משואה לתקומה – סיפורו של סבא רבא חבר הבריגדה

גל וסבתא עפרה
מסעו של הנער אברהם בינשטוק מוורשה הכבושה לארץ ישראל, חזרתו לאירופה הכבושה כלוח

בחודש ספטמבר 1939 פרצה מלחמת העולם השנייה וגרמניה הנאצית כבשה את פולין ובירתה וורשה. אברהם בינשטוק, נער בן 18(אבי), החליט לעזוב את ביתו ולברוח עם חבריו מתנועת הנוער הציוני לארץ ישראל. אביו, אמו, אחותו הגדולה בת ה-19 ואחיו בן ה-11 לא יכלו להצטרף ונשארו בוורשה הכבושה.

המסע לארץ ישראל היה ארוך ומלא קשיים. בנובמבר 1939, בקור של 25 מעלות מתחת ל-0, נמלטו הנערים, בחוסר כל, מוורשה וגנבו את הגבול הסובייטי-גרמני לכיוון העיר ביאליסטוק. בינואר 1940 הגיעה החבורה לוילנה ומשם עברה לעיר פוניבז והמתינה לעלייה לארץ ישראל. לאחר שהות במוסקבה, התארגנות והשגת האישורים הנדרשים (תעודת פליט מלחמה, תעודות שהייה זמנית, ויזה בריטית וכדומה) החל המסע לארץ ישראל.

המסע לארץ ישראל
הדרך עברה בקייב, אודסה, איסטנבול, ביירות ובמרץ 1941 נחתה קבוצת הנערים בחופי ארץ ישראל, בעתלית. במהלך כל המסע המשיך אבי להתכתב עם בני משפחתו האהובים  שהותיר אחריו בוורשה. במשך כל התקופה עד מרץ 1941 שלח להם מכתבים בהם, כפי שניתן ללמוד מ-22 המכתבים ששלחו אליו מגטו וורשה, מסר להם עידכונים אודות התקדמות מסעו ואודות מצבו. 22 המכתבים שקיבל אבי נכתבו ברובם בידי אמו ואחותו ומיעוטם בידי אביו ואחיו הצעיר.

במכתבים הכתובים בפולנית תיארו בני המשפחה את הקשיים היומיומיים שהיו מנת חלקם בגטו, את הסבל הגובר והולך וחזרו והביעו שמחתם ותקוותם שאבי הצליח לברוח אל עתיד טוב יותר.

בשנת 1942 נענה אבי לקריאת הסוכנות היהודית והתגייס לבריגדה היהודית בצבא הבריטי, כדי להצטרף למלחמה בגרמנים. לאחר התארגנות במצרים, קבלת נשק וציוד ואימונים באיטליה, הצטרף הכוח ולחם בגרמנים בגזרה הצפון מזרחית של החזית האיטלקית עד לכניעת הגרמנים במאי 1945. לאחר תום המלחמה נותרו חיילי הבריגדה וביניהם אבי, באירופה. הפלוגה של אבי שהתה עד אוגוסט 1946 בבלגיה ובהולנד שם עסקה בהצלת שארית הפליטה. במאי 1946, תוך כדי פעילותו בבלגיה, פגש אבי את מי שתהיה בהמשך אשתו ואמי, סטודנטית בלגית צעירה שלחמה אף היא בכובש הנאצי, בשורות המחתרת הבלגית.

לאחר שובו לארץ ישראל והשחרור מהצבא הבריטי הצטרף אבי לשורות ארגון "ההגנה" ובהמשך, עם קום מדינת ישראל הצטרף כקצין לשורות צה"ל, עד שנת 1964, מועד שחרורו כסגן אלוף.

בשנת 1949 החליטה הצעירה הבלגית להצטרף לאבי ולקשור גורלה בגורלו ובגורל מדינתו החדשה. היא עלתה לארץ, התגיירה, החליפה את שמה הלועזי לשם יעל, נישאה לאבי, הצעיר היהודי שהכירה כמה שנים קודם ויחד הם הקימו ביתם הפרטי בבית הלאומי המתחדש.

העשרה
שארית הפליטה: ניצולי השואה. "שארית הפליטה הם היהודים ששרדו את השואה, המשטר והכיבוש של גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. כך נקראים במחקר ההיסטורי ניצולי השואה בשנים הראשונות לאחר סיום המלחמה, שטרם מצאו מקום התיישבות קבע ונדדו באירופה או שוכנו במחנות העקורים". ו8יקיפדיה

שארית הפלטה
ניצולי השואה. שארית הפליטה הם היהודים ששרדו את השואה, המשטר והכיבוש של גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. כך נקראים במחקר ההיסטורי ניצולי השואה בשנים הראשונות לאחר סיום המלחמה, שטרם מצאו מקום התיישבות קבע ונדדו באירופה או שוכנו במחנות העקורים.

”שאסור לאבד תקוה אף פעם ולהמשיך ללחום ברשע עד הנצחון“