מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

משטר קומוניסטי
קוֹמוּנִיזְם היא שיטה כלכלית-חברתית בה כל מוצרי ההון (ובפרט, אמצעי הייצור) נמצאים בבעלות משותפת, תוך שמירה על שוויון כלכלי וחברתי. מונח זה הפך לנפוץ בזכות פרסום המניפסט הקומוניסטי מאת קרל מרקס ופרידריך אנגלס שם תואר הקומוניזם כשלב הבא בהתפתחות החברה האנושית ובו יפתרו מצוקות האדם והחברה אשר נגרמו לטענתם על ידי השיטה הקפיטליסטית. במאה ה-20 הפך הקומוניזם לאידאולוגיה פוליטית ויושם כשיטת ממשל במספר רב של מדינות, כאשר הבולטת שבהן היא ברית המועצות. רוב המדינות בהן הקומוניזם יושם היו בפועל דיקטטורות.(ויקיפדיה)
מתוך: העלייה מרומניה של יצחק שטרנליב
משטר קומוניסטי
קומוניזם הוא שיטה כלכלית חברתית בה כל מוצרי ההון נמצאים בבעלות משותפת תוך שמירה על שיוויון כלכלי וחברתי – הפוך מדמוקרטיה. (ויקיפדיה)
מתוך: להתחיל מהתחלה באמצע החיים
משטר קומוניסטי.
קומוניזם זו צורת ממשל (ולא \"סתם\" מדיניות) מסוג צורות הממשל הדיקטטוריות (שבה אדם או קבוצה קטנה של אנשים שולטת על המדינה). על הנייר הקומוניזם דוגל בהלאמת כלל הרכוש (כלומר הפיכת כל הרכוש לרכוש המדינה) וחלוקת רכוש זה באופן שווה לכלל האזרחים במדינה, אולם בכל הנסיונות המתועדים ליצירת משטר קומוניסטי הממשלה רק לקחה את כל הרכוש מהאנשים אבל לא חילקה אותו באופן שווה אלא השאירה את רוב הרכוש בידי אלה שקרובים לצלחת, וכך רוב העם חיים בחוסר כל. בנוסף על הנייר הקומוניזם אינו מחייב פעולות דיכוי אכזריות אולם גם כאן כל הניסיונות של האנושות ליצירת קומוניזם הובילו עד מהרה ליצירת משטרה חשאית, פעולות דיכוי אלימות כנגד אזרחים ובכלל אווירת פחד ואימה מתמידים.
מתוך: הטלאות מפולין לישראל
משטר קומוניסטי/ סוציאליסטי
קוֹמוּנִיזְם (לפי האקדמיה ללשון: שֻׁתְּפָנוּת) הוא קבוצה של שיטות כלכליות-חברתיות בהן כל מוצרי ההון (ובפרט, אמצעי הייצור) נמצאים בבעלות משותפת של החברה, תוך שמירה על שוויון כלכלי וחברתי. מונח זה הפך לנפוץ בזכות פרסום המניפסט הקומוניסטי מאת קרל מרקס ופרידריך אנגלס שם תואר הקומוניזם כשלב הבא בהתפתחות החברה האנושית ובו יפתרו מצוקות האדם והחברה שנגרמו, לתפיסתם, על ידי השיטה הקפיטליסטית ותפיסה שונה של זכויות האדם. (ויקיפדיה)
מתוך: החיים בעבר בברית המועצות – אלה ליפקין
משטר קומונסטי
קומוניזם זו צורת ממשל (ולא "סתם" מדיניות) מסוג צורות הממשל הדיקטטוריות (שבה אדם או קבוצה קטנה של אנשים שולטת על המדינה). על הנייר הקומוניזם דוגל בהלאמת כלל הרכוש (כלומר הפיכת כל הרכוש לרכוש המדינה) וחלוקת רכוש זה באופן שווה לכלל האזרחים במדינה, אולם בכל הנסיונות המתועדים ליצירת משטר קומוניסטי הממשלה רק לקחה את כל הרכוש מהאנשים אבל לא חילקה אותו באופן שווה אלא השאירה את רוב הרכוש בידי אלה שקרובים לצלחת, וכך רוב העם חיים בחוסר כל.
מתוך: רכבת לאיסטנבול מרומניה לישראל
משטר קומניסטי
משטר זה הוא משטר שקבוצה של אנשים שולטת במדינה,אין פרטיות לתושבים. הם הופכים את כל הרכוש לקבוצה השולטת ואמורים לחלק את כל הציוד באופן שווה לכל תושבי המדינה,אבל הם לא חילקו באופן שווה אלא חילקו יותר דברים למי שהיה יותר קרוב אליהם ולא חלוקה שווה לכל האזרחים. קבוצה של אנשים שולטת במדינה,מאמינים בחלוקת רכוש שווה בשווה אבל הם לא עשו את זה בפועל
מתוך: העלייה של סבתא מבודפשט בשנות ה 50
משטרה
משטרה היא ארגון שכפוף לרשות המבצעת, האחראי על אכיפת החוק ושמירת הסדר הציבורי. כדי שתוכל לפעול ביעילות ובדחיפות המתבקשת ממטלותיה, המשטרה מאורגנת כארגון צבאי למחצה, בעל היררכיה ומשמעת פנימית. תקנות המשטרה מחייבות את השוטרים, ועבירה עליהן היא עבירה משמעתית. (ויקיפדיה)
מתוך: איתן מטוס על שירותו במשטרה ועל החקלאות
משטרה חשאית
היא ארגון לשמירת החוק והמשטר במדינה, הפועל בדרכים חשאיות. בדרך כלל, המשטרה החשאית עוסקת במניעת מתקפות כנגד הממשלה מצד גורמי פנים (מהפכנים, חתרנים וכו'). בתקופות שונות בהיסטוריה תפקיד זה בוצע על ידי סוכנויות שונות בעלות תחומי סמכות מגוונים, ולכן המונח "משטרה חשאית" כוללני ומקיף גם ארגונים שלא היו שיטוריים כלל, או שכלל לא היו חשאיים. במדינות דיקטטוריות, מדינות משטרה ומדינות טוטליטריות, המשטרה החשאית משתמשת לעיתים קרובות בשיטות ואמצעים שנחשבים לבלתי חוקיים במדינות מערביות רבות (אלימות, רצח, סחיטה, עינויים, חטיפה) במטרה לדכא מהפכנים, דיסידנטים ואת האופוזיציה. ברבות ממדינות אלה, המשטרה החשאית היא אחד ממוקדי הכוח המרכזיים במשטר, והיא מעורבת כמעט בכל תחומי החיים.
