אין לנו ארץ אחרת

סבתא מירה והנכד עידו
סבתא מירה עם הברווזים בתקופת הצנע
סיפור משפחתי לנכדי עידו

הורי

אבי אברהם (בומי) נולד בצ'כיה בשנת 1919 למשפחה בת 9 נפשות. המצב הכלכלי של המשפחה היה בכי רע ולכן האח הבכור היגר לארה"ב עם אשתו ובנותיו. ארבעה אחים עברו לגור בצרפת ובגיל  17 הצטרף גם הוא אליהם. במלחמת העולם השנייה כשפלשו הנאצים לצרפת הצטרף אבי למאקי ובאחת הפעמים כאשר אבי הטמין מטען חבלה מתחת לגשר נתפס ע"י הנאצים ונלקח למרתפי הגסטפו. משם לאחר חקירות ועינויים רבים הועבר למחנה ההשמדה אושוויץ. לאחר השחרור מהמחנה הצטרף ללגיון הזרים הצרפתי ובשנת 1948עלה לארץ באוניה "אלטלנה" עם חבריו לקומנדו הצרפתי ובמלחמת השחרור נלחמו לשחרור הנגב.

אימי רחל  נולדה ברומניה בשנת 1917 למשפחה מאד דתית אך מאד ציונית בת 10 נפשות. משאת נפשם היתה להגיע לארץ ישראל. בגיל 21 עברה אימי לגור באנגליה במטרה לקבל אזרחות אנגלית כדי לעלות לארץ ישראל ולהעלות את כל המשפחה בעקבותיה. אך מלחמת העולם השנייה חיבלה בתכניות ואימי נשארה בלונדון במשך כל המלחמה וחוותה את מתקפות הבליץ. בשנת 1949 עלתה לארץ.

סיפור חיי

אני הבת הבכורה, אלי השני וצביה בת הזקונים. נולדתי בשנת 1951 בבית החולים צריפין שנקרא אז סרפנד. כשנולדתי גרנו בבית ערבי בשכונה מגדל באשקלון. כשהייתי כבת 3 עברנו לשכונה החדשה אפרידר. כשהייתי בת 5 עברנו למושב פדויים בנגב. לאחר שנתיים חזרנו לביתנו באפרידר. כשהייתי בכתה ב' עברנו לאופקים יחד עם עוד מספר משפחות מאשקלון בכדי לסייע בקליטת עולים.

ילדותי הייתה בתקופת הצנע  ואימי שגדלה בכפר גידלה ברווזים ותרנגולות כדי שתהיינה לנו ביצים טריות במקום אבקת ביצים. כשקיבלה תפוח אדמה שמרה אותו אימי עד שגדלו לו "עיניים", אותם הסירה ושתלה בערוגה ומתפוח אדמה אחד היו לנו הרבה תפוחי אדמה.

כשהייתי בת 16 נפטר אבי ממחלת הסרטן. 4 שנים לאחר מכן נהרג אחי אלי כשהוא רק בן 19 בהתקלות עם מחבלים בעזה.

%d7%90%d7%9c%d7%99-1971

בשנת 1969התחתנתי עם חנן וגרנו בפתח תקווה ושם נולדה הדס אימו של עידו במלחמת יום הכיפורים בזמן אזעקה. הודעה על לידתה קיבל חנן אביה ברדיו. בשנת 1976 עברנו לגור באופירה (שארם א שייח) ושם נולד אלירם. לאחר פינוי סיני עברנו לגור ביבנה ושם נולד נדב. הדס נשואה ליהל ולהם ארבעה בנים ובת אחת. אלירם נשוי לטלי ולהם שלושה בנים ובת אחת.

במשך 40 שנים חינכתי ולימדתי את ילדי ישראל. עבדתי עד סוף שנה"ל האחרונה כמורה למתמטיקה וסגנית מנהלת בתיכון הטכנולוגי "זיו" עמל רחובות.

הזוית האישית

עידו – למדתי דברים חדשים שלא ידעתי עליהם. למשל לא ידעתי שאת סבא רבא שלי כולם הכירו בשם החיבה שלו בומי ושהוא היה בקומנדו הצרפתי. לא ידעתי שסבתא רבתא שלי רחל גרה באנגליה הרבה שנים. מירה – מאד נהניתי מהמפגש האישי עם עידו ומכך שהיה קשוב להיסטוריה המשפחתית. שנינו חיכינו ליום שישי בבוקר בכיליון עיניים.

מאקי
קבוצות של לוחמי גרילה של תנועת ההתנגדות הצרפתית במלחמת העולם השניה.

לגיון הזרים הצרפתי
יחידה מיוחדת בתוך הצבא הצרפתי מאז 1831. הלגיון נוסד לשמש כיחידה לשרות אזרחים זרים המבקשים להצטרף לצבא צרפת. המפקדים הם קצינים צרפתיים. 24% מן המגוייסים הינם אזרחי צרפת.

הקומנדו הצרפתי
יחידת לוחמים דוברי צרפתית במסגרת הגדוד התשיעי של הפלמ"ח.

תקופת הצנע
מדיניות צנע הונהגה בישראל בין השנים 1949-1959 בתחום המזון. כל אזרח שובץ לחנות מכולת קבועה שבה קיבל את מוצרי המזון הבסיסיים על פי הקצבה קבועה, תמורת נקודות שהוקצבו לו בפנקס אישי לצורך זה.

”בגיל 21 עברה אימי לאנגליה במטרה לקבל אזרחות אנגלית כדי לעלות לא\\\"י ולצרף את משפחתה.“