עליתי באוניית המעפילים "פאן-יורק"

נורית והנכד עמרי לבית מצגר
אני נורית, נולדתי ב-4 במרץ 1945 לאבלין (לבית סידי) ולאיזידור (לבית קמחי) בסופיה, בירת בולגריה.
אימי ומשפחתה
אבלין אמי נולדה בשנת 1916 בעיר ימבול שבבולגריה.
היו לה אחות בכורה ושמה וליה, שנולדה ב-1912 ואח צעיר ששמו פיקו, שנולד בשנת 1918.
סבתי (אם אימי) סנוירה (לבית סידי) התאלמנה מבעלה יוסף סידי בזמן מלחמת-העולם הראשונה. מאוחר יותר התחתנה בשנית עם דוקטור משה פאפו.
אבי ומשפחתו
איזידור אבי נולד בשנת 1912 כבן-זקונים ללאה ולניסים קמחי, שגרו ליד בית-הכנסת היהודי הגדול בסופיה שבבולגריה.
בית הכנסת בסופיה הוא בית הכנסת הגדול ביותר בבלקן, והשלישי בגודלו באירופה (לידו גרו הורי אבי).
מסע עלייתי ארצה
עליתי לארץ בנובמבר 1948 באוניית המעפילים "פאן-יורק".
לאחר מספר עיכובים, הגיעה הספינה בשנת 1947 לקונסטנצה שברומניה, יחד עם ספינה נוספת, ושתיהן הוכנו לאכלוס נוסעים: הותקנו בהן דרגשים, מערכות אוורור ומרפאות גדולות.
התכנון היה להביאן לנמל בורגאס שבבולגריה ולשם, במבצע מורכב ומסובך, הובאו מכל רחבי רומניה 15,000 מעפילים באמצעות רכבות נוסעים מיוחדות.
אבי היה רופא בעל שם בבולגריה, והיה עסוק כל משך ההפלגה בטיפול בחולים שחשו ברע.
זכורה לי היטב השינה בדרגשים, שבהם דחסו את המעפילים בצפיפות בלתי נסבלת. כן אני זוכרת, שכולם חלו במחלת-ים, הקיאו לכל עבר, ואני-הקטנה, הסתובבתי בין כולם.
איך הכרתי את בעלי?
דניאל מצגר ז"ל נולד במרץ 1945 בירושלים ללוטה ולד"ר פריץ.
בני המשפחה גרו בבית ישן ברחוב טשרניחובסקי בתקופה בה ישראל הייתה מנדט בריטי.
בשנת 1951 עברה משפחת מצגר לתל אביב לרחוב הוברמן.
את דניאל הכרתי בתנועת הצופים בשנת 1959. נעשינו חברים, כשרכבנו יחדיו באופניים לבית הספר התיכון (תיכון חדש).
בשנת 1963 גויסתי לצבא בתור קצינת-חינוך, וגם דניאל החל את שירותו הצבאי בקורס טייס.
בשנת 1965 נישאנו, ועברנו לגור בירושלים למטרת לימודים באוניברסיטה העברית, ירושלים.
האוניברסיטה העברית בירושלים, גבעת רם
זיכרון מאירוע משמעותי שהתרחש במדינת ישראל – רצח רבין
ב-4 בנובמבר 1995 כל המדינה הייתה בהלם מוחלט בגלל הירצחו של ראש הממשלה, שפעל למען השגת השלום- יצחק רבין.
בזמן המאורע הייתי בבית חברים ברעננה, יחד עם בן זוגי, יהודה טוניק.
כל הנוכחים נדהמו מן המתרחש, ולא האמנו למשמע אוזנינו. נצמדנו לטלוויזיה ועקבנו אחר דבריו של איתן הבר, שהודיע לבסוף על מותו.
הטבעתי חותם במדינת ישראל
בשנת 1967, עת הייתי אם לתאומים בני שנה, התנדבתי לעזור לצה"ל במלחמת ששת הימים, על אף ששירותי הצבאי הסתיים.
בעת שירותי שימשתי כקצינת חינוך, הכרתי את מרבית אמני הלהקות הצבאיות וארגנתי עמם הופעות בהתנדבות לחיילי צה"ל.
בנוסף, כשסיימתי את לימודי המשפטים, עבדתי בפרקליטות כסגן-בכיר ראשון לפרקליט מחוז מרכז, והטבעתי חותם בנושאים הבאים: ניהלתי את וועדות הערר הארציות, ופעלתי רבות להכרה מירבית בזכות לתבוע בגין נזק לבריאות.
הטבעתי חותם בכך שפעלתי וייצגתי את מדינת ישראל בהליכים לפי חוק "התכנון והבנייה".
עם זאת, הספקתי: להתחתן, להוליד שלושה ילדים, מהם שבעה צאצאים (נכדים), כן ירבו…
סיפורה של נורית מצגר תועד על ידי הנכד עמרי מצגר במסגרת תכנית הקשר הרב-דורי בבי"ס "נעמי שמר" בתל-אביב, בשנת הלימודים תשע"ג (2012-3), בהובלתה של הגב' שרה לאוטמן.
עיבוד ועריכה: גב' ורדה ברגמן, מתנדבת בית התפוצות

הפאנים
כינוין של שתי אוניות מעפילים גדולות: "פאן יורק" (ובשמה העברי "קיבוץ גלויות") ו"פאן קרסנט" (בשמה העברי "עצמאות"), שיצאו יחדיו מבולגריה בדצמבר 1947 כשעליהן מעל 15,000 נפש מקהילת יהודי רומניה ו-420 מיהודי בולגריה, ונאלצו לבסוף לשוט לקפריסין. שתי הספינות שטו יחדיו לאורך כל הדרך ולכן הן כונו בשם אחד- "הפאנים". גודלן של האוניות, הארגון המדוקדק והמאבק הדיפלומטי סביב הפלגתן על רקע החלטת האו"ם בכ"ט בנובמבר, הקנו לפרשת ה"פאנים" חשיבות רבה בתולדות ההעפלה. למרות שעד הקמת מדינת ישראל הגיעו ארצה מספר אוניות מעפילים נוספות, סימלה פרשת ה"פאנים" את סופה של ההעפלה. מבצע זה הצריך תכנון וביצוע מסובכים ומורכבים, בהיותן אוניות המעפילים העבריות הגדולות ביותר שהפליגו אי פעם.

”בהיותי אם לתאומים בני שנה, התנדבתי לצה"ל במלחמת ששת הימים, למרות ששירותי הצבאי הסתיים“

”פעלתי רבות להכרה מירבית בזכות לתבוע בגין נזק לבריאות“