פגישה עם צלם העיתונות היהודי הראשון אשר נכנס לבונקר של היטלר

ראש העיר ושליח חבד באירקוטסק
סדור שפה ברורה- אירקוטסק. תרעח - 1918.
פגישה מעניינת

סיפורו של קוטליארבסקי לאוניד, סבא של אלין, שעלה מרוסיה. סבא לאוניד השתתף עם אלין בתענית הקשר הרב דורי בבית הספר: ניגונים רוממה. סבא לאוניד סיפר על פגישה מיוחדת שהייתה לו ברוסיה שהשאירה את רישומה עליו עד היום:

פגישה מעניינת – צלם העיתונות היהודי הראשון אשר נכנס לבונקר של היטלר

"לפני 40 שנה התארחתי בבית מלון "באיקל"  בימת באיקל שבדרום סיביר , קרוב לגבול עם מונגוליה. ימת באיקל – זה אגם המים המתוקים שנפחו הוא הגדול ביותר בעולם, העמוק באגמי העולם, עומקו הממוצע 758 מטר , בכל עומק הימה רואים את התחתית . הוא מכיל כ-20% מכמות המים המתוקים העיליים המופשרים ביבשות כדור הארץ.

האי אולחון בימת באיקל

%d7%a9%d7%a7%d7%95%d7%a4%d7%99%d7%aa1

"ימת באיקל היא אגם מים מתוקים בדרום סיביר שברוסיה, מצפון לגבול רוסיה-מונגוליה. ימת באיקל היא אתר מורשת עולמית. אורכו של האגם 636 ק"מ, רוחבו כ-80 ק"מ ושטחו כ-31,500 קמ"ר. הוא אגם המים המתוקים שנפחו הוא הגדול ביותר בעולם, וכן הקדום ביותר מבחינה גאולוגית עם גיל מוערך של 25–30 מיליון שנים. עומקו המרבי 1,637 מ' – העמוק באגמי העולם, ועומקו הממוצע 758 מטר. נפח מימיו הוא כ-23,600 ק"מ מעוקב, והוא מכיל כ-20% מכמות המים המתוקים העיליים המופשרים ביבשות כדור הארץ. האגם מכיל יותר מים מכל הימות הגדולות שבצפון אמריקה, ביחד. מבחינת שטח פנים, האגם נמצא במקום השביעי בעולם". ( ויקיפדיה)

התיישבתי בחדר האוכל  ליד זוג קשישים, הכרנו ובהמשך התחברנו מאוד. הם סיפרו לי על מלחמת העולם השניה. האדון היה צלם עיתונות קרבי , הוא עבר את כל המלחמה ממוסקבה עד ברלין , היה צלם העיתונות היהודי הראשון אשר נכנס לבונקר של היטלר.

אחרי שהותינו בבית מלון, נסענו ביחד לביתם בעיר אירקוטסק שליד האגם ה ם הראו לי את המדליות הרבות עבור גבורה במלחמה. ההפתעה הגדולה שלי הייתה כשנכנסנו לבית כנסת שבעיר, בניין מפואר ויפה . זה מאוד הדהים אותי – כי באותה התקופה לא כ"כ היו בתי כנסת, הם היו  מחוץ לחוק של המפלגה הקומוניסטית השולטת, אשר דגלה באטאיזם, שלילת הדת.

יהודי אירקוטסק

"יהודים קיבלו אישור להתיישב באירקוטסק במחצית המאה ה-18. מאוחר יותר התיישבו במקום גם קציני צבא יהודיים וקנטוניסטים. ככל הנראה הקהילה גדלה בזמן מלחמת העולם הראשונה עם הגעתם של פליטים רבים מרוסיה האירופית. המועצה הלאומית של קהילות ישראל בסיבריה ואורל, הדפיסה באירקוטסק סידור תפילה, וכן את סיפורי המקרא בעריכת ביאליק,רבניצקי וש. בן-ציון. הלשכה הציונית המרכזית במקום הדפיסה את מילון בן יהודה לעברית-רוסית. כיום גרים באירקוטסק כ-5,000 יהודים, שליח חב"ד נמצא במקום, והוא מרכז את הפעילות החינוכית והדתית של היהודים במקום". ( ויקיפדיה).

סדור שפה ברורה- אירקוטסק. תרעח – 1918.

%d7%a1%d7%93%d7%95%d7%a8-%d7%a9%d7%a4%d7%94-%d7%91%d7%a8%d7%95%d7%a8%d7%94-%d7%90%d7%99%d7%a8%d7%a7%d7%95%d7%98%d7%a1%d7%a7-%d7%aa%d7%a8%d7%a2%d7%97-1918

המשכנו  להיות בקשר עם הזוג מהעיר אירקוטסק ולהתכתב עוד הרבה שנים , כל שנה הם שלחו לנו מצות לחג הפסח .

הייתה זו פגישה מעניינת.

ימת באיקל
ימת באיקל היא אגם מים מתוקים בדרום סיביר שברוסיה, מצפון לגבול רוסיה-מונגוליה. ימת באיקל היא אתר מורשת עולמית. אורכו של האגם 636 ק"מ, רוחבו כ-80 ק"מ ושטחו כ-31,500 קמ"ר. הוא אגם המים המתוקים שנפחו הוא הגדול ביותר בעולם, וכן הקדום ביותר מבחינה גאולוגית עם גיל מוערך של 25–30 מיליון שנים. עומקו המרבי 1,637 מ' - העמוק באגמי העולם, ועומקו הממוצע 758 מטר. נפח מימיו הוא כ-23,600 ק"מ מעוקב, והוא מכיל כ-20% מכמות המים המתוקים העיליים המופשרים ביבשות כדור הארץ. האגם מכיל יותר מים מכל הימות הגדולות שבצפון אמריקה, ביחד. מבחינת שטח פנים, האגם נמצא במקום השביעי בעולם.

אירקוטסק
אירקוטסק (ברוסית: Иркутск) היא בירת מחוז אירקוטסק ועיר מרכזית בסיביר. אירקוטסק מהווה ריכוז אוכלוסייה גדול, מרכז תעשייתי ומסחרי, מרכז צבאי, מקום מושבם של הארכיבישופים של הכנסייה הרוסית הפרבוסלבית ושל מספר מלומדים ואנשי רוח. היא נמצאת במרחק נסיעה של 5,185 קילומטר ממוסקבה ברכבת.

”המשכנו להתכתב הרבה שנים , כל שנה הם שלחו לנו מצות לחג הפסח .“