מתוך: ילדותה של סבתא לאה בבוקרשט שברומניה
משטרה מנדטורית
משטרת המנדט או "כוח המשטרה הפלשׂתינאי" (באנגלית: Palestine Police Force) היה כוח משטרה שפעל בארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי, בין 1920 ל-1948, וקדם למשטרת ישראל. כוח משטרה זה היה אחד ממספר כוחות שיטור ואכיפת חוק בתקופת המנדט הבריטי. משטרת המנדט שימשה תפקידים היסטוריים חשובים, הן בדיכוי מהומות ופרעות
מתוך: חג שבועות במושב
משטרה צבאית
חיל בצה"ל שייעודו לשמש הסמכות המקצועית הראשית בתחומי אכיפת התעבורה והמשמעת, הכליאה, החקירות והבידוק הביטחוני במעברים. החיל כפוף לאגף כוח האדם של צה"ל. החיל מוביל את תחומי אכיפת החוק והסדר בצה"ל ופועל בשיתוף המפקדים ובהתאמה לצורכי הצבא לשם חיזוק חוסנו המוסרי ושמירת איכות חיי המשרתים בו. (ויקיפדיה)
מתוך: החקירות במשטרה הצבאית
משטרה צבאית
משטרה צבאית היא חַיִל בצבא שמטרתו עיסוק בשיטור (אכיפת החוק ושמירת הסדר הציבורי). במדינות שונות יש לחיל משמעויות שונות.
מתוך: ויקטוריה המורדת
משטרת הגפירים
משטרת היישובים העבריים הייתה כוח משטרה יהודי חוקי שפעל בחסות הבריטים בתקופת המנדט. המונח גאפיר מקורו במילה הערבית ר'פיר שפירושה שומר.
מתוך: ילדות על גדות הנחל
משטרת היישובים העבריים
משטרת היישובים העבריים (Jewish Settlement Police) הייתה כוח משטרה יהודי חוקי שפעל בחסות הבריטים בתקופת המנדט, והיה חלק ממערך הנוטרות בארץ ישראל.
מתוך: הגשמת החזון הציוני
משטרת ישראל
משטרת ישראל היא המשטרה המרכזית המופקדת על אכיפת החוק, שמירת הסדר הציבורי וביטחון הפנים במדינת ישראל, כחלק ממערכת הביטחון בישראל. משטרת ישראל החליפה את משטרת המנדט ופועלת מכוחה של פקודת המשטרה, התשל"א-1971 שמקורה אף הוא בימי המנדט הבריטי. בהתאם לדרישות החוק, משטרת ישראל מנהלת ומתחזקת גם גיליון הרשעות קודמות של אזרחי ישראל.
מתוך: סבתא רות קצינת חקירות והונאות הצווארון הלבן
משטרת עיראק סווידאן
מצודת טגארט, החולשת על צומת דרכים מרכזי בדרום הארץ, על כביש 35, סמוך לקיבוץ שדה יואב. המצודה ידועה בלחימה הקשה שנדרשה לשם כיבושהּ במהלך מלחמת העצמאות. לאחר כיבושהּ שונה שמה למצודת יואב על שמו של סא"ל יצחק דובנו, מפקד הכוח בנגבה שנהרג בקרב על הקיבוץ, אשר כינויו המחתרתי בארגון הגנה היה יואב.
מתוך: מצודת יואב
משטרת עיראק סווידאן
משטרת עיראק סווידאן היא מצודת טגארט, החולשת על צומת דרכים מרכזי בדרום הארץ, על כביש 35, סמוך לקיבוץ שדה יואב. המצודה ידועה בלחימה הקשה שנדרשה לשם כיבושה במהלך מלחמת העצמאות. לאחר כיבושהּ שונה שמה למצודת יואב על שמו של סא"ל יצחק דובנו, מפקד קיבוץ נגבה שנהרג בקרב על הקיבוץ, אשר כינויו המחתרתי בארגון הגנה היה "יואב". עד לשנת 1983 שימשה המצודה כבסיס פעיל של צה"ל וכיום משמשת כמוזיאון למורשת הקרב של חטיבת גבעתי מתקופת מלחמת העצמאות, חטיבה 5, וחטיבת גבעתי המחודשת. (ויקיפיה)
מתוך: סבתא פולה חלמה באלכסנדריה לבנות בית בישראל