איזו חבר בתנועת גורדוניה עולה לארץ

אני וסבא בבית של סבא וסבתא
סבא בצעירותו
לצאת את גבולות רומניה

שמי איזו כץ ונולדתי ברומניה בשנת 1938 ב-28 לספטמבר. נולדתי בעיר יאסי ברומניה. אני בן יחיד. עליתי לישראל בשנת 1965.

בצעירותי הייתי פעיל בתנועת הנוער גורדוניה. "הסתדרות הנוער העממית חלוצית גורדוניה הייתה תנועת נוער ציונית-חלוצית שדגלה בערכי א"ד גורדון, ממובילי ערך העבודה העברית ודמות מופת ציונית: הגשמה, ציונות עובדת (עבודה עצמית) וחינוך האדם".

תנועת גורדוניה חינכה אותי לאהבת ציון והביאה לרצוני העז לעלות לארץ. כדי לצאת את גבולות רומניה לכיוון הארץ היה הדבר כרוך בהגשת בקשה לעלייה לארץ. מכשולים רבים עמדו בפני ובקשות אלו נדחו ללא הסבר ע"י שלטונות רומניה.

דבר דחיית הבקשות שלנו הביא איתם גם סנקציות כגון פיטורים ממקום העבודה, מניעת לימודים באוניברסיטה, עבודה במסגרת חובת השירות בצבא, שבפועל חייב אותנו לעסוק בעבודת פרך. רק בשנת 1965 הסכימו השלטונות לאשר את בקשתי לעלייה לארץ. דבר שהביא מימוש האישור הזה עלייתי לארץ.

כשהגעתי לארץ הרגשתי שהגעתי הביתה, הרגשתי שייך, הרגשתי הקלה שכל הקושי מאחוריי.

סבא בצעירותו

%d7%94%d7%a7%d7%a9%d7%a8-%d7%94%d7%a8%d7%91-%d7%93%d7%95%d7%a8%d7%99-2-6

העלייה מרומניה לישראל – (ויקיפדיה)

"במהלך השנים 1958-1966 עלו מרומניה לישראל יותר מ-106,000 יהודים, כשהשנים 1961 (20,800 עולים) ו-1964 (24,244 עולים) בולטות במיוחד. ב-1958, במהלך ביקורו של ניקיטה חרושצ'וב ברומניה, התייעץ איתו גאורגה גאורגיו-דז' בסוגיית היהודים, שתמורתם הישראלים מוכנים לספק סחורות לרומניה. חרושצ'וב השיב בחיוב, אך התנה זאת "רק סחורות, לא כסף". בהרשמה שנערכה ליהודים המעוניינים לעלות לישראל, בין אוקטובר 1958 ובין מרץ 1959, התפקדו 130,000 מיהודי רומניה.

בשנות החמישים נמנעו השלטונות הרומנים ממתן אישורי יציאה מרומניה ליהודים בעלי השכלה גבוהה וכישורים מבוקשים, וכתוצאה מכך ההשכלה הממוצעת של העולים היהודים מרומניה באותן השנים הייתה 10 שנות לימוד. בשנות השישים התחדשה העלייה לאחר ששלטונות רומניה הצליחו לקבוע מחיר עבור היהודים הרומנים – עבור כל יהודי שולם להם סכום בסיס של חמישים דולר ועבור יהודים בעלי השכלה גבוהה במיוחד היו תוספות. כתוצאה מכך ממוצע שנות הלימוד של עולי רומניה בשנות השישים קפץ ל-14 שנות לימוד ובהמשך, בשנות השבעים, הגיע אף ל-15 שנות לימוד.".

סבא איזו מספר לנכדתו יעל על עלייתו מרומניה לישראל.

יעלי כץ: אגרת ברכה שהכנו במפגש הפתיחה לסבים ולסבתות.