מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

מ"פ
מפקד פלוגה או בקיצור מ"פ הוא תפקיד של קצין בצה"ל, העומד בראש פלוגת לוחמים, בדרך כלל בדרגת סרן.
מתוך: גולני של יפה גורן
מְבוֹא חוֹרוֹן
מְבוֹא חוֹרוֹן היא התנחלות שחלקה מושב שיתופי וחלקה מושב קהילתי, הנמצא בצפון עמק איילון על גבול השפלה והרי ירושלים, ממזרח למחלף לטרון. מקור שמה במקומה על הדרך ההיסטורית למעלֶה בית חורון, הנמצאת צפונית מזרחית ליישוב. (ויקיפדיה)
מתוך: נתן פיגין ממקימי מבוא חורון
מְבוֹאוֹת יָם
מְבוֹאוֹת יָם הוא כפר נוער, הממוקם בקרבת היישוב מכמורת שבין חדרה לנתניה במישור החוף. בכפר הנוער נלמדים מקצועות רבים על פי מגמות ובין היתר, חקלאות ימית, חובלים, מערכות ימיות (מדעים הים וימאות), מכטרוניקה וחשמל ומקצועות ימיים אחרים, וזאת בנוסף למקצועות הומניים ולמגמות טכנולוגיות ואומנותיות. (ויקיפדיה)
מתוך: הים עבורי
מְגִלַּת אֶסְתֵּר
אחת מחמש המגילות שבחלק ה"כתובים" שבמקרא. היא מספרת על מזימה להשמדתם של יהודי ממלכת פרס בימי המלך אחשוורוש וכיצד סיכלו אותה אסתר המלכה ובן דודה מרדכי היהודי. אירועים אלה, לפי המגילה עצמה, הם המקור לחג הפורים. על פי ההלכה, יש מצווה לקרוא את המגילה בחג פורים, בלילה וביום. מצווה זו נקראת "מצוות מקרא מגילה". (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורה של ציפי כץ
מְגִלַּת רוּת
מְגִלַּת רוּת היא ספר מספרי המקרא, בתנ"ך היהודי הספר כלול בחלק הכתובים, כאחד מחמש המגילות. המגילה מגוללת את סיפורה של רות הגיורת, המגיעה בעקבות חותנתה היהודייה אל שדות בית לחם, תהליך התאקלמותה והשתרשותה בחברה היהודית והפיכתה לאם המלכות היהודית. (ויקיפדיה)
מתוך: רותי לוסקי על ידידה הטוב ביותר
מְגָדִים
מְגָדִים הוא מושב עובדים במישור החוף הצפוני, מצפון לעתלית, בתחום המועצה האזורית חוף הכרמל. המושב ממוקם בין כביש 4 ממזרח, למסילת הרכבת וכביש 2 ממערב. המושב מונה 670 איש לא כולל הרחבתו של המושב שבה יש עוד כ-500 איש. (ויקיפדיה)
מתוך: מסע חייה של סבתא נעמי סיתרי
מְכוּלָה
מְכוּלָה (באנגלית: Container, ולעיתים אף בעברית/לעז: קוֹנְטֵיְנֶר) היא תיבה גדולה, העשויה לרוב ממתכת, אותה מטעינים על כלי תחבורה נושאי משאות, כגון משאיות, רכבות ואוניות משא. מכולות מיוצרות בחמש מידות אורך אחידות. המכולות הנפוצות הן באורך 20 ו-40 רגל. (ויקיפדיה)
מתוך: ילדותה של סבתי פולינה
מְלַמֵּד
מְלַמֵּד (נהגה בהברה אשכנזית, במלעיל: "מְלַ֫מֵּד", לפעמים "רבי"; ביהדות תימן, "מורי") הוא המורה של התלמידים בחדר המסורתי, המכונים תינוקות של בית רבן. הוא מלמד את התלמידים את התפילות על ניגוניהן, לימודי קודש: פרשת השבוע, חמישה חומשי תורה ומשנה. הוא אף יוצא עימם לטיולים קצרים בחיק הטבע. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא חנה מלמד – למידה כמנוע להתקדמות
מְלַמֵּד
מְלַמֵּד (נהגה בהברה אשכנזית, במלעיל: "מְלַ֫מֵּד", לפעמים "רבי"; ביהדות תימן, "מורי") הוא המורה של התלמידים בחדר המסורתי, המכונים תינוקות של בית רבן. הוא מלמד את התלמידים את התפילות על ניגוניהן, לימודי קודש: פרשת השבוע, חמישה חומשי תורה ומשנה. הוא אף יוצא עימם לטיולים קצרים בחיק הטבע. (ויקיפדיה)
מתוך: חיי סבי אברהם דקו
מְלַמֶד ב"חיידר"
מְלַמֶד (נהגה בהברה אשכנזית, במלעיל: "מְלַמֶד". בתלמודי תורה חסידיים נקרא רֶבֶּה) הוא המורה של התלמידים בחדר המסורתי, המכונים תינוקות של בית רבן. הוא מלמד את התלמידים את התפילות על ניגוניהן, לימודי קודש: פרשת השבוע, חמישה חומשי תורה ומשנה. הוא אף יוצא עימם לטיולים קצרים בחיק הטבע. תחילת הלימודים בחדר אצל המלמד היא בגיל שלוש, בהתאם לכתוב: "אמר רבי שמעון בן לקיש, בן שלש שנים הכיר אברהם להקדוש ברוך הוא"" (מדרש תנחומא, פרשת בהר). ההמשך כבר נקבע לפי מסכת אבות: "בן חמש שנים למקרא, בן שלש עשרה למצות וגו'".
מתוך: קורות חייה של סבתא יהודית
מְרְצִישוׂר
מְרְצִישוׂר (ברומנית: ‏Mărţişor‏) הוא חג אביב רומני מסורתי הנחוג בתאריך 1 במרץ בכל שנה. מרצישור הוא חג המסמל את המעבר מחורף לאביב, ניצחון הטוב על הרע וכדומה. מקובל לתת בחג זה מתנות קטנות לבנות ולנשים בכל הגילאים. המתנה המקובלת היא קישוט קטן הקשור בשרוך בצבעים אדום ולבן (האדום מסמל את האביב והלבן מסמל את החורף). קיימת אמונה שענידת הקישוטים, בעיקר של השרוכים האדומים-לבנים, היא סגולה למזל טוב. (ויקיפדיה)
מתוך: מקלוז' נאפוקה לחיפה – דליה יעקב