מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

מְרוֹם גּוֹלָן
מְרוֹם גּוֹלָן הוא קיבוץ של התנועה הקיבוצית המאוחדת הנמצא בצפון רמת הגולן. היישוב נמצא לרגלי הר בנטל, בגובה של כ-1,000 מטרים מעל פני הים. מצפון לקיבוץ נמצאת שמורת בְּריכת בַּראון, ומדרום מזרח לקיבוץ נמצאת שמורת הר אביטל.
מתוך: תחפושות של סבא אבישי
מִגְדַּל הָעֵמֶק
מִגְדַּל הָעֵמֶק היא עיר במחוז הצפון בישראל. העיר שוכנת על שלוחה דרומית-מערבית של הרי נצרת, כ-4 קילומטרים דרומית-מערבית לנצרת. שם העיר הוא חיבור של השם הערבי אל-מוג'ידל עם 'העמק' – הוא עמק יזרעאל. השם מגדל גם מרמז למיקומו הטופוגרפי על גבעה נישאה. (ויקיפדיה)
מתוך: הילדות של סבא הרצל ישראלי במגדל העמק
מִדְרָשׁ רַבָּה
מִדְרָשׁ רַבָּה (רבה בארמית פירושו גדול) הוא שם כולל לעשרה חיבורים של מדרשי אגדה שגובשו בתקופה שבין המאה ה-6 לבין המאה ה-12 והועלו על הכתב בזמנים שונים, ובסגנונות מגוונים - בעיקר בארץ ישראל. השם מתייחס לחיבורים המוסבים על חמשת חומשי תורה ועל חמש המגילות. (ויקיפדיה)
מתוך: האוצר המשפחתי – זליג גבע
מִיָּה אַרְבָּטוֹבָה-גוֹלַנד
(4 במרץ 1911 – 22 במרץ 1990) רקדנית וכוריאוגרפית ישראלית. ארבטובה נחשבת לחלוצה בכל הקשור להוראה של הבלט הקלאסי בישראל. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא דליה ישראלי מספרת לאיה
מִימוּנָה
כִּנּוּי לַחֲגִיגָה עֲמָמִית שֶׁנּוֹהֲגִים הַיְּהוּדִים יוֹצְאֵי צְפוֹן אַפְרִיקָה לַעֲרֹךְ בְּלֵיל מוֹצָאֵי חַג הַפֶּסַח (לַיְל אַל-מִימוּן) וּבְיוֹם הַמָּחֳרָת בַּאֲכִילַת מַאַכְלֵי חָלָב, בְּטִיּוּלִים וּבְבִלּוּי מִחוּץ לָעִיר בְּשִׂמְחָה, בְּשִׁירִים וּבְרִקּוּדִים וּבְבִרְכַּת שָׁנָה טוֹבָה וִירֻקָּה (תִּרְבְּחוּ וְתִסְעֲדוּ – תַּרְוִיחוּ וּתְאֻשְּׁרוּ!).
מתוך: טעמים מבית ההורים – פנינה רביד
מִיקְרוֹבִּיוֹלוֹגִיָה
מִיקְרוֹבִּיוֹלוֹגִיָה (מיוונית: "μῑκρος" - מיקרוס, קטן; "βίος" - ביוס, חיים; ו-"-λογία" - לוגיה, סיומת המשמשת בשמות מדעיים רבים) היא תחום בביולוגיה, העוסק במבנה ובתפקוד של מיקרואורגניזמים - יצורים שכדי לראותם יש להשתמש במיקרוסקופ. (ויקיפדיה)
מתוך: זכרונות ממלחמת ששת הימים – שולמית פלג
מִלְעֵיל
מִלְעֵיל: בדיבור, הטעמת ההברה לפני האחרונה. רוב המילים בעברית נהגות במלרע, ורק מיעוטן במלעיל. מֶלֶךְ, תֹאַר וגְּבֶרֶת הן מילים מלעיליות.( ויקימילון)
מתוך: גאווה ישראלית
מִנְזר
בית משכנם של נזירים – אנשי דת שנטלו על עצמם נדרים של התנזרות. בתרבויות אירופה והמערב המנזר הוא תופעה נפוצה בעיקר בקרב הכתות המשתייכות לכנסייה הקופטית, לכנסייה הקתולית ולכנסייה האורתודוקסית. הפרישה למנזר נעשית למען התעלות רוחנית והתקדשות אישית שמושגת, על פי תפיסת הנזירים, בהתרחקות מההמון ומחיי העיר השוקקים שאוצרים שלל פיתוים בכנפיהם. (ויקיפדיה)
מתוך: מסע שורשים אל המנזר
מִפְקָדָה
1.גּוּף צְבָאִי מֻרְכָּב מִקְּצִינִים וְחוֹגְרִים שֶׁבְּעֶזְרָתוֹ הַמְּפַקֵּד מְנַהֵל אֶת יְחִידָתוֹ; חֶבֶר הַמְּפַקְּדִים שֶׁל יְחִידָה צְבָאִית מְסֻיֶּמֶת: מִפְקֶדֶת הַגְּדוּד. מַטֵּה הַמִּפְקָדָה. מִפְקֶדֶת חֵיל הַתּוֹתְחָנִים. מִפְקָדָה עֶלְיוֹנָה. 2.הַמָּקוֹם שֶׁשּׁוֹכֵן בּוֹ גּוּף צְבָאִי זֶה.
