ליל הסדר ההולנדי שלנו

גל מדליק חנוכיה בבית סבא וסבתא
סדר פסח לאורך הדורות

סבא יעקוב מספר:

"נולדתי בהולנד באפריל 1940.

מאז שאני זוכר את עצמי חגגנו את ליל הסדר במסגרת המשפחה שלנו.
מי שניהל את הסדר ביד רמה היה דודי שחונך בפנימייה דתית לנערים באמסטרדם והוא ידע לשיר את רוב ההגדה על פי המסורת של יהדות הולנד וגם המנגינות היו על פי מסורת זו.
גם אחרי שעלינו ארצה ב-1951 נמשכה המסורת והדוד ניהל את הסדר מידי שנה ביד רמה במסגרת המשפחה המורחבת.
עד שיום אחד בשנת 1984 דודי נפטר בפתאומיות כמה ימים לפני ליל הסדר.
מי ינהל את הסדר עכשיו? שאלו בני המשפחה.
לא יכולתי להתחמק וקיבלתי על עצמי את המשימה הכבדה, אבל איך לכל הרוחות אוכל להיכנס לנעליים הענקיות של דודי ז"ל?
למזלי, באחד הסדרים הקודמים , מישהו מבני המשפחה הקליט את מהלך הסדר על קסטה ברשם קול (לא היו אז פלאפונים או דיסקים). אחרי חיפושים קדחתניים מצאנו את ההקלטה אצל אחד מבני המשפחה והתיישבתי ללמוד את החומר.
מאז ועד היום אנחנו ממשיכים באותה מסורת, חוגגים את ליל הסדר במסגרת המשפחה  ושרים את ההגדה באותו נוסח ובאותן המנגינות כפי שלמדנו מהורינו, בנוסח יהדות הולנד, כבר יותר מ- 70 שנה.
כאשר אנחנו מארחים בסדר אורחים מגלויות אחרות הם לעתים משמיעים את הניגונים שלהם בנוסף לשלנו וזה יוצר אוירה אמיתית של קיבוץ גלויות ושל חג."

סדר פסח 1969- הדוד המיתולוגי במרכז

סדר פסח 1969- סבא יעקב משמאל
העשרה:
יהדות הולנד: התעודה הראשונה על אודות הקהילה היהודית של הולנד מתוארכת למאה ה־12. בימי הביניים היו בה מספר קטן של יהודים שהספרות ההולנדית מאותה תקופה מבטאת שנאה אליהם.(ויקיפדיה)

רשם קול
זה מה שהיה הדיסק של אותם זמנים