שיר הפרטיזנים

טובה ומור
עליה והתישבות
סיפורה של משפחה, דור שני לניצולי שואה

שמי מור חזן ואני משתתפת עם סבתא שלי טובה לוי בתוכנית הקשר הרב דורי. סבתא טובה נולדה בשנת 1952, לבית משפחת למפל, בבית ים. סבתא שלי היא דור שני לניצולי שואה. סבתא סיפרה לי על בני משפחתנו שניספו בשואה

דור שני

נולדתי בישראל אבל הורי משה וחנה ז"ל היו ניצולי מחנה העבודה סוביבור. עלו לישראל והקימו בית.
תמונה 1
הסיפורים שלהם היו בעיקר על אומץ לב והישרדות ובעיקר על הבריחה ממחנה העבודה סוביבור והצטרפות לפרטיזנים הלוחמים עד השחרור. הם סיפרו על הדאגה אחד לשני ובעיקר סיפרו על השירים ששרו.
הם דאגו לספר לנו על הקור והרעב אבל גם האחווה והרעות. שירים אלו חיזקו אותם ונתנו להם אומץ תקוה ומזון רוחני לשרוד.

שיר הפרטיזנים – תרגום אברהם שלונסקי

"אל נא תאמר הנה דרכי האחרונה

את אור היום הסתירו שמי העננה

זה יום נכספנו לו עוד יעל ויבואו

מצעדנו עוד ירעים אנחנו פה"

מסיפורים ושירים אלה למדתי שארצנו ישראל היא הבית של העם היהודי.

מחנה סוביבור

"סוֹבִּיבּוֹר היה מחנה השמדה בגליל לובלין בגנרלגוברנמן, שבפולין הכבושה, שפעל בשנים 1942–1943. המחנה שכן לצד מסילת הרכבת בקו חלם-ולודבה ונקרא על שם כפר סמוך. במחנה זה נרצחו בין 170,000 ל-250,000 בני אדם[2]. למעט כמה מאות צוענים, כל הנרצחים במחנה היו יהודים.סוביבור היה אחד משלושה מחנות המוות שפעלו במסגרת "מבצע ריינהרד", שמטרתו הייתה חיסול היהודים בשטחי הגנרלגוברנמן בפולין (שחולקו למחוזות ורשה, לובלין, קרקוב, ראדום ולבוב). (ויקיפדיה)

מחנה סוביבור
היה מחנה ריכוז והשמדה בגליל לובלין בפולין, שפעל בשנים 1942-1943. המחנה שכן לצד מסילת הרכבת בקו חלם-ולודבה ונקרא על שם כפר סמוך. במחנה זה נרצחו לפחות 170,000 בני אדם

”האחווה הרעות והשירים חיזקו אותם ונתנו להם אומץ תקוה ומזון רוחני לשרוד“