כבאי בעורף ובחזית

סעדיה עוזרי מספר על העליה מתימן ועל שנותיו ככבאי בעורף ובחזית

בשנת 1949, כשהייתי בן תשע, המשפחה שלי קבלה אשרה לעלות לארץ ישראל. כל יהודי דמאר שבתימן מכרו את בתיהם ומטלטוליהם בזול ויש משפחות שנטשו את בתיהם כדי למהר לעלות עם כולם. בתי כנסת נמסרו בשלמותם, תשמישי הקודש וספרי התורה חולקו בין היהודים על מנת שיעזרו להעלותם ארצה. ריהוט בתי הכנסת, כולל תיבה, ארון קודש וספרי קודש בלויים, נקברו בחצר בית הכנסת. החלנו מסע ארוך ומייגע ברגל לכיוון העיר עדן. כשהגענו לעדן הסיעו אותנו במשאית עד למחנה "חשד" שהוקם ע"י הג'וינט והסוכנות היהודית. בשבת הייתה הטיסה לארץ ישראל. במוצאי שבת לאחר הנחיתה הסיעו אותנו למחנה "פרדסיה",שם שהינו עד שקבלנו את ההצעה לעבור לגור ברמת גן, בשכונת רמת עמידר.
הימים היו ימי צנע. התנאים היו קשים אך למרות זאת הצלחנו לשרוד ולהקים משפחות. אספר על שני דברים בהם הטבעתי את חותמי. בהיותי בן 18 התגייסתי לצבא והצטרפתי לגרעין נח"ל "גלעד". בגרעין הקמנו התנחלות בקרבת מצודת יואב, לא הרחק מגבול ירדן. התקופה הייתה תקופת הפדאיון. המחבלים חיבלו בבאר מים המספקת מים למושבים והקיבוצים השכנים. קבלנו על עצמנו משימה לעצור את כניסתם ואת החבלה בבאר. הפעילות ערכה כמה ימים. מידי לילה יצאנו למסע רגלי לאורך הגבול עד שהצלחנו בלכידת החוליה.

במלחמת ששת הימים עבדתי ככבאי. שבוע לפני פרוץ המלחמה גויסתי בצו שמונה במסגרת פיקוד מרכז העורף. ביום בו פרצה המלחמה הכוננות עלתה. למזלנו הטוב המערכה הוכרעה בימים הראשונים. עם כיבוש ירושלים העתיקה נתנה הוראה לתגבר את כוחות הכבוי במחוז ירושלים ולתת סיוע לכוחות הכיבוי הפועלים בעיר העתיקה. כמובן שנרתמנו למשימה ועזרנו בכל מה שהיה צריך. בסיום המלחמה קבלנו צו קריאה לעזור לכוחות צה"ל במשימות הבאות: אבטחת מפקדות הפרוסות במרחב סיני המערבי, אספקת מים לשתייה, כוננות לקריאה לשריפה או חילוץ ואימון והכשרת חוליות גדודי הספקה לכבוי אש. לאחר עשרים ואחד יום הוחלפנו בכוחות כיבוי אחרים וחזרנו לחיי שגרה. במהלך עבודתי התמנתי להיות אחראי על תחנת כיבוי אש ברמת-גן וגם בשנים אלו תרמתי לקהילה. כיום פנו אלי מהרשות בבקשת לעזור בהקמת מוזיאון בתחנת הכיבוי. בכל שנות עבודתי תרמתי את תרומתי לקהילה.

בתמונה: כבאית ירדנית. בזמן שהותינו בירושלים המזרחית

כבאית