מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

מרגלית
פְּנִינָה; אֶבֶן יְקָרָה נוֹצֶצֶת, לְבָנָה צְהֻבָּה אוֹ שְׁחֹרָה, הַמּוּפֶקֶת מִתּוֹךְ קוֹנְכִיּוֹת שֶׁל רָכִּיכוֹת יָם שׁוֹנוֹת. בְּהִקָּלַע גּוּף זָר קָטָן, כְּגוֹן גַּרְגִּיר שֶׁל חוֹל, לְתוֹךְ הַקּוֹנְכִיּוֹת הוּא מִתְעַטֵּף שְׁכָבוֹת-שְׁכָבוֹת שֶׁל חֹמֶר צֶדֶף, וְכָךְ נוֹצֶרֶת הַמַּרְגָּלִית. "דִּינְרֵי-זָהָב וַאֲבָנִים טוֹבוֹת וּמַרְגָּלִיּוֹת"
מתוך: סיפור חייה של סבתא מרגלית כהן
מרגמה
מרגמה היא כלי ירייה ארטילרי פשוט, המורכב מקנה מתכתי המחובר למשטח (סדן שבדרך כלל מונח על האדמה, או מותקן ברכב קרבי משוריין) ואשר יורה פצצות במסלול תלול בלבד, בניגוד לתותח נ.ט. נגרר, טנקים, או רימוני רובה למיניהם. (ויקיפדיה)
מתוך: חוויות ילדות מירושלים הנצורה
מרגמה
מרגמה היא כלי ירייה ארטילרי פשוט, המורכב מקנה מתכתי המחובר למשטח ואשר יורה פצצות במסלול תלול בלבד, בניגוד לתותח נ"ט נגרר, טנקים, או רימוני רובה למיניהם. התחמושת שהמרגמה יורה נקראת "פצצת מרגמה" או בראשי תיבות: פצמ"ר. ויקיפדיה
מתוך: ירושלים לפני שאוחדה מחדש
מרגמות
כְּלִי יְרִיָּה תְּלוּל מַסְלוּל בַּעַל קָנֶה חֲלַק קֶדַח הַמְּשַׁמֵּשׁ לִירִיַּת פְּצָצוֹת . הַמַּרְגֵּמוֹת הַקְּטַנּוֹת הֵן נֶשֶׁק קַל וְנִשָּׂאוֹת עַל כֶּתֶף הַחַיָּל הָרַגָּם. ויקיפדיה.
מתוך: מלחמת ששת הימים ופיצוצי המרגמות
מרגמת הדוידקה -
דָוִידְקָה היא מרגמה בקוטר 3 אינץ' מתוצרת תע"ש, ששימשה את ההגנה וצה"ל במלחמת העצמאות. הדוידקה פותחה על ידי דוד ליבוביץ, נשָק של "ההגנה" בחזית הדרום, והיא קרויה על שמו. בסך הכל יוצרו שש יחידות בלבד של מרגמה זו.
מתוך: שמעון סלע מספר על שירותו הצבאי בשנות הארבעים
מרגרינה גולד בנד
מרגרינה בלו בנד נמכרה בארץ ישראל כבר בסוף שנות ה-20 ותפוצתה גברה בשנות ה-30. מרגרינה של מותג בלו בנד הייתה הראשונה שיוצרה בארץ ישראל. מרגרינה בלו בנד יוצרה החל מסוף שנת 1938 בחיפה על פי זיכיון מחברת יונילוור' על ידי חברת תוצרת מזון ישראלית של ד"ר ארנולד הילדסהיימר, אשר התמחה בייצור מרגרינה במפעל יוניליוור בגרמניה. מותג בלו בנד נחשב ליוקרתי והיה יקר יותר ממותגי מרגרינה אחרים שנמכרו בארץ ישראל. ב-1961 פותחה מרגרינת בלו-בנד למותג גולד-בנד – מרגרינה עם חלב ארוז בנייר אלומיניום מוזהב. שמו ואריזתו של המוצר שידרו יוקרתיות ואיכותיות למוצר צריכה בסיסי, וזאת הפעם הראשונה בארץ בו נעשה פרסום דרך מיתוג מוצר.
מתוך: השכונה שלי – קריית עקרון
מרד
מרד או מרי (התקוממות) הוא סירוב להכרה בסמכות. מונח כללי זה מקיף אוסף של התנהגויות, החל מאי ציות אזרחי ועד לניסיונות מאורגנים ואלימים להרוס סמכות מבוססת
מתוך: העלייה מהונגרייה למושב חמד
מרד
מרד או מרי (התקוממות) הוא סירוב להכרה בסמכות. מונח כללי זה מקיף אוסף של התנהגויות, החל מאי ציות אזרחי ועד לניסיונות מאורגנים ואלימים להרוס סמכות מבוססת (ויקיפדיה).
מתוך: הבריחה מסוביבור
מרד - merde
המילה הזו אמנם גסה פירושה המילולי "ש*ט", אך אוליוויר שיתף כי הם היו משתמשים במילה זו גם כדי לאחל הצלחה אחד לשני. על משקל של "break a leg" בתור דרך לאחל הצלחה.
מתוך: אוליוויר כהן – הסיפור שהפקדתי למשמורת
מרד גטו וורשה
מרד גטו ורשה באפריל – 16 במאי 1943, י"ד בניסן - י"א באייר ה'תש"ג, היה המרד היהודי הגדול ... התקוממות הלוחמים היהודיים בתוך גטו ורשה בפולין הכבושה.
מתוך: זיכרון אחרון מפולין
מרד גטו ורשה
מרד גטו ורשה (19 באפריל – 16 במאי 1943, י"ד בניסן - י"א באייר ה'תש"ג) היה המרד היהודי הגדול ביותר שפרץ בתקופת השואה,[4] והפך לסמלה המובהק של ההתנגדות היהודית בשואה. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה של סבתא לורה