הפמוטים מקולומביה של סבתא ציפי

אני וסבתא עם הפמוטים
סבתא בת 3 בביתה בקולומביה
הפמוט מבית סבתא

סבתא שלי נולדה, בשנת 1948 בקולומביה בעיר בוגוטה.

אמא, שלה, שרה ארפין ביטרמן הגיעה בשנת 1946 אחרי תלאות השואה לקולומביה בעקבות בעלה חיים ביטרמן אביה של סבתא, אליו נישאה שבע שנים קודם לכן, לפני פרוץ המלחמה. בעלה חיים נסע לפני פרוץ המלחמה עם קבוצה של בחורים יהודים מעיירת קרילוב שבפולין,"לחפש את אמריקה", עבודה ומזל בתור חקלאים ולשלוח לה כרטיס להצטרף אליו אחרי שיסתדר.

סבתא בגיל שלוש בקולומביה

תמונה 1

באותו זמן פרצה המלחמה ושרה עם משפחתה ברחו דרך אוקריינה לרוסיה לסיביר, לאורל ולאוזבקיסטן ובזכות זה ניצלו מידי הנאצים. בסוף המלחמה מי שנשאר חזר לפולין לחפש את מי שנישאר וחיים מצא אותה בזכות הסוכנות היהודית, הג'וינט, והצליח להביא אותה לקולומביה.

שרה וחיים רצו להקים בית יהודי ולהמשיך את המסורת המשפחתית ועם מעט הכסף שהיה ברשותו, קנה פמוטי כסף עליהם חרוטים האותיות SB, שהם ראשי התיבות של סבתא רבתא, שרה ביטרמן. אחרי מותה של סבתא רבתא שרה, סבתי ציפי קיבלה את הפמוטים בירושה.

אני, סבתא ציפי והפמוטים שקבלה בירושה

כליל כהן מביא את סיפורה של סבתו על הפמוטים שסבתא קיבלה בירושה מסבתא רבתא.