שושנה חלמיש – משואה לתקומה

שושנה ועידו חלמיש
שושנה ומשפחתה
עלייתה וקליטתה של שושנה רובינשטיין-חלמיש

מלחמה:

השנה 1939 ראשון בספטמבר. הנאצים מפציצים את ורשה.

במוצאי שבת שני בספטמבר שמונה עשרה משפחות מלוקוב- עיירת הולדתי שליד ורשה-שוכרים משאית ועוברים את הגבול לרוסיה לעיר ביאליסטוק.

ביניהם הורי, אני בת השנתיים ושני דודי ומשפחותיהם. משם נשלחנו לסיביר. בסיביר הורי עבדו בכריתת עצים ביער תמורת אוכל.

אני הייתי בגן ילדים. שנת 1940 אנחנו נשלחים לקזחסטן.

שם היו קוזקים שם היה רעב, שם היו מחלות אבל לא הייתה עבודה כפייה דאגנו רק לשרוד. השנה 1945 חמישי במאי המלחמה נגמרת ראיתי המון פצועים ונכים חוזרים בשדות הקרב. סטלין פקד על החזרת כל הפליטים היהודים לפולין.

לפולין הגיעו פעילי עלייה מארץ ישראל והעבירו אותנו למחנות הכורים על אדמת גרמניה. שהינו שנתיים וחצי במחנה שנקרא היידנהיים על יד העיר שטוטגרד.

תמיכה כלכלית קיבלנו מהג'וינט ואונרה.

למדתי שם בכיתה א-מחצית כיתה ג, לימדו אותנו שירי ארץ ישראל, עברית, קצת חשבון וסיפרו לנו על בניית נמל בחיפה.

הייתי שלושה חודשים בתנועת בית"ר ולאחר מכן עברתי לסניף בני עקיבא.

עלייה:

בשנת 1948 עזבנו את המחנה ועלינו לארץ ישראל באניה "קוממיות" דרך מרסיי בצרפת והגענו לנמל חיפה ב 28 בדצמבר 1948.

לקחו אותנו למחנה עולים בפרדס חנה.

כעבוד 3 חודשים קיבלנו דירה מהסוכנות בעיר רמלה ושם התחלנו את החיים מהתחלה.

הייתי בת 10 וחצי.

שושנה בילדותה

גרנו ברמלה 10 שנים ולאחר מכן עברנו לגבעתיים.

הצלחתי ללמוד בבית ספר עממי ברמלה, ובתיכון תלפיות בתל אביב.

היו קשיי תחבורה וקשיים כלכליים רבים ובכל זאת התגברנו ועברתי לסמינר גבעת וושינגטון והפכתי למורה בישראל.

נישאתי, הקמתי משפחה בישראל, וזאת הייתה נקמתי בנאצים.

שירות צבאי:

הייתי נוכחת עם הורי במצעד הצבאי הראשון של מדינת ישראל שהתקיים ברמלה למיטב זיכרוני בשנת 1950 עיננו זלגו דמעות מרוב גאווה ואושר סוף סוף הרגשנו שאין אנו יותר כצאן לטבח.

לא ידעתי אז שמשפחתנו תעבור עוד חמש מלחמות בארץ ומה שביניהם מסתננים, מחבלים ופיגועים נוראים.

במלחמת סיני השתתף בעלי בקרבות.

במלחמת ששת הימים שבשנת 1967 נפל אח של בעלי ברוך חלמיש.

במלחמת לבנון השנייה בשנת 1993 נפל בני אהוד חלמיש.

יהי זכרם ברוך.

ואף על פי כן לבי מלא תודה על שיש לנו מדינה ולבי מלא תקווה שיום יבוא ושלום ישרור בארץ.

העשרה

ג'וינט- הוא ארגון צדקה יהודי אמריקאי שנועד לסייע ליהודים באשר הם. הוקם בט' בכסלו תרע"ה, 27 בנובמבר 1914.(ויקיפדיה)
אונר"א – ראשי תיבות של סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלסטין במזרח הקרוב (מאנגלית: UNRWA, ראשי תיבות: United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) היא גוף של האומות המאוחדות שהוקם בנפרד מנציבות האו"ם לפליטים שמטרתה לטפל בכל הפליטים, ועוסק רק בפליטים פלסטינים. אונר"א הינה סוכנות האו"ם היחידה המוקדשת לטיפול בקבוצה מסוימת של פליטים (ויקיפדיה)

תשע"ו   2016

קוזאק
השם שניתן לחלק מהאוכלוסייה באירופה המזרחית ובחלקים הצמודים של אסיה. הקוזאקים אינם עם או קבוצה אתנית. הם ישבו בחלקים מחבר העמים הפולני-ליטאי, באימפריה הרוסית ובברית המועצות (בייחוד באזורים הדרומיים ובאוקראינה). השם "קוזאקים" שאוב מהמילה הטורקית "quzzaq", שפירושה 'שוחר הרפתקאות, בן חורין'. מקורם של הקוזאקים בקבוצות של איכרים, צמיתים וחולופ שנמלטו מכפריהם או אדוניהם במהלך המאה ה-12 ואילך במטרה להיות חופשיים. הקוזאקים שהתערבבו עם קבוצות ממוצא טורקי וטטרי התארגנו באזור הספר בין רוסיה לאימפריה העות'מאנית, מקום שבו לא היה שליט ולא הייתה סכנה שאדוניהם לשעבר יבואו להחזירם לשיעבוד. "קוזאק" היה גם השם שניתן לפרש קל באיחוד הפולני ליטאי, ללא התחשבות במוצא האתני.(ויקיפדיה)

”נישאתי, הקמתי משפחה בישראל, וזאת הייתה נקמתי בנאצים.“