מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

הדרך הארוכה לארץ ישראל

סבא משה ועידן
שני מימין זהו אבא זאב,
לאבא שלי קראו זאב. הוא נולד בעיר לבוב שבאוסטריה

משה שיין מספר לעידן:
"לאבא שלי קראו זאב. הוא נולד בעיר לבוב שבאוסטריה (היום המקום נמצא באוקראינה). היו לו 4 אחים ולאח הגדול שלו קראו דודי. לאחר הפוגרומים במקום (פרעות נגד יהודים) החליטה המשפחה לנסות לעבור לארץ אחרת ושלחה את  דודי "לבדוק את השטח". דודי (שהיה אדריכל) עבר לישראל בשנת 1919 והשתקע בחיפה ליד הים, בשכונת בת גלים. הוא ניסה לחפש עבודה אך לא הצליח וחזר אל המשפחה בלבוב.
 
תמונה 1
 
שני מימין זהו אבא זאב, הכי שמאלי הוא אחיו הגדול דודי
 
בניסיון שני לשפר את חיי המשפחה עבר דודי לקייפטאון, שבדרום אפריקה ובהמשך הגיעו לשם כל בני המשפחה כולל סבי זאב. אני נולדתי בקייפטאון שבדרום אפריקה כמה שנים לאחר מכן. הלכתי לתנועת נוער "הבונים" וחלמתי לעלות לישראל, אבל אבא שלי לא שמח על הרעיון. לכן חיכיתי עד שאסיים את לימודי הרפואה שלי כדי לעלות לישראל.
 תמונה 2

אני עם אמא שלי (מימין) בדרום אפריקה
 
בשנת 1966 עליתי לישראל והתחתנתי בשנת 1969 עם אביבה שגדלה בעיר חיפה. בביקור בדרום אפריקה כמה שנים לאחר מכן אביבה פגשה את דודי (האח הגדול של אבי). דודי דיבר עם אביבה בעברית רהוטה. כשאביבה שאלה אותו היכן למד את השפה הוא סיפר לה שחי בארץ. כשהמשיכו לשוחח הסתבר שבתקופה שגר בחיפה הוא גר בדיוק בשכונה שבה אביבה גרה בילדותה בשכונת בת גלים. דודי תיאר לה איך נראתה השכונה לפני קום המדינה, כולל החוף ועצי התמר שכבר נגדעו.
 
תמונה 3

אביבה ומשה ביום חתונתם) 
 
חשבתי לעצמי שאם דודי היה נשאר בארץ ומשפחתי היתה מגיעה לכאן, לא היה צורך ב"עיקוף" שעשינו בדרום אפריקה כדי שאפגוש את אביבה ואקים את משפחתי בישראל.
 
תשע"ו          

מילון

פוגרום
מילה ברוסית שפירושה המילולי הוא השמדה, הרס. הפוגרום הוא פעולה קבוצתית אלימה כנגד קבוצה אתנית או דתית מובדלת, במטרה להביא לפגיעה חסרת הבחנה בנפש וברכוש של הקבוצה הנפגעת. במונח נעשה שימוש נרחב לתיאור התנכלויות המוניות רחבות היקף כלפי יהודים כקבוצת מיעוט שונה וזרה במזרח אירופה, על ידי קבוצות מאורגנות או ספונטניות. פעולות אלו נבעו מעידוד ציבורי של רעיונות אנטישמיים, וזכו לעתים קרובות לעידוד השלטונות. המילה נעשתה נפוצה במשמעות זו לאחר הפוגרומים שנעשו בדרום האימפריה הרוסית בשנים 1881-1884

תנועת נוער הבונים
תנועת הבונים נוסדה בלונדון, בשנת 1929, על ידי אהרון וולסלי. מטרותיה היו טיפוח התרבות היהודית והלשון העברית, וחינוך חבריה להחשת התחייה הלאומית דרך הגשמה אישית-חלוצית ברוח תנועת העבודה. ב-1930 נוסד סניף הבונים בדרום אפריקה, וב-1935 נוסד הבונים צפון אמריקה. התנועה קנתה אחיזה ברחבי בעולם היהודי הדובר אנגלית, ובהמשך בארצות נוספות. היא דגלה בהתיישבות בארץ ישראל בדרך של קיבוץ, והייתה קשורה לאיחוד הקבוצות והקיבוצים. חברי התנועה ייסדו, בין היתר, את הקיבוצים גשר הזיו, ברור חיל, כפר בלום, כפר הנשיא, בית העמק, מבוא חמה ותובל וכן היו בין מייסדי המושב השיתופי הבונים שבמישור חוף הכרמל.

ציטוטים

”מדור לדור“

הקשר הרב דורי