הכול בגלל ריקודי עם (ולא מסמר קטן)

יאיר וליאור
יאיר בן שלום
הניסיון לימדני שדברים הנראים בכלל לא חשובים, עשויים בסופו של דבר לקבוע את גורלנו

הניסיון לימד אותי שדברים הנראים בכלל לא חשובים, עשויים בסופו של דבר לקבוע את גורלנו וסיפור חיי מוכיח את זה.

התקופה בה נולדתי היא התקופה בה נולדה מדינת ישראל.

כשפרצה מלחמת העצמאות הייתי תלמיד בכתה י"ב. ב-1950 התגייסתי. הייתי קצין ב"חטיבת גבעתי" ואחרי שלוש שנים, ב-1953 השתחררתי מצה"ל והתחלתי את לימודי באוניברסיטה העברית בירושלים.

לידתה של להקת הסטודנטים
ב-1955  התבקשה האוניברסיטה העברית ע"י "סניף אכסניות הנוער בישראל" לשגר להקת ריקודי עם לפסטיבל בינלאומי של אכסניות נוער שהתקיים באוסלו בירת נורבגיה.

לאוניברסיטה לא הייתה אז להקה והיה צורך להקימה תוך פרק זמן קצר ביותר. אני אהבתי ריקודי-עם ונחשבתי לרקדן טוב. נגשתי לבחינת קבלה ועברתי אותה בהצלחה. הלהקה שהוקמה  הייתה מורכבת רק משלושה זוגות רקדנים ואקורדיוניסט והופעתה בפסטיבל זכתה להצלחה רבה. זהו בקיצור סיפור הקמתה של להקת הסטודנטים של האוניברסיטה העברית בירושלים שהייתה לי זכות גדולה להיות אחד משבעת הראשונים שהקימו אותה. שנתיים מאוחר יותר, ב-1957 זכיתי לייצג את ישראל פעם נוספת, בחגיגות היובל של התאחדות הסטודנטים  בצרפת שהתקיימו בפריס בספטמבר 1957. המפגש שלי עם הנוף הסקנדינבי המהמם בנסיעתי הראשונה לאוסלו, יצר אצלי תשוקה לחזור לסקנדינביה ולתקופה ממושכת. וההזדמנות לא אחרה לבוא. בימים האחרונים שלי באוניברסיטה, נתקלתי במודעה שהזמינה סטודנטים בוגרי אוניברסיטאות דוברי אנגלית, להשתתף בקורס בן שנה באוניברסיטת שטוקהולם.  מיהרתי להירשם ולשמחתי הרבה התקבלתי לקורס זה.

עכשיו הזמן לאהבה כאשר נותרו 7 חודשים עד לנסיעתי באוקטובר 1958, פנתה אלי אחת השכנות  והציעה לי עבודה כמדריך חברתי בבית המדרש למורי הגולה ע"ש חיים גרינברג. נגשתי  לראיון  והתקבלתי  לעבודה. קבוצת התלמידים אותה פגשתי הייתה של צעירים וצעירות בעיקר מדרום אמריקה, ביניהן הייתה צעירה חיננית ושובת לב מארגנטינה בשם רות. האהבה בינינו  פרחה  ובעיצומה נאלצנו להיפרד. אני נסעתי לשטוקהולם בירת שוודיה כדי להתחיל את שנת ההשתלמות באוניברסיטה המקומית  והיא עמדה לחזור לביתה שבבואנוס איירס (בירת ארגנטינה). לפני פרידתנו, הבטחתי  לה שבתום לימודי אבוא לבקרה בארגנטינה. מלימודי באוניברסיטת שטוקהולם ,הפקתי תועלת רבה.הרחבתי את אופקי והפכתי לאיש העולם הגדול. קשרתי  קשרים הדוקים עם מנהיגי הקהילה היהודית שם  והתחבבתי  על שגריר ישראל במקום. בגמר לימודי התכבדתי לשאת דברי ברכה בטקס הסיום ותמונתי התפרסמה בעיתון המקומי הראשי.

הבטחות צריך לקיים

הגיעה שעת החזרה לישראל ולא שכחתי את הבטחתי לרות חברתי לבקרה בארגנטינה שבדרום אמריקה. למזלי הטוב, ידידים בשטוקהולם  סידרו לי תמורת תשלום סמלי, הפלגה לשם  ואחר כך לישראל על אונית משא, כאורח של חברת ספנות שוודית גדולה. הפלגתי מנמל גנואה שבאיטליה והגעתי לבואנוס איירס בראשית ינואר 1960. במהלך הביקור החלטנו להינשא מיד לאחר  עלייתה של  רות  לארץ באותה שנה וכך היה. חזרתי לישראל על אונית המשא השוודית והפלגה זו הייתה רצופה בסכנות. למרות שהובטח לי שאהיה במעמד של  אורח, נאלצתי  לעבוד באוניה כמלח באווירה אנטישמית. הנסיעה ארכה כחודשיים והיה עלי  לנקוט בכל אמצעי הזהירות האפשריים בכדי לסיימה בשלום.

משרד החוץ – חלום שהתגשם
זמן קצר לאחר שובי התפרסם מכרז צוערים למשרד החוץ  ניגשתי  למבחנים ועברתי אותם בהצלחה. הייתה זו  התגשמות  חלומי להצטרף לשרות החוץ של מדינת ישראל ועד כמה שזה ישמע הזוי גרמו לכך "ריקודי העם".

כך הגעתי לשירות הדיפלומטי הישראלי,לו הקדשתי  37.5 שנים מחיי. שרות זה היה עבורי חוויה אחת מתמשכת בלי רגע דל אחד. חוויה שאין לה עבורי תחליף.

במקביל הקמנו רעייתי ואני משפחה חמה ואוהבת הכוללת דור המשך של  8 נכדים שהאחת מהן היא ליאור ליבוביץ.
למעבר לדף ולמצגת של יאיר וליאור באתר הקשר הרב דורי של ביה"ס אופק במודיעין

הרחבת אופקים
הרחבת אופקים - למידה, רכישת השכלה אופקים חדשים - תחומים חדשים, דברים שלא נוסו לפני כן פתח אופקים חדשים - סיפק אפשרויות נוספות, נתן סיכויים חדשים

איש העולם הגדול
בקי ומנוסה, מעורה, טייל, אדם בעל קשרים