
כשלא היו מקררים חשמליים, שמרו את האוכל בארגז קירור עם בלוקים של קרח. מוכר הקרח היה מגיע לשכונה על עגלה, מצלצל בפעמון וצועק בקול גדול "קרח, קרח" ואנשים היו באים לקנות.
מתוך: מהמעברה בפרדס חנה לבאר שבע
מוכר קרח
לא היו מקררים על חשמל אז, היו ארונות אטומים ששומרים על הקור ובתוכם היו שמים בלוק קרח גדול, שקנו ממוכר הקרח.
מתוך: הילדות של סבתא לילי מוטרו
מוכר קרח
מוכר הקרח היה אוסף בלוקים של קרח במפעל קרח קרוב, מעמיס את הבלוקים על עגלה ומגיע לשכונה, מצלצל בעוז בפעמון נחושת ענק וצועק בקול גדול "קרח, קרח", ומיד היו נקבצים לידו עקרות בית וילדים רבים.
מתוך: צפת עיר ילדותי
מוכתר
מוכתר הכפר הוא מוסד מתקופת האימפריה העות'מאנית. המוח'תאר הוא פקיד ממשלתי הממונה על ידי השלטונות ונאמן להם. הוא מקבל משכורת מהרשות השלטונית. (ויקיפדיה)
מתוך: החיים בארץ
מוכתר
מֻח'תאר (בערבית: مختار) או מוכתר הכפר הוא מוסד מתקופת האימפריה העות'מאנית. המוח'תאר הוא פקיד ממשלתי הממונה על ידי השלטונות ונאמן להם. הוא מקבל משכורת מהרשות השלטונית. בין תפקידיו, לשפוט בסכסוכים קלים, בין איש לרעהו ולייצג את הכפר בפני השלטונות. בתקופה העות'מאנית, הוא היה אחראי על רישום הלידות, הנישואין והפטירות ועל הגיוס לצבא. עם כיבוש הארץ על ידי האנגלים, צומצמו מאוד זכויות המוח'תאר. ויקיפדיה
מתוך: ילדותי בימי המנדט הבריטי בארץ
מוכתר
המוח'תאר הוא פקיד ממשלתי הממונה על ידי השלטונות . בין תפקידיו, לשפוט בסכסוכים קלים, בין איש לרעהו ולייצג את הכפר בפני השלטונות. בתקופה העות'מאנית, הוא היה אחראי על רישום הלידות, הנישואין והפטירות ועל הגיוס לצבא. לעתים, התפקיד עובר במשפחה. עם חילופי שלטון, קורה שהמשרה עוברת מחמולה (משפחה רחבה) אחת לשנייה, אפילו יריבה לה. ביישובים העבריים לא היה קיים מוסד כזה אך במקרים מסוימים נאלצו למנות אדם שישא בתואר על מנת ליצור קשרים עם היישובים הערבים השכנים. מוח'תאר הכפר הערבי ביקש לבוא במגע עם המוח'תאר ולא עם מזכיר פנים או בעל תפקיד דומה. לדוגמה, משה (דרוויש) צורי נבחר בתחילת המאה ה-20 להיות "מוח'תאר" היהודים בעכו. במסגרת תפקידו טיפל בענייני הכספים של הקהילה, בבית הכנסת, בכרם זיתים שהיה בבעלות הקהילה, בבית הקברות שלה, ובקשר השוטף עם הרשויות.
מתוך: סליק בעליית הגג
מוכתר או מוח'תאר
מֻח'תאר (בערבית: مختار) או מוכתר הכפר הוא מוסד מתקופת האימפריה העות'מאנית. המוח'תאר הוא פקיד ממשלתי הממונה על ידי השלטונות ונאמן להם. הוא מקבל משכורת מהרשות השלטונית. בין תפקידיו לשפוט בסכסוכים קלים בין איש לרעהו, ולייצג את הכפר בפני השלטונות. בתקופה העות'מאנית הוא היה אחראי על רישום הלידות, הנישואין והפטירות, ועל הגיוס לצבא. לאחר כיבוש ארץ ישראל בידי הבריטים, צומצמו מאוד זכויות המוח'תאר. לעיתים, התפקיד עובר במשפחה. עם חילופי שלטון, קורה שהמשרה עוברת מחמולה אחת לשנייה, אפילו יריבה לה. ויקיפדיה
מתוך: סיפור על המצאות וציור נפלא
מוכתר הכפר
מֻח'תאר (בערבית: مختار) או מוכתר הכפר הוא מוסד מתקופת האימפריה העות'מאנית. המוח'תאר הוא פקיד ממשלתי הממונה על ידי השלטונות ונאמן להם. הוא מקבל משכורת מהרשות השלטונית. בין תפקידיו לשפוט בסכסוכים קלים בין איש לרעהו, ולייצג את הכפר בפני השלטונות. בתקופה העות'מאנית הוא היה אחראי על רישום הלידות, הנישואין והפטירות, ועל הגיוס לצבא.
מתוך: הבריחה מסוריה – גליה לוי