פינוי התושבים מבאר יעקב

חווה שמש ורעם לוי
בשדה החרציות עם אחי
חווה מספרת על פינוי התושבים מבאר יעקב ומשחקי הילדות בראשון לציון

בשנת 1948, במלחמת העצמאות, החל פינוי המושבה שהייתה מוקפת בערים ערביות: רמלה, לוד ועוד… לכן הוחלט על הפינוי. נאספו כל הילדים וחלק מההורים ולקחו אותנו לראשון לציון.

היות ולחלקינו ההורים נשארו בבאר יעקב, הילדים חולקו בין בתים שונים. נסענו דרך הפרדסים שהיו בין באר יעקוב לראשון לציון. אני ואחי הינו במשפחות שונות, וההורים היו בהגנה ונשארו בבאר יעקב.
תמונה 1

הגעתי למשפחה שהיכרנו, שגרה ברחוב שהיום נקרא רחוב הכרמל. היות ולמדתי בבית ספר מזרחי, נרשמתי לבית ספר מזרחי בראשון לציון. המקום משמש היום כבית כנסת.

המשחקים ששיחקנו היו משחקי חברה, שכל הילדים יכלו לשחק עם חבריהם: 5 אבנים, קפיצה בחבל, חמור ארוך וחמור קצר, מחניים, 7 אבנים, מחבואים, אדוני המלך ועמודו.

בשנת 1950 ירד שלג בארץ בפעם הראשונה ולא היו לימודים. ליד נחלת יהודה הייתה מעברת אוהלים ולכן האנשים חולקו בין התושבים של ראשון לציון. גשם זלעפות גרם לשיטפונות איומים ואנחנו נהנינו מאוד ושיחקנו בשלג ובגשם. בצד המערבי של ראשון היו חולות שהחול היה בכל מיני צורות. היינו מתגלגלים בחולות ולפעמים הלכנו אל הים דרך החולות הגבוהים. הייתה לי ילדות נהדרת!

מחנה אוהלים שבו שוכנו העולים החדשים בבוהם לארץ

שוכנו