סבתא הדסה המבורגר ניצולת שואה

אני וסבתא
סבתא שלי
חייה של סבתי

סבתא הדסה המבורג ואני אלון משתתפים השנה בתכנית הקשר הרב דורי. סבתא מספרת לי את סיפור חייה וסיפורים על משפחתנו.

סבתא שלי הדסה המבורג נולדה בפולין בשנת 1930 בעיר ביאליסטוק להוריה בית משפחת בינדר.

כשפרצה מלחמת העולם השנייה והגרמנים כבשו את פולנין סבתא שלי היתה אז ילדה בת תשע. סבתא שלי הייתה שנתיים בגטו ביאליסטוק. "גטו ביאליסטוק (בגרמנית: Ghetto Białystok) היה גטו שפעל בעיר ביאליסטוק שבצפון-מזרח פולין בתקופת הכיבוש הגרמני במלחמת העולם השנייה. הגטו הוקם באוגוסט 1941 וחוסל בנובמבר 1943. מרד שפרץ בגטו דוכא. מרבית תושביו (כ-60,000) נהרגו או שהועברו בקרונות בקר למיידנק ולטרבלינקה." (ויקיפדיה)

"בפברואר 1943, קבוצה ראשונה של כ-10,000 יהודי ביאליסטוק גורשו אל מותם בקרונות בקר לטרבלינקה..אלו שנמצאו כשירים לעבודה, נשלחו למחנות בליז'ין (Bliżyn), פוניאטובה ואושוויץ; אלו שהוערכו כחלשים מדי, הושמדו במיידנק".

סבתא הייתה בין אלה שהועבר מגטו בביאליסטוק למחנה הריכוז אוושוויץ. "מחנה הריכוז וההשמדה אַוּשְׁוִויץ שבדרום פולין היה הגדול במחנות ההשמדה שהקימה גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה, ובו נרצחו כמיליון ומאתיים אלף נפשות, בהם כמיליון ומאה אלף יהודים (91%), יותר מבכל אתר אחר במהלך המלחמה. היה זה מחנה ההשמדה שפעל במשך הזמן הרב ביותר (מיוני 1940 עד ינואר 1945". (ויקיפדיה)

במחנה ההשמדה באושוויץ הייתה שנתיים. כל משפחתה הושמדה בשואה. בחודש מאי 1945 היא שוחררה על ידי הצבא הרוסי ועלתה לארץ.

תמונה משנת 1946 מגרמניה אחרי המלחמה ולפני עלייתה לארץ ישראל

f-e1494055687446

היא התגוררה בקיבוץ קריית ענבים במסגרת עליית נוער והשתתפה בקרבות מלחמת העצמאות באיזור ירושלים. בשנת 1951 היא התחתנה, נולדו לה שלושה ילדים שבעה נכדים ויש לה אפילו, נינה.

אלון המבורגר: סבתי  בת  87 ואני מאחל לה, בריאות טובה ואריכות ימים.

אני וסבתי הדסה

xc

גטו ביאליסטוק

אושוויץ
מחנה הריכוז וההשמדה אַוּשְׁוִויץ שבדרום פולין היה הגדול במחנות ההשמדה שהקימה גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה, ובו נרצחו כמיליון ומאתיים אלף נפשות, בהם כמיליון ומאה אלף יהודים (91%), יותר מבכל אתר אחר במהלך המלחמה. היה זה מחנה ההשמדה שפעל במשך הזמן הרב ביותר (מיוני 1940 עד ינואר 1945.

”להיות ילד חרוץ“