סבא רבא וסבתא רבתא שלי

נדב וסבא משה
סבא רבא אברהם ז"ל
סיפורו של אברהם כץ בצ'כיה ועלייתו לישראל . סיפור עלייתה של שרה לישראל

קשר רב דורי של נדב עם סבו משה כץ
סבא שלי מספר"
"אבי גדל בצ'כוסלובקיה בשנות ה30 עבד בחנות של אביו בעירה מילניק כ 10 ק"מ מפראג. בעירה היו מאט מאוד יהודים ואפילו לא היה מנין לתפילה.
אילולי היטלר שנכנס לצ'כיה בשנת 1939 יתכן שאבי היה נשאר בצ'כיה. הוא סיפר לי תמיד על שני נהרות לבה וולטוה שנפגשו על יד העירה וזרמו יחד לים הצפוני. לפני 15 שנה, בטיול שעשיתי לשם ראיתי את שני הנהרות".

סבא הראה לי תמונות, ראינו את החנות שלהם בתמונות שאבי הביא מצ'כיה בעלותו ארצה בשנת 1939 .
אני שאלתי את סבא משה: איך סבא רבא שלי ברח מצ'כיה? וסבא משה סיפר: "כשהיטלר נכנס לצ'כיה הוא קיבל אישור יציאה מבן דודו רופא בשם אוטו לדרר

אני שאלתי ומה קרה לבן דודו ?
סבא: ,הוא הצליח לברוח גם עם אישור יציאה בעבר הוא חי בגדרה .את החנות שלהם במרכז העירה זיהנו לפי הצורה המיוחדת וכיום יש שם בנק .

זו תמונה של הבנק שסבא ואני מצאנו באינטרנט

בהלויתו של סבא רבא שלי אברהם כץ הקריאו לזכרו:

"אברהם כ"ץ  1911-2003 אבא נולד בצ'כיה בעיירה מיילניק הממוקמת 30  ק"מ מפראג  אבא הרבה לספר על החיים הטובים במיילניק . הוא גר בעיירה יפיפיה זו יחד עם הוריו ואחותו הצעירה . בבעלות המשפחה הייתה חנות בגדים שנקראה ע"ש אבי המשפחה "ויקטור כץ"  שסיפקה פרנסה למשפחה . העיירה היפיפייה שוכנת על מפגש הנהרות  לבה וולטבה ובה ממוקם גם ארמון מלכי צ'כיה .שני אתרים אלו נמצאים 200 מטר מביתו . אבא הרבה לספר על מקומות אלה, אך תמיד שהצעתי לו שניסע לבקר בעיירת הולדתו הוא סרב בטענה שכאן הבית שלו. לפני כשנתיים זכינו להיות במקומות אלה. הבאנו לאבא תמונות והוא מאד התפעל  החיים במיילניק היו טובים עד 1939 – אז נכנסו הגרמנים .

בעזרת בן דודו הרופא אוטו לדרר קיבל אישור יציאה מצ'כיה ויצאו משם בספינת נהר . אחרי שהיה ארוכה בחוף רומניה, יצאו בספינת מעפילים בלתי ליגאלית לישראל. הם נתפסו בבוספורוס ע"י הבריטים והובאו למעצר בסרפנד (צריפין) . לאחר ששוחרר עבד בחבורת פועלים בחדרה ואח"כ עבר לקיבוץ איילת השחר.  בשנת 1942 החל לעבוד בקמפ של הצבא הבריטי בקריית מוצקין ובאותה תקופה הכיר את שרה לדרמן שבשנת 1943 הפכה להיות אשתו . משפחתו הוריו ואחותו נשארו בצ'כיה ונספו בשואה.

לאחר שהתחתן החל אבא לעבוד בבית חרושת אתא שם עבד 30 שנה עד יציאתו לפנסיה  אברהם היה בעל טוב ואב מסור וסבא נהדר לנכדיו . תמיד הייתה לו הסבלנות והרצון לשחק שעות עם נכדיו .

הוא הקפיד לדבר עברית תקנית וזאת בזכות אמא שהייתה מורת דרכו בתחום הזה . אחד התחביבים שהיו אהובים על אבא היה איסוף בולים. הוא היה מנוי לשירות הבולאי ותמיד דאג  להיות מעודכן בתחום . אבא היה איש צנוע ושליו שידע להסתכל על החיים בהומור ולא לקחת ללב. בשנותיו האחרונות שהה בבית אבות וגם שם היה אהוב ושמר תמיד על חוש ההומור שלו . היו לו בדיחות בעיקר חרוזים שהיו מצחיקים את כולם. הוא תמיד התגעגע לשמוע צ'כית ואם פגש דובר צ'כית היה מתלהב ומדבר איתו כמה שיותר. בשנותיו האחרונות קרא חדשות רדיו פראג מהאינטרנט בצ'כית והתמיד בזאת כמעט עד הסוף .
אבא נפטר בשיבה טובה בגיל 92 וזאת בזכות שלוותו .                                                                                יהי זכרו ברוך !

העשרה
" בוספורוס (טורקית: Bo?azi?i או ?stanbul Bo?az?, "מצר איסטנבול") הוא מצר ים המפריד בין החלק האירופי של טורקיה, רוּמֶלִי, לחלקה האסיאתי, אָנָדוֹלוּ. הבוספורוס מחבר בין ים מרמרה לים השחור. אורך המצר כ-30 קילומטר, רוחבו המרבי 3,700 מטר (בכניסה הצפונית) ורוחבו המינימלי 750 מטר (בין המצודות אנדולוהיסרי ורומליהיסרי). העומק במרכז המצר נע בין 36 ל-124 מטרים.
חופי המצר מאוכלסים בצפיפות, שכן העיר איסטנבול (שאוכלוסייתה מונה יותר מ-11 מיליון נפש) שוכנת משתי גדותיו". ויקיפדיה

בוספורוס
בוספורוס (טורקית: Bo?azi?i או ?stanbul Bo?az?, "מצר איסטנבול") הוא מצר ים המפריד בין החלק האירופי של טורקיה, רוּמֶלִי, לחלקה האסיאתי, אָנָדוֹלוּ. הבוספורוס מחבר בין ים מרמרה לים השחור. אורך המצר כ-30 קילומטר, רוחבו המרבי 3,700 מטר (בכניסה הצפונית) ורוחבו המינימלי 750 מטר (בין המצודות אנדולוהיסרי ורומליהיסרי). העומק במרכז המצר נע בין 36 ל-124 מטרים. חופי המצר מאוכלסים בצפיפות, שכן העיר איסטנבול (שאוכלוסייתה מונה יותר מ-11 מיליון נפש) שוכנת משתי גדותיו.

”סבא משה על אביו אברהם, אבא היה איש צנוע ושליו שידע להסתכל על החיים בהומור“