משואה לתקומה – מהונגריה לישראל

המפגשים בבית הספר סבא ועמית
קיבוץ תחייה ליד בית נבלא
סיפור חיי לאורך תקופת מלחמת העולם השנייה ועד עלייתי לארץ ישראל ובניית ביתי

אני, שמשון שוורץ, בן שלמה נולדתי בהונגריה, בעיר  mateszalka בתאריך ה- 2.2 1934 בשם andor schvartz.

גדלתי בבית דתי. היינו 7 ילדים במשפחה ואני הצעיר ביניהם. היינו במצב כלכלי קשה. באוקטובר 1942 המשפחה החליטה בגלל בעיות פרנסה לעבור לגור בבודפשט. אחותי הגדולה התחתנה בשנת 1941 ועברה לגור בעיר szatmar הקרוב ל- mateszalka. בתאריך 19.3.1944 פלשה גרמניה הנאצית להונגריה וכבשה אותה בזמן שהייתי בבודפשט. בתקופה זו נסגרו בתי הספר היהודיים והפסיקו הלימודים.

בגיל 10 הייתי תחת כיבוש גרמני 10 חודשים. בתאריך 4.4.1944 הכריחו אותנו לענוד מגן דוד צהוב, שידוע כ"טלאי הצהוב", שללו לנו את חופש, סגרו אותנו בבתים מיוחדים המסומנים בשלטים של מגן דוד צהוב, שעה אחת קבועה ביום נתנו לנו לצאת מהבתים, מי שנמצא בחוץ לאחר הזמן היו תופסים אותו והורגים אותו. היינו שם בתנאים לא אנושיים, בחרדה, פחד מוות, ללא שירות רפואי. אנחנו סבלנו מרעב וממצוקה.

מאוחר יותר סגרו אותנו בגטו בבודפשט אותי, את הוריי, את שתי אחיותיי ואת אחי ללא אוכל וללא מים, בחורף קר ישבנו במרתף בחושך מבלי אפשרות לצאת משטח הגטו. בתקופת הכיבוש לקחו את אחותי הגדולה הנשואה lili  בת ה-23 עם התינוק gabi  בן השנה וחצי להשמדה במחנה ההשמדה באושוויץ. שני האחים הגדולים laszlo בן ה-20 ו- jeno  בן ה-18 נלקחו לעבודות כפייה, שניהם לא נשארו בחיים.

האח הגדול נספה במחנה ריכוז. האח הצעיר יותר, ביחד עם 196 בחורים בני 18. בתאריך 11.10.1944 במרכז הונגריה בעיר kiskunhalas  נטבחו באכזריות על ידי הss ונקברו בקבר אחים.בשנת 1946 לאחר המלחמה הועברו הגופות לבית קברות בבודפשט לקבר אחים למנוחת עולמים יהי זכרם ברוך!

בתאריך 18.1.1945 השתחררנו על ידי הצבא האדום. אני, הוריי, שתי אחיותיי ואחי יצאנו לחופשי מהגטו הנורא.

תמונה 1

בתאריך  7.7.1949 עליתי ארצה באניית עצמאות  הייתי בן 15. עליתי לארץ עם גרעין של בני עקיבא. נקלטתי בקיבוץ "תחייה"  ע"י בית נאבלה, זאת הייתה תקופה נעימה וטובה בחיי. סוף, סוף היה לי שקט ושלווה. אהבתי את הנוף , החברה  והחיים בקיבוץ.

כריכת המחזור שקיבלתי עם עלייתי ארצה

כריכת  ספר המחזור שקיבלתי עם עלייתי ארצה