מתוך: סבא שלי היקר ויקטור חיים מויאל
מִקְוֵה יִשְׂרָאֵל
מִקְוֵה יִשְׂרָאֵל הוא בית הספר החקלאי הראשון בארץ ישראל. בית הספר הוקם על ידי קרל נטר בשנת 1870, ממזרח ליפו, דרומית לדרך יפו-ירושלים. כיום לומדים בבית הספר 1,500 תלמידים, והוא מוגדר כבית ספר ל"לימוד מדעי הטבע הסביבה והביוטכנולוגיה הנשענים על המשק החקלאי". המוסד חולש על שטח של כ-4,000 דונם. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור המשפחה של סבי יעקב כהן
מִקְוֵה יִשְׂרָאֵל
הוא בית הספר החקלאי והישוב העברי הראשון בארץ ישראל מאז תקופת היישוב הישן. בית הספר הוקם על ידי קרל נטר ב-15 בפברואר 1870, ממזרח ליפו, דרומית לדרך יפו-ירושלים. כיום לומדים בבית הספר 2,050 תלמידים, והוא מוגדר ככפר נוער חקלאי. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורה של סבתא ישראלה
מִקְוֵה יִשְׂרָאֵל
בית הספר החקלאי הראשון בארץ ישראל. בית הספר הוקם על ידי קרל נטר בשנת 1870, ממזרח ליפו, דרומית לדרך יפו-ירושלים. כיום לומדים בבית הספר 1,500 תלמידים, והוא מוגדר כבית ספר ל"לימוד מדעי הטבע הסביבה והביוטכנולוגיה הנשענים על המשק החקלאי". (ויקיפדיה)
מתוך: ילדותו של צבר
מִקְוֵה יִשְׂרָאֵל
מִקְוֵה יִשְׂרָאֵל הוא בית הספר החקלאי הראשון בארץ ישראל. בית הספר הוקם על ידי קרל נטר בשנת 1870, ממזרח ליפו, דרומית לדרך יפו-ירושלים. כיום לומדים בבית הספר 1,500 תלמידים, והוא מוגדר כבית ספר ל"לימוד מדעי הטבע הסביבה והביוטכנולוגיה הנשענים על המשק החקלאי". המוסד, החולש על שטח של כ-3,000 דונם
מתוך: מעלילות מקווה ישראל
מִקְוֶה
מִקְוֶה הוא מאגר מים שאינם שאובים בנפח 40 סאה לפחות, אשר נועד לאפשר לאיש או אישה יהודים לקיים את מצוות הטבילה כדי להיטהר ממצבי טומאה שונים, וכן לטבול כלים חדשים שנקנו מגוי. בזמן שהיו מקפידים על שאר טומאות, היו טובלים במקווה כלים ובגדים שנטמאו ורוצים לטהרם.
מתוך: סבתא רחל הבלנית במקווה הטהרה
מִקְוֶה
מִקְוֶה הוא מאגר מים שאינם שאובים בנפח 40 סאה לפחות, אשר נועד לאפשר לאיש או אישה יהודים לקיים את מצוות הטבילה כדי להיטהר ממצבי טומאה שונים, וכן לטבול כלים חדשים שנקנו מגוי. בזמן שהיו מקפידים על שאר טומאות, היו טובלים במקווה כלים ובגדים שנטמאו ורוצים לטהרם.
מתוך: החיים בעדן שבתימן
מִקְשַׁת - מִקְשָׁה
שדה לגידול ירקות ממשפחת הדלועיים כגון אבטיח, דלעת, מלפפון וכד'. (מילוג)
מתוך: אבטיחים ובתי גמדים
מִשְׁמַר הַיַּרְדֵּן
מִשְׁמַר הַיַּרְדֵּן הוא מושב ברמת כורזים, במדרון הצפוני של רמת כורזים מדרום לעמק החולה, בתחום המועצה האזורית מבואות החרמון. הוא ממוקם לצד כביש 91 בין מחניים לגדות. ויקיפדיה
מתוך: המהנדס ממונטריאול