האלחוטן על ספינות המעפילים

אחד מהגדעונים - האלחוטן סבא שלמה

דוד וסימה עלו לארץ מרוסיה עם שלושת ילדיהם בשנת 1926 ובכך הגשימו את חלומם. בשנת 1933 התקבלו כחברים במושב עין-ורד והאב ובניו בנו את ביתם בעין – ורד. בשנת 1933שלמה התחיל לעסוק באלחוט הושבע להגנה . בביתו בעין ורד הוקמה תחנת  אלחוט .בתחילת 1939 נקרא לצאת לחו"ל לעבוד על אוניות מעפילים. אנשי הקשר מטעם ההגנה שעבדו על אוניות המעפילים נקראו גדעונים. הם היו אחראים על הקשר בין הארץ לחו"ל באוניות, במחנות וביבשה.  בשנת 1939 עלה שלמה על האוניה "קולורדו" ברומניה והביא מעפילים ששרדו בשואה והגיעו ברכבות מכל רחבי אירופה. הגידעונים הקימו על האוניה קשר אלחוטי עם הארץ. שלמה היה אלחוטאי בספינות "דורה" "וקולורדו". הרבה חוויות עברו הגידעונים בדרכם לישראל. האוניה "דורה" הייתה אמורה לחזור לצרפת ולהעמיס מעפילים.  בדרכם הביתה קלט שלמה מברק עם שינוי המשימה להפליג לנמל אלג'יר. הם  שהו באלג'יר שבועיים והיו מנותקים מהעולם כולו. לאחר תלאות ממושכות  הגיעו לצרפת שם עלה שלמה על האוניה "גלילאה" וחזר ארצה כנוסע חוקי. לעיתים נתפסו האוניות ע"י משמר החופים הבריטי. סיפור הקשר באוניה  "קולורדו" שלמה בעלותו על הספינה ברומניה הקים קשר טוב עם א"י. במשך הזמן התברר שמנורות המשדר מתחממות מאד לכן ביקש מאחד המעפילים להיטל צל על המנורות מפני השמש ולהשיב עליהן רוח כדי שתתקררנה. בעת הורדת המעפילים נתגלתה האוניה. שלמה זרק את מפתח המורס ואת המשדר לים ונעצר כמעפיל.   תחנת הקשר בגבת- בסוף  1939  עבד שלמה כאלחוטן בקיבוץ גבת. התחנה שידרה חומר של הסוכנות ללונדון. התחנה לא הייתה בחדר היא הייתה בסליק מתחת לחדר אליו היו יורדים במעלית ופתח חירום שהיה דמוי מכסה ביוב. לשם הסוואה  נבנה שובך יונים כאילו אלה יוני דואר. אף אחד בקיבוץ לא ידע על קיומה של התחנה שטמנה בתוכה את אחד הסודות הכמוסים ביותר של ה"המדינה שבדרך" שדרכם עובר עורק התקשורת עם העולם החיצוני שהיה חשוב וחיוני ביותר לסוכנות היהודית ולארגון ההגנה. לאחר מכן שידרה התחנה גם לניו יורק. בשנת 1942 עברה התחנה לביתו בתל אביב, והוא היה אחראי על התחנה המרכזית של הפיקוד העליון. בשנת 1946 עבר שלמה לנהל קורסים של אלחוט, הקורסים התנהלו בשפיים לאחר שהוקם חייל הקשר עבר לגבעת האלחוט ובשנת 1949 עבר למפקדת חייל הקשר ומשם למשרד הביטחון.    מדור לדור מהסבא לנכדיו יסופר סיפור חייו….למען ידעו הדורות הבאים מה הייתה תרומת אבותיהם להקמת המדינה .מכיוון שהתבקשתי ע"י נכדתי נעם להכין מצגת .חשבנו שבמשפחתנו ישנו סיפור מעניין על סבא רבא של נעם שהיה ממקימי הישוב עין-ורד בגוש תל מונד , היה מראשוני האלחוטאים ונמנה על הגידעונים שהביאו אוניות מעפילים לארץ. גאה אני על שהיה לי אבא שתרם כה רבות למדינה וגאה אני על השתתפותי בתוכנית ה"קשר הרב דורי"  עם נעם.

הגדעונים
גדעון הייתה יחידת הקשר הכללית של "ההגנה" בתקופת המנדט הבריטי, הייתה אמונה על קיום קשר הרדיו בין הארץ לחוץ לארץ, באמצעות אוניות או מתחנות ביבשה. הקשרים-אלחוטאים של "ההגנה" נקראו ב"שמם המחתרתי - "גדעונים".

”גאה אני על שהיה לי אבא שתרם כה רבות למדינה .“