מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

מלאח
(בערבית: אל-מלאח, الملاح) הוא שמו של הרובע היהודי בערי מרוקו (שם המקביל למושג "גטו" בקרב עדות אשכנז). ב-1438 הוקם המלאח הראשון בעיר פאס. מאוחר יותר הוקמו מלאחים נוספים במרקש (1568) ובמקנס (1682). עד המאה ה-19 המלאח נתפש כמאפיין של עיר הבירה, אך לא בהכרח של ערים אחרות. (ויקיפדיה)
מתוך: חלום שהתגשם – גלי מאירי
מלאח (בערבית: אל-מלאח, ??????)
שמו של הרובע היהודי בערי מרוקו (שם המקביל למושג "גטו" בקרב עדות אשכנז). המלאח הראשון הוקם בעיר פאס. המלאח היה תחום בחומות כדי להפרידו מהרבעים המוסלמים, ולצורך הגנה מפני פרעות אנטי-יהודיות . בנוסף המלאח שכן לרוב בקרבת מוסדות שלטון, ובעיר הבירה, בקרבת ארמונו של המלך. סברה מקובלת אחת היא שהשם "מלאח" נובע מכך שהרובע היהודי הנפרד הראשון, שהוקם בעיר פאס, שכן בקרבת ביצות מלח. סברה אחרת היא שהיהודים הרבו באופן מסורתי לסחור במלח ולכן הרובע בו גרו נקרא "אל-מלאח". אין יודעים בביטחון את מקור השם.
מתוך: כל היהודים בפז הכירו את הבית…
מלאח'
מלאח הוא שמו של הרובע היהודי בערי מרוקו. ב-1438 הוקם המלאח הראשון בעיר פאס. מאוחר יותר הוקמו מלאחים נוספים במרקש ובמקנס. (ויקיפדיה)
מתוך: ממרוקו לארץ ישראל
מלאי
מלאי (ברומנית: Mălai) הוא מאפה רומני מסורתי זהוב, בין עוגה לפשטידה, אותו מכינים מקמח תירס וממוצרי חלב שונים. את המלאי נהוג לאכול עם גבינה מסוגים שונים וסוכר.
מתוך: החגים במבט מפעם
מלאיאלאם
מלאיאלאם (മലയാളം) היא שפה דראווידית, אחת מהשפות הרשמיות בהודו. מלאיאלאם מדוברת על ידי יותר מ-35 מיליון דוברים, רובם בהודו (בעיקר במדינת קרלה), ורבים נוספים במדינות המפרץ הפרסי. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה מהודו של סבתא פנינה מרדכי
מלאיאלאם
מלאיאלאם (??????) היא שפה דראווידית, אחת מהשפות הרשמיות בהודו. מלאיאלאם מדוברת על ידי יותר מ-35 מיליון דוברים, רובם בהודו (בעיקר במדינת קרלה), ורבים נוספים במדינות המפרץ הפרסי.
מתוך: מוטימה בוחרת בחיים
מלאכה עדינה
בהקשר לסיפור, מדובר בעשיית דברים קטנים מעור כגון חגורות, כפפות וכיוצא בזה
מתוך: חיוכי הגורל
מלאכת הרקמה
רקמה היא מלאכת יד שבה יוצרים קישוט על-גבי בד או מצע אחר, בדרך כלל גמיש, באמצעות העברת חוט בתוכו באמצעות מחט. אופי הקישוט במראה כולל תלוי בתכים - שיטות הרקמה שנבחרו. לתכים שונים מטרות שונות. (ויקיפדיה)
מתוך: השמיכה שעוברת מדור לדור
מלאכת יד
מלאכת יד עֲבוֹדַת כַּפַּיִם, הַתְקָנַת כֵּלִים וּמַכְשִׁירִים בַּעֲבוֹדַת יָדַיִם: שִׁעוּרֵי מְלֶאכֶת יָד בְּבֵית הַסֵּפֶר כּוֹלְלִים תְּפִירָה, רִקְמָה, נַגָּרוּת, עֲבוֹדַת קַרְטוֹן, מַסְגֵּרוּת וְעוֹד
מתוך: החיים בגבעתיים
מלב"ן
"מוסדות לטיפול לעולים נחשלים", תכנית לטיפול בעולים חדשים נכים, קשישים, וחולים במחלות כרוניות, בראשית ימיה של המדינה. משנת 1951 תכנית מלב"ן היתה בעיקרה במסגרת הג'וינט
מתוך: על קו הגבול
מלבורן
מלבורן היא בירת מדינת ויקטוריה והעיר השנייה בגודלה באוסטרליה (אחרי סידני). אוכלוסיית מלבורן מונה כ-4.4 מיליון תושבים (2014) בשטח המטרופולין של מלבורן ו-71,380 בסיטי של מלבורן (City of Melbourne). מלבורן הייתה בירת אוסטרליה בין השנים 1901 עד 1927. ויקיפדיה
מתוך: תאונה עם קנגורו
מלבורן , חמניץ
במהלך הסיפור אני לא למדתי ביטויים חדשים אלה הכרתי מקומות חדשים בעולם
מתוך: המסע לעולם החדש
מלבי
פודינג מוצק המוגש כקינוח. את המלבי מכינים כיום על בסיס חלב או מים, בתוספת קורנפלור (המעניק מרקם מוצק), סוכר ותמצית מי ורדים. מלבי נקרא גם סחלב קר. מקור הקינוח בטורקיה. (ויקיפדיה)
מתוך: הסיפור של ציפי מילר
מלגה
מַעֲנָק כַּסְפִּי הַנִּתָּן לְמִשְׁתַּלֵּם בְּלִמּוּדִים מְסֻיָּמִים לְכִסּוּי הוֹצָאוֹת לִמּוּדָיו אוֹ מִחְיָתוֹ, אוֹ מַעֲנָק הַנִּתָּן לְחוֹקֵר לְשֵׁם הַשְׁלָמַת מֶחְקָרוֹ.
מתוך: העלייה מעיראק של אהובה חמדי