סיפורה של ורדה מנדס

אני ונכדתי אור
ילדותי היפה
סיפורה של סבתא ורדה

שמי נקרא על שם סבתא רוזה ותורגם לעברית כשם ורדה, ושם החיבה שלי הוא ורדה'לה. שם המשפחה המקורי מבית הורי הוא ויצמן, לאחר נישואיי שונה שם משפחתי למנדס. לא הייתה לי התנגדות לשינוי ומקור השם מנדס הוא מיהדות פורטוגל והמשפחה היא נצר לדונה גראצייה מנדס.

תאריך הלידה העברי שלי הוא י"ג בחשוון תש"ח. תאריך הלידה הלועזי הוא 27/10/1947. אני חוגגת את יום ההולדת בחוג המשפחה. נולדתי בבית חולים הדסה שבתל אביב (לא קיים היום יותר). אני הבת הצעירה במשפחה, ולכן, התייחסו אלי שונה והרגשתי תמיד ששומרים עלי יותר. יש לי אחות אחת שגדולה ממני בשנתיים ושמה ציפורה.

גדלתי בפתח תקווה עד כיתה ה' וגרנו ברחוב שטמפפר 44 בדירת 2 חדרים. היינו חמש נפשות בבית: אני, אחותי, הוריי וסבתי מצד אמא (שנפטרה כשהייתי עוד בגן ואני לא זוכרת הרבה מהתקופה שבה היא חיה). בכיתה ו' עברנו לרמת גן ברחוב הרצל 39 וסיימתי בית ספר יסודי (בית ספר יהלום). המשכתי את לימודיי בבית ספר תיכון "אוהל שם" ושם סיימתי עם תעודת בגרות. ההורים דיברו בבית רומנית ויידיש ואני לא רציתי ללמוד את השפות האלו, רציתי שידברו בבית רק עברית. בילדותי למדתי לנגן בפסנתר ומכיוון שהמצב הכלכלי בבית לא אפשר להוריי לקנות פסנתר התאמנתי בבתים אחרים. ברבות הימים, קנו לי הוריי פסנתר והוא עדיין שמור בביתי. בבית ספר יהלום היו שיעורי זמרה עם המלחין "יוסף הדר" והוא לימד אותנו שירים שהוא כתב למרים אביגל ולצמד הדודאים ולעוד הרבה זמרים אחרים. אני השתתפתי במקהלת הילדים "יהלום" בניצוחו של יוסף הדר והוצאנו תקליט של שירי שבת עם מרים אביגל.

אמי הייתה עקרת בית, והייתה מכינה ארוחות כל יום. הכי אהבתי כשהיא הכינה לי ביצת עין, סלט ירקות עם חצילים, גפילטע פיש ומרק עוף מכובס. ברמת גן, אני וחברותיי היינו נוהגות להיפגש בכיכר אורדע ולאכול פלאפל.

בשעות הפנאי, היינו משחקים עם חברים בחצר באבן נייר ומספרים, אמת או חובה, קלאס, בן לוקח בת, גומי הולנדי, הורדות, חבל, זוג או פרט, יש לנו תיש, מחבואים, חמש אבנים, סבתא סורגת, צוללות ותופסת, ועוד כל מיני משחקים אחרים. גם היום אני משחקת במשחקים כאלו או דומים עם הנכדות. מילדותי ועד היום אני אוהבת לעסוק בעבודות- יד כמו רקמה, סריגה וגובלן. בנוסף, אספתי בולים, מפיות נייר, פרסים ואלבומי תמונות.

הלכתי לגן ילדים בפתח תקווה, ולאחר מכן התחלתי ללמוד בבית ספר פיק"א שבפתח תקווה עד כיתה ו' (כולל) ואז עברתי לבית ספר יהלום שברמת גן עד סוף כיתה ח'.

%d7%9e%d7%94%d7%9e%d7%94%d7%9e%d7%94%d7%9e%d7%94

אני זוכרת שהמעבר לרמת גן היה רק לטובה. המשכתי בבית ספר תיכון עירוני "אוהל שם" שברמת גן. שם למדתי 4 שנים וסיימתי במגמה ריאלית (מתמטיקה, פיזיקה, כימיה…) עם בגרות מלאה. הזיכרונות שלי משם שהמשטר היה קפדני מאוד, כולל תלבושת אחידה ומורים קשוחים. מאוד אהבתי את המחנך- דוקטור כהנא, שהיה המורה לכימיה וחשבתי שאמשיך את לימודיי בכימיה באוניברסיטה.

לאחר התיכון התגייסתי לשירות חובה בצבא, שירתתי בצבא כפקידה בחיל החימוש ובסוף שירותי פרצה מלחמת ששת הימים, ולאחר מכן השתחררתי.

%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99%d7%99

בתום השירות הצבאי למדתי באוניברסיטת תל – אביב תואר ראשון מתמטיקה וסטטיסטיקה, ותואר שני במדעי המחשב במכון ויצמן למדע. עבדתי 25 שנה בחברת I.B.M ואחר כך 12 שנה בחברת חילנטק. מאוד נהניתי מעבודתי וכל הזמן עברתי קורסים והשתלמויות שקידמו אותי במקצועי.

את בעלי מיכאל הכרתי בזמן שירותי בצבא, הוא היה חשמלאי טנקים בחיל החימוש. התחתנו ב-4.4.1971, כשהייתי בת 23.5. הטקס התקיים ברמת גן, קיימנו מסיבה גדולה עם הרבה מוזמנים וישנן גם תמונות בשחור לבן מהאירוע.

%d7%97%d7%aa%d7%95%d7%a0%d7%94%d7%94%d7%94%d7%94%d7%94%d7%94%d7%94%d7%94%d7%94%d7%94%d7%94

יש לנו שלוש בנות: קרן הבכורה נולדה ב-27.9.1972 כשהייתי בת 25, הדס האמצעית נולדה ב-6.9.1975 כשהייתי בת 28, ובת הזקונים נגה נולדה ב-9.9.1981 כשהייתי בת 34. כיום יש לי תשעה נכדים. קרן ומשפחתה גרים בארצות הברית, הדס ומשפחתה גרים ברמת החייל שבתל- אביב, ונגה ומשפחתה גרים בתל- אביב גם כן.

לפני 9 שנים יצאתי לגמלאות ואני מרבה לטייל בארץ ובעולם. הטיול המיוחד ביותר שעשיתי היה שייט לאיי פוקלנד, איי ג'ורג'יה ואנטארקטיקה. את נכדתי נוי, לקחתי לטיול בת מצווה בלפלנד מלא אטרקציות. בשנה הבאה אקח את נכדתי האהובה אור לטיול בת מצווה ונחגוג ביחד את יום הולדתי ה-70.

yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

tttttttttttttttttttttttttttttttttt

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

הזוית האישית

נהנינו מאוד מכל הפגישות בכתה, הכרנו אנשים נחמדים עם סיפורי חיים מעניינים. היה לנו כיף לעבוד ביחד כצוות וחבל שזה נגמר. אני מקווה להשתתף בתכנית יחד עם הנכדות הנוספות שלי בבית ספר רמת החייל.

דונה גרציה
דונה גרציה נשיא (1510 – 1569; נקראה בעברית: חנה; שמהּ הנוצרי: ביאטריס דה לונה מיקז), אשת עסקים, נדבנית ומדינאית יהודייה.

נצר
המשך שושלת