אליהו רפאלי – על יוון, ישראל וניגריה

אליהו רפאלי מספר על "הרומנתיולים" ועל העבודה בניגריה במסגרת חברת מקורות

שמי אליהו רפאלי. הגעתי לרמת ישי עם תום מלחמת השחרור וקניתי מגרש. לאחר כך התחלתי לבנות את בתי.

הייתי המשפחה הראשונה בשכונת הקצינים שגרה בבתים שבנינו.

יאנינה שביוון זו העיר שבה נולדתי אני ובה חיו כל בני המשפחה במשך דורות. לפי המסורת הגיעו לשם בתקופת אלכסנדר מוקדון. יש לי בבית מחקר של פרופסור שכתבה על יהודי ינאינה והביאה תעודות על כך. לנו קראו הרומנתיולים. משם, בסביבות מלחמת העולם הראשונה, הגיעו בני משפחתי לארץ ואבי ומשפחתו אחרי המלחמה לירושלים עיר הקודש. שם יש לנו בית כנסת ובו נקבצים אנשי הקהילה שהגיעה לארץ ובניהם ונכדיהם. גדלתי במחנה יהודה בירושלים והייתי בתנועת הנוער.

במלחמת העולם השנייה התגייסתי לצבא האנגלי בלי אישורה של אימא. נלחמתי באיטליה וראיתי את שחרור ניצולי השואה ממחנות הריכוז.

במלחמת השחרור נלחמתי בהגנה. אז כבר הייתי נשוי והיה לי תינוק. אחר כך עבדתי שנים רבות במקורות ונשלחתי לאפריקה. במסגרת עבודה זו הגעתי לניגריה. כאשר שלחו אותי לשם חשבתי לעצמי: "אפריקה, מי יודע אפוא זה? ומה לי עם האנשים שרק ירדו מהעצים? ואיך ומה האם הם אוכלי אנשים חיים בג'ונגל?" כשהגעתי לשם לקחו אותי לכפר ירדתי מהמכונית והלכתי לבית שהצביעו לי עליו. בדרך ראיתי כפרי הולך ולידו נמשך כלב בלי רצועה ובלי מילה הכלב כשכש והאיש ליטף אותו, אחר כך פגשתי עוד עובדים וחלק גם עבדתי איתם. החששות של התבדו.

הגנה
ארגון ההגנה היה הארגון הצבאי הגדול והמרכזי של היישוב היהודי בארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי