מצודת יואב

חיים ועדיאל

3. מתי עלית לארץ ישראל?

4. האם השתתפת במלחמת השחרור ואם כן באיזה מקום נלחמת?

בחרנו להתמקד בסיפור של מלחמת השחרור.

מדוע בחרנו בנושא זה?

חיים: בחרתי בנושא זה מכיוון שכל ילדותי הייתה בברזיל בעיר ריו שהייתה הבירה של ברזיל ואהבתי את ריו בגלל יופייה המדהים.

עדיאל: בחרתי בנושא הזה בגלל שאני אוהב סיפורים מעניינים ומרתקים.

ראשית אני עליתי ארצה בשנת 1948 ישר לקיבוץ נגבה. השתתפתי בכיבוש של מצודת יואב.

היה לנו תותח אחד בכל הארץ שהיה מעולה בזמנו ששייך לנו והעבירו מהצפון לקיבוץ נגבה שנשלט על ידנו.

בשעה שלוש התחלנו להפגיז את המצרים בעזרת התותח בפיקודו של יצחק שדה וראינו את החבלנים שלנו בתוך רכב שהתקרבו לקירות המשטרה.

אחרי שעה של של הפגזות החבלנים פיצצו חלק מהקיר ויכלו להיכנס אל המצודה, ואז הם הוביל את החיילים פנימה וכבשו את המצודה. בלילה שלאחר הכיבוש כבשנו גם את הכפרים בית אפא והכפר עירק סודאן וזה עזר לנו לקטר את פלוג'ה שהיום נקראת קריית גת.

בתוך הקיטור היה הסכם בינלאומי שמדינת ישראל מאפשרת לצבא המצרי לעזוב את פלוג'ה עם כל הנשק שלהם. בינהם היה קצין צעיר בזמנו שנקרא עבד אל נאצר שנהיה נשיא מצרים כשפוטר פארוק בעקבות מהפכה פנימית במצרים.

זוהי הנקודה כשבמו עיני ראיתי את העזיבה של הצבא המצרי עם נשקם כפי שסוכם עם מפקדם וכך הסתיים השלטון המצרי בקיבוץ נגבה וגם בכל הארץ.

משטרת עיראק סווידאן
מצודת טגארט, החולשת על צומת דרכים מרכזי בדרום הארץ, על כביש 35, סמוך לקיבוץ שדה יואב. המצודה ידועה בלחימה הקשה שנדרשה לשם כיבושהּ במהלך מלחמת העצמאות. לאחר כיבושהּ שונה שמה למצודת יואב על שמו של סא"ל יצחק דובנו, מפקד הכוח בנגבה שנהרג בקרב על הקיבוץ, אשר כינויו המחתרתי בארגון הגנה היה יואב.

”השתתפתי בכיבוש של מצודת יואב“