מלחמה, נופים יפים וילדות

הילדה ים חכם והסבתא אסתר לוי
אסתר לוי וים חכם
מלחמת ששת הימים:
בשנת 1967 נישאתי. לאחר 4 חודשים פרצה מלחמת ששת הימים. בעלי קיבל צו 8 ויצא למלחמה.
הלכתי לבית הוריי, פחדתי ודאגתי לשלום בעלי ולשלום החיילים. לא ידעתי מה יהיו התוצאות.
התכתבנו לעיתים תכופות. לפתע המכתבים הפסיקו להגיע, דאגתי מאוד. נצמדתי לרדיו לשמוע את מהלך המלחמה. הודיעו על קרבות עזים בין שריון לשריון. בעלי היה בחיל השריון, כל משפחתי הייתה אצל הוריי. דאגנו מאוד לשלום אחי, גיסי ובעלי וקיווינו שהמלחמה תסתיים.
עברו  ששה ימים. ישבתי בחוץ עצובה ומודאגת, לפתע הגיח מפינת הרחוב חייל. זכור לי שעברה בי צמרמורת עזה של פחד. החייל ניגש אליי ואמר: בעלך שלח אותי אלייך בכדי להודיע לך שהוא בסדר. בקרוב הוא יחזור.
התרגשתי מאוד, מיד בישרתי למשפחתי.
כעבור כמה ימים בשעה מאוד מאוחרת צלצלו בדלת אחותי פתחה את הדלת ובעלי הגיע מיוזע ומפויח. אחותי העירה אותי וכשראיתי אותו. הייתי בהלם! עד היום אני יכולה לחוש את התחושה שהייתה לי בכל הגוף.
למחרת הוא היה צריך לחזור. ליוויתי אותו. בדרך עצרה אותו גברת וביקשה לנשק אותו. רבים שאלו אותו לשלומם של חיילים.
כשבעלי חזר מהמלחמה לחיי האזרחות, חטיבת השריון ארגנה אירוע משמח באולם. למרבה המזל בחטיבה שלו היו פצועים בלבד.
"נוף בגן עדן"
בשנים 1963-1955 גדלתי במושב גמזו, לא רחוק מיער בן שמן ויער הרצל. המושב היה עשיר בצמחייה ובעצים, הוריי גידלו את רוב סוגי הירקות ואנחנו אכלנו היישר מהגינה. הנוף היה ירוק וצבעוני.
בילדותי חברותיי ואני בילינו בשדות, טיפסנו על ההרים והנוף היה של  כלניות. בין הסלעים היו רקפות. תמיד חיפשתי אחר הכלניות המיוחדות בצבע לבן וכחול שהן מאוד נדירות ובעיניי זה היה כמו גן עדן!
"כלניות, כלניות, כלניות אדמדמות אדמוניות
כלניות, כלניות, כלניות מטוללות חינניות" (נתן אלתרמן)
מכונת תפירה:
מכונת התפירה שלי עתיקה וידנית, קיימת בערך מעל תשעים שנה. המכונה הגיעה בירושה מאמא שלי. אני אוהבת ליצור דברים ולתפור לעצמי, לים נכדתי ולכל משפחה. המסר הוא להמשיך ליצור בכל תחום ולזכור שהתחביב עבר מדור לדור. לי הוא מסמל את אמא.

צו 8
מכתב שהצבא שולח כדי שהחיילים יבואו למלחמה