למה חגגתי את פסח פעמיים?

אורה והמשפחה
חגיגות הפסח בעירק והחיים במעברה על פי אורה סולומון

חג הפסח
"זאת הייתה חגיגה, כל בני הבית השתתפו.."

את חג הפסח האחרון בעיראק לפני עלייתנו ארצה (1951) חגגנו פעמיים.
חג הפסח הוא גם מנהג וגם מצווה שעליה שמרנו כל דורות, חגים אלה שמרו על זהותנו כעם יהודי, עד שניתנה לנו מדינה משלנו.

כבר למחרת פורים היינו מתחילים להתכונן לחג. הוצאנו את הכלים שנשמרו בארונות נפרדים כל השנה עד לחג הפסח. הכלים צוחצחו, כלי הכסף הבריקו. הבית כולו נוקה בקפדנות, כל פינה ופינה, החפצים, הרהיטים, ולכולנו קנו בגדים חדשים. יום לפני ערב חג נאפו המצות בבית, בתנור מיוחד שהיה בנוי בתוך הקיר. זאת הייתה חגיגה, כל בני הבית השתתפו באפייה, החל מטחינת החיטה בעצמנו. אמא הייתה מבשלת מטעמים בכמויות גדולות – לפחות ל-50 איש. בפסח היה חשוב להזמין את כולם: דודים, בני דודים, שכנים וכל מי שלא היה להם איפה להיות. השולחן נערך עם כלי החג ואבי קרא בהגדה. אנחנו הצטרפנו כל אחד בתורו. הסדר נמשך כל הלילה וגם למחרת, כיוון שבחו"ל חוגגים את ליל הסדר פעמיים. בישראל המשכנו לשמור על המנהגים שלנו.

מבגדד למעברה

עלינו בחודש מאי בשנת 1951 מעיראק מהעיר בגדד, משפחה עם 10 נפשות, אבא אמא ו-8 ילדים. הקטנה בת 3 ואחי הבכור בן 15. הוא היה חבר בתנועה הציונית והודיע יום אחד שהוא עולה לישראל עם חבריו מהתנועה. אבי החליט שלא ייתן לו לנסוע לבד. כך – תוך שבוע! – התארגנו ועלינו 10 נפשות. לא יכולנו להביא איתנו חפצים או כסף, רק הבגדים שלגופנו, לכן לבשנו 10 שכבות בגדים עלינו. המטוס היה מלא וגדוש – בעמידה, בישיבה אחד על השני, פשוט דחסו אותנו. כשהגענו לארץ כולם התנפלו על האדמה ונישקו אותה. התחנה הראשונה בארץ הייתה ב'שער עלייה', שם שהינו כחודש ימים. משם העבירו אותנו למעברה 'נחלת יהודה', שהייתה ממוקמת באזור שבו נמצאת היום העיר ראשון-לציון. קבלנו צריף למשפחה בת 10 נפשות ובגלל גודל המשפחה קבלנו הטבה בנוסף לצריף גם אוהל. הצריף היה למגורים ובאוהל המטבח, הכביסה וכד'. השירותים היו בפחון מרחק הליכה של חצי ק"מ מהצריף, פחון מחורר שניתן היה להציץ פנימה. באחד הימים ביקרה במעברה עובדת סוציאלית שהודיעה לנו שזכינו במקום הראשון במעברה בתואר הצריף הכי יפה, נקי ומסודר. גרנו בצריף זה 5 שנים, אמי לא הסכימה לגור באף מקום אחר, חלומה היה לגור בעיר. כולנו עבדנו, מבוגרים וילדים, וחסכנו כסף. קנינו דירה קטנה, 10 נפשות בדירה בת חדר וחצי בפרדס כץ.

מחנה עולים או יישוב קליטה, היה יישוב זמני, במדינת ישראל בשנות ה-50.

”חג הפסח הוא גם מנהג וגם מצווה עליה שמרנו כל דורות“