סבא עמי הארכיאולוג

סבא ואני
סבא בעבודה
הארכיאולוגיה של ארץ ישראל בעיני הוא תחום מרתק.

מוצא משפחתי בגבול פולין רוסיה. סבי מצד אבי, חיים מייזלר, התלהב מאוד מן הציונות כפי  שחזה אותה בנימין זאב הרצל ואכן לאחד מבניו הוא קרא בנימין זאב על שם הרצל. בשנת  1925  הוא עלה עם משפחתו ארצה, התיישב בחיפה והקים בה את אחד מבתי הדפוס  הראשונים בארץ. אבי המשיך לעבוד ולנהל את בית הדפוס הזה במשך שנים רבות.

אמי עלתה ארצה מפולין כנערה בהיותה בת 17 ואילו כל משפחתה נשארה בפולין. אני נולדתי  בשנת 1942 בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, בזמן שבו הקשר בן אמי למשפחתה  אבד, ולא היה ידוע על גורלם. הורי קראו לי בשם עמיחי, שם המסמל תקווה לעתיד לעם  היהודי. את הילדות העברתי בחיפה, בימים בהם עדין לא היו מקרר חשמלי, מכונת כביסה, מחשב, טלויזיה ואפילו לא טלפון נייד! גם משחקי לגו לא היו אך שיחקנו באבנים, צעצועי   עץ, קורקינטים פשוטים ותרמילי כדורים והיינו מאושרים ושמחים

דודי בנימין מזר היה ארכיאולוג והיסטוריון ובזכותו בזכות אהבתם של הוריי לטיולים בארץ  התוודעתי בילדותי לנושא ידיעת הארץ וחקירת עתיקות ארץ ישראל. בגיל 16 השתתפתי לראשונה בחפירות ארכיאולוגיות בבית שערים, עיר מגוריו ומקום קבורתו של רבי יהודה הנשיא והתלהבתי ממערות הקבורה הענקיות והמרתקות שהתגלו שם ונדבקתי בחיידק הארכיאולוגיה שלא עזב אותי עד היום הזה. הארכיאולוגיה של ארץ ישראל בעיני הוא תחום מרתק.

מלבד עיסוקיי בארכיאולוגיה אני אוהב ונהנה ממשפחתי: בת זוגי אורה, ילדיי סיגל ובן זוגה אליהו, רן ובת זוגו מישל, יותם ובת זוגו יפעת ונכדינו הנהדרים יהלי, ניתאי, זוהר, גוני ואביתר

כיום אני בן 73 ועדיין עוסק במחקר מבין החפירות הארכיאולוגיות השונות שניהלתי במשך ארבעים שנה זכורה לי במיוחד  החפירה הראשונה, שהייתה בתל קסילה הנמצא כיום בשטח מוזיאון ארץ ישראל בצפון תל   אביב. להפתעתי, גילינו שם מקדש מתקופת השופטים, בערך לפני שלושת אלפים שנה.

חלק מן הזמן התגוררנו באוהלים על ראש התל – זה היה די מוזר לגור באוהל בלב העיר תל  אביב כאשר סביבנו סואנות מאות מכוניות בכבישים ראשיים …התגליות היו מרתקות, וכל יום  הביא אתו גילויים חדשים. בין השאר חפרנו בור שבו הקדמונים קברו חפצי פולחן שיצאו  מכלל שימוש. לפתע הציצו אלינו מן הבור פני אשה התברר כי זהו כלי בצורת פסל של אשה ששימש לטכסי הפולחן ולידו שכב ספל בצורת ראש אריה. מאז ועד היום גיליתי   תגליות רבות השופכות אור על תולדות ארצנו.מ אז ועד היום ניהלתי חפירות ארכיאולוגיות באתרים רבים ובהם תמנה, העיר הפלשתית  שבה שמשון חד את חידותיו (בנחל שורק ממערב לבית שמש) בתל בית שאן הנזכר בתנ"ך  בהקשר של מלחמת שאול בפלשתים, ובשנים האחרונות בתל רחוב, שם גילינו עיר חשובה  מתקופת המלוכה ובה כוורת היחידה מסוגה שהתגלתה עד כה בארכיאולוגיה. בכוורת  גילינו שרידי חלת דבש ובה שרידי דבורים שניתן היה לזהותן לאחר צילום במיקרוסקופ  אלקטרוני והתברר שהן דבורים מזן שמקורו בטורקיה והובאו לארץ ישראל מאחר וייצרו  הרבה דבש והיו שקטות במיוחד ונוחות לגידול. זו תגלית מיוחדת, וכיום נערכת במוזיאון ארץ  ישראל תערוכה המוקדשת לתגליות בתל רחוב.    במרוצת חיינו הרבינו לטייל בארץ ובעולם. הטיולים סיפקו הרבה אירועים מבדרים  ומשעשעים. כך למשל באחת מנסיעותינו לחופי סיני לקחנו אתנו את החתולה החמודה שלנו  שלא מצאנו לה שמרטף. היא הלכה לישון במכונית הקטנה והצהובה שלנו, אך בלילה, בעודנו  ישנים בשקי שינה, היא פרצה את החלון, התרחקה מאתנו ולא הסכימה בשום ואופן לחזור

פולחן
טכס דתי שבו מקריבים קורבן לאל.

ארכיאולוגיה
ארכאולוגיה (ביוונית עתיקה: ???????????, הלחם בסיסים של ???????, ארכיוס - "עתיק" ו-?????, לוגיה - "תורה") היא התחום המדעי החוקר את עברה של התרבות האנושית על ידי מציאה, תיעוד וניתוח של מידע חומרי וסביבתי. הנתונים שנאספים הם אדריכלות, כלים וחפצים, כמו גם שרידי אנשים, שרידי בעלי חיים וצמחים, ועוד. מטרתה של הארכאולוגיה היא תיעוד והסבר של מקורות התרבות האנושית והתפתחותה, היסטוריית התרבות, ההתנהגות האנושית והאקולוגיה האנושית.

”הורי קראו לי בשם עמיחי, שם המסמל תקווה לעתיד לעם היהודי“

”הארכיאולוגיה של ארץ ישראל בעיני הוא תחום מרתק“