ילדות בתל אביב – יפו – קריית שלום

סבתא בתיה ואני הודיה
סבתא בתיה
קורותיה של סבתא בתיה

בשנת 1947 הורי עלו מסוריה ושוכנו ביפו במבנים רעועים סדוקים ונוטים ליפול בית בקומה שנייה. יהודים וערבים ביחד עם חצר ושירותים משותפים ללא אסלה. חלונות גבוהים במיוחד מהם נשקף נוף ים קסום, מים כחולים, מהחלונות יכולנו לחזות בזריחת השמש במזרח ובשקיעת השמש במערב. מהרחוב נשמעה מוזיקה בשלל צבעים, תפילות ממזרח וממערב קול המואזין.

אני נולדתי בשנת 1952 בעיר יפו למציאות של יריבות בין יהודים לערבים, מתח, עוני ומצוקה חברתית.

אני זוכרת את מדיניות הצנע הקיצוב במוצרים במזונות ובלבוש. התורים הארוכים לקניית בלוק קרח לקירור המקרר ובנפט לפתילייה ולפרימוס לבישול.

בשנת 1962 הכל השתנה, העולם הצר בו הייתי מוקפת שכנים ערבים מכל עבר, בית שקירותיו הרוסים פינה מקומו לדירת שיכון חדשה בקריית שלום דירת שניים וחצי חדרים פינת אוכל עם מקלחת שירותים ואסלה.

לסביבה שכולה חברה יהודית ללא ערבים בתוכה, חברה יהודית שאופייה הלאומי נוצק והתגבש עוד לפני שהגעתי לקריית שלום. שבט צופי "הגבעה" ברחוב הקשת חולצות חאקי, מחנות עולים חולצות כחולות. בית הנוער העובד והלומד בו למדה אימי קרוא וכתוב.

חמשה עשורים חלפו מאז שהגעתי לקריית שלום וסוף סוף אני זוכה לראות בשנים האחרונות תאורת רחובות נאותה, לאורך המדרכות ספסלים ושבילי אופניים, נבנו בתי כנסת, מגרשי משחקים, גנים ציבוריים ולאחרונה לתפארת פארק החורשות. ובתהליך בנייה קניון ענק ברחוב קיבוץ גלויות.

בית הכנסת החדש בקריית שלום

העשרה:

קריית שלום: " קריית שלום היא שכונה בדרום תל אביב, השוכנת מדרום לדרך קיבוץ גלויות, מצפון לדרך בן צבי, ממזרח לתל כביר וממערב לנתיבי איילון…השכונה קמה בשנות ה-50 של המאה ה-20." ( ויקיפדיה)

השכונה הכי טובה בתל אביב – כתבה עכבר העיר

האתר הקהילתי של שכונות דרום תל אביב : "…בשטח השכונה שוכנים בית הנוער העובד והלומד שהוקם באתר בו שכן "בית יצקר", מקום בו נרצחו יוסף חיים ברנר וחבריו, ובית האחוזה של כרם פאשה, המשמש כיום כבית כנסת."

סוריה
המדינה ממנה עלו סבא רבה יהודה וסבתא רבה רחל