סבא רבא יעקב אשמן

אסתר ואיליה 2017
יעקב בצד שמאל עם אשתו, בתו, וחתנו
סיפור חייו

אסתר נולדה בישראל בעיר חיפה היא מספרת לאיליה על אביה יעקב אשמן שנולד בתאריך 15.5.1915. בעיירה, לחווה שבפולין. כיום היא נמצאת תחת שלטון רוסי. היו לו ארבעה אחים ושתי אחיות. הוריו אסתר ועובדיה עסקו במסחר. הוא למד בבית ספר העברי "יבנה".

כאשר מלאו לו 7 שנים, הצטרף לתנועת השומר הצעיר. בגיל 18 גויס לצבא הפולני ושם שירת שנה וחצי. הוא השתחרר ארחי חג סוכות 1938. כעבור חצי שנה גייסו אותו למילואים לצבא הפולני. הפגזים הראשונים שירו הגרמנים לעבר הפולנים היו בקרבת יעקב שעמד בשמירה בגבול בין פולין לגרמניה. במלחמה עקובה מדם בין צבאות גרמניה לפולין, הצבא הפולני נסוג מהחזית. ביום נלחמו הפולנים ובלילה נסוגו.

כך עברו 7 ימים שיעקב לא אכל ולא ישן. ביום השמיני למלחמה, לפנות בוקר ראה יעקב פרש פולני עם שני סוסים.על אחד רכב הפרש וסוס שני היה פנוי. הפרש שאל את יעקב אם הוא יודע היכן היחידה נמצאת. יעקב הציע לו לרכוב על הסוס הפנוי והוא יעזור לו למצוא את היחידה. כך יעקב ניצל ממות, היות והגרמנים הסבו חללים רבים לצבא הפולני. כך הגיעה יעקב לעיר הבירה וורשה, שם שהה בזמן המצור עד שהעיר נכנעה.

לצבא הפולני היו שבוים רבים וביניהם היה יעקב אשמן. במחנה השבויים היה רעב, וכאשר גבר הרעב, יצא יעקב מהמחנה תחת הגדר, ובכסף שהיה לו קנה שתי כיכרות לחם וקצת חמאה לו ולשני בני דודיו שהיו יחד עימו במחנה. כאשר חזר יעקב אשמן עם המזון למחנה תפסו אותו הגרמנים, לקחו ממנו את המזון, והעמידו אותו ליד הקיר, כדי להוציאו להורג. כך עמד יעקב כמה שעות ליד הקיר.

למזלו, התחלפה המשמרת והקצין החדש של המשמרת שאל מי זה האיש שעומד ליד הקיר. יעקב סיפר לו בעזרת מתורגמן, שיש לו שני בני דודים במחנה והם רעבים וחולים והוא יצא להם לקנות קצת מזון והקצין החליט לחון אותו.

כעבור כשישה שבועות היו חילופי שבויים בין הגרמנים והרוסים, ויעקב אשמן יצא לחופש מהשבי הגרמני. כעבור כשנה וחצי פרצה מלחמה בין גרמניה לרוסיה. יעקב ברח לרוסיה והתגייס לצבא האדום עד תום המלחמה. בסיום המלחמה עבר יעקב בעיר דרזדין וראה קבוצת בחורות יהודיות שיצאו מהמחנה. הם שמחו שהוא גם יהודי. הוא סיפק להן מקום לינה ומזון ודאג להן. בינהן מצא את אשתו לעתיד שרה לבית זלצשטיין. הם נישאו ובשנת 1950 עלו ארצה.

הם גרו בהתחלה באוהל בפרדס חנה ולאחר מכן במעברת המפרץ בקריית ביאליק. לאחר מכן עברו לסביניה וברחוב הנרקיסים הקימו מכולת. נולדו להם שתי בנים ובת ויש להם חמישה נכדים ויעקב נפטר בגיל 97.

איליה שומע  מסבתא אסתר את הסיפור על סבא רבא יעקב אשמן.

מחנה שבויים