מרומניה לישראל

ליאוני וליאן במסגרת תכנית הקשר הרב דורי
סבתא ליאוני עם הוריה אאורל ולילי.
חייה של סבתא ליאוני

נולדתי ב- 27 באפריל שנת 1945, ללילי (ליזה) ואאורל (אריה) ויינטראוב, היום אני בת 72.

נולדתי בעיר בוקרשט שברומניה וגדלתי בעיר ברשוב. אין לי אחיות ואחים, אני בת יחידה.

תמונה 1

הייתי הולכת וחוזרת מבית הספר ולבית הספר ברגל. בבית הספר לא היו הרבה יהודים, כמעט ולא חגגנו את החגים היהודיים אך ידעתי תמיד שאני שונה, יהודייה.

היו לי הרבה חברות והיו הרבה מסיבות כיתה. המורים היו קשוחים מאוד בעיקר בנושא ההתנהגות, הייתה תלבושת אחידה, שמלה כחולה עם צווארון לבן וסרט לבן על הראש.

בילדות אהבתי לשמוע אופרטות, רקדתי בלט ולמדתי פסנתר. היום אני אוהבת שירים איטלקיים.

אבא שלי היה אלוף רומניה באגרוף כשהיה בן 38, אני זוכרת אותו שהיה מאמן נבחרת רומניה באגרוף ובארץ היה מאמן נבחרת ישראל באגרוף. בפנסיה היה עובד כשופט במשחקי אגרוף. בימי שלטון הנאצים אבא שלי נשלח למחנה עבודה והוא לא היה בבית במשך שנה.

בזמן אולימפיאדת מינכן אימן אבי את נבחרת ישראל והחליט שהמתאגרפים לא מתאימים לתחרות, כך ניצלו חייהם!

החלום שלי היה ללמוד כימיה באוניברסיטה בבוקרשט אבל לא התקבלתי כי ההורים שלי נרשמו לעלות לארץ ישראל.

כשעליתי לארץ בשנת 1965 הייתי בת 20, לא ידעתי עברית ולא אנגלית, לכן נרשמתי ללימודי שפות (אנגלית, צרפתית ואיטלקית) באוניברסיטה העברית בירושלים.

תמונה 3

באוניברסיטה הכרתי את ארוין יונגר (שלימים התחתנו) שלמד היסטוריה. כשסיימתי את הלימודים התחתנו ועברנו לאיטליה ל- 7 שנים, שם הוא למד רפואה (בתקופה ההיא לא היה נהוג לנסוע יחד לחו"ל לפני החתונה…).

מאז שחזרנו לארץ ב 1977 אנחנו מתגוררים בירושלים, יש לנו 2 בנות ו5 נכדים (ליאן היא הנכדה הבכורה).

אולימפיאדת מינכן
אולימפיאדת מינכן (1972) היא האולימפיאדה ה-20 בעת החדשה. אולימפיאדה זו זכורה כמשחקים בהם אירע פיגוע הטרור בו נרצחו אחד-עשר ספורטאים ישראלים. ב-5 בספטמבר לפנות בוקר חדרו שמונה מחבלים למגורי המשלחת הישראלית. המחבלים הרגו שניים מהספורטאים תוך כדי ההשתלטות על המבנה ולקחו תשעה כבני ערובה. בתום משא ומתן על שחרור בני הערובה, בו דרשו החוטפים שחרור של אסירים פלסטינים המוחזקים בבתי-סוהר ישראלים, נרצחו תשעת בני הערובה הישראלים בעת ניסיון כושל של המשטרה הגרמנית להשתלט על המחבלים. למרות גינוי הטבח מצד העולם, נמשכו המשחקים לאחר הפסקה של יום אחד בלבד. משלחת ישראל בחרה לחזור ארצה מיד.

”באולימפיאדת מינכן אימן אבי את נבחרת ישראל והחליט שהמתאגרפים לא מתאימים לתחרות, חייהם ניצלו